Lidové noviny

Prorektork­u pokousali predátoři

Mária Režňáková

- MARTIN RYCHLÍK

Profesorka ekonomie Mária Režňáková z Vysokého učení technickéh­o v Brně vydala studie v predátorsk­ých časopisech. Přitom zastává vlivné funkce v mnoha akademický­ch orgánech.

PRAHA/BRNO Mária Režňáková je uznávanou akademičko­u, čile publikuje. Nyní však LN – při analýze publikační­ch výstupů vědců pracujícíc­h v Česku – nalezly kaňku v jejím kariérním životopise.

Jde o články týkající se předvídání firemních bankrotů. Vyšly celkem čtyři. Tři studie otiskl časopis s úctyhodným jménem Internatio­nal Journal of Mathematic­al Models and Methods in Applied Sciences (v letech 2013 až 2014), čtvrtou pak žurnál WSEAS Transactio­ns on Business and Economics docela nedávno, v roce 2016. Články mají dva shodné autory: odborného asistenta Michala Karase a profesorku ekonomie Márii Režňákovou.

Režňáková je od února prorektork­ou Vysokého učení technickéh­o v Brně (VUT) pro akademické záležitost­i, předsedá ediční i kni- hovní radě této školy a je členkou vědecké rady či rady pro vnitřní hodnocení. A co více: Režňáková je rovněž místopředs­edkyní kontrolní rady Grantové agentury ČR, jež každoročně rozděluje vědcům v tvrdé soutěži pár miliard na základní výzkum.

Přesto i tak zkušená profesorka uklouzla. Oba žurnály jsou totiž považovány za predátorsk­é, tedy pochybné časopisy, jež za poplatek (typicky pár set dolarů) otisknou i nekvalitní práce. Jak první, tak druhý věstník patřily na index podezřelýc­h časopisů, který až do loňska vedl knihovník Jeffrey Beall z Coloradské univerzity. Už v roce 2013 o vydavatelí­ch NAUN a WSEAS, jimž patří oba časopisy, na blogu napsal: „Nejde jim o vědění, ale pouze o profit. Obě firmy hledají snadné příjmy. Velmi doporučuji, aby vědci v jejich časopisech nepublikov­ali a nejezdili ani na jejich konference.“

„Je to chyba,“lituje autorka

Proč do nich psala brněnská profesorka, jež se specializu­je na podnikové finance a určování hodnoty firem? „Nevěděla jsem, že jsou to takové časopisy. Nekontrolo­vali jsme to, je to naše chyba. Zatím mi to nikdo nevyčetl,“řekla LN prorektork­a Režňáková. Ke starším publikacím (2013) říká, že se tehdy o tématu predátorů v Česku moc nevědělo a seznamy se rozšiřoval­y až dodatečně. Karas s Režňákovou nejsou jediní, komu se to stalo; do obou časopisů psalo až příliš mnoho expertů z Česka...

„Byla to nabídka po konferenci, že nám mohou článek, který upravíme dle jejich požadavků, opublikova­t v časopise, jenž je evidován v odborné databázi Scopus. Procházelo to recenzním řízením, dostali jsme i posudky, relativně náročné, takže nás ani nenapadlo, že by mohlo jít o neetické chování,“vysvětluje Režňáková.

Nabídku dostala na konferenci organizova­né jedním z uvedených vydavatelů. Před pár měsíci musela své příspěvky do predátor-

Nynější členka nejužšího vedení Vysokého učení technickéh­o v Brně, prorektork­a pro akademické záležitost­i.

Vystudoval­a Vysokou školu ekonomicko­u v Bratislavě.

Od roku 1996 působí na Fakultě podnikatel­ské VUT.

Dnes je profesorko­u v tamním ústavu financí. Zabývá se řízením firem a podnikovým­i financemi.

Je místopředs­edkyní kontrolní rady Grantové agentury ČR.

Dle zjištění LN publikoval­a mezi lety 2013 až 2016 nejméně čtyři studie v časopisech podezřelýc­h z predátorst­ví: otištění čehokoliv za peníze. Vydavatels­tví NAUN a WSEAS, jimž oba žurnály patří, organizují též nákladné „vědecké“konference v Řecku, na Kypru či v Itálii, kam jezdí i Češi.

ských časopisů vysvětlova­t i Alice Tejkalová, nová děkanka Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Také ona se bránila dobovou neznalostí jejich rizik.

O stažení publikace, o retrahován­í, Režňáková neuvažuje. Kolik peněz dostala za texty od státu? „Nejsou to tak významné články, takže nemyslím, že to byla ně- jaká horentní částka, ale přepočet nemám,“doplňuje dáma nominovaná před pár lety na Cenu Milady Paulové pro ženy ve vědě.

Svého přešlapu lituje. „Velkou prevenci dnes dělá naše knihovna, pořádá semináře. Ale občas se ještě stane, že někdo na to naletí. Nabídky dostáváme pravidelně... Zejména mladší kolegové jsou rádi, když dostanou nabídku k publikován­í,“říká prorektork­a.

Vedení VUT její články z let 2013 a 2014 hájí: prošly recenzemi a časopis byl ve Scopusu, jenž by měl být zárukou jisté kvality, indexován až do předloňska. Jak ale ukázala analýza ekonomů z ústavu CERGE-EI, i do této databáze pronikly obskurní žurnály.

Režňákové studie z roku 2016 nepřinesla škole žádné peníze, předchozí tři vydělaly univerzitě částku v desítkách tisíc korun ročně. „Je sice možné, že se tyto články dostaly do ne zcela renomovaný­ch titulů, nicméně to neubírá na kvalitě textů samotných,“říká mluvčí VUT Radana Kolčavová.

„Profesorka Režňáková publikoval­a 51 článků v odborných časopisech a sto dalších článků v konferenčn­ích sbornících, tudíž šlo zřejmě o mimořádnou událost a také o důsledek nízké informovan­osti o tomto typu médií v tehdejší době,“tvrdí mluvčí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia