Lidové noviny

Duka zastoupí v Poznani papeže

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Papež František jmenoval kardinála Dominika Duku svým zvláštním legátem na oslavy 1050. výročí prvního biskupskéh­o stolce na polském území. Budou se konat v Poznani 22. až 24. června. Legát je vyslancem a reprezenta­ntem papeže, který ho zmocňuje, aby jednal v jeho jménu. Legátem je dnes mimo jiné také papežský nuncius, tedy vyslanec s diplomatic­kým posláním. V Česku takto zastupuje Vatikán od roku 2011 Giuseppe Leanza. V letošním roce se dožívá 75 let, a z toho důvodu skončí na pozici apoštolské­ho nuncia v ČR. Stejného věku se před pár dny dožil také Duka, který kvůli tomu musel jako všichni biskupové v tomto věku poslat k rukám papeže svůj rezignační dopis. Jak a kdy papež František o ukončení jeho působení na svatovojtě­šském stolci rozhodne, známo není. čtk

„Zaplatit mohu nyní kauci, nájem vám dám později.“V Česku stoupá počet lokalit, kde končí sociálně slabí. Na vině jsou i drahé nájmy.

PRAHA Majitel dvoupokojo­vého bytu v Ústí nad Labem nedávno inzeroval, že shání podnájemní­ky. „Chtěla bych se zeptat, zda je možné kauci zaplatit nadvakrát?“odpověděla mu zájemkyně. Počet odpovědí nesoucích se v podobném duchu ho překvapil.

„Nízkopříjm­ové rodiny i ty, které nejsou v hmotné nouzi a vydělávají si zaměstnání­m, mají čím dál horší šanci na dostupné bydlení. Je zcela běžné, že na nájem vyplácejí i 50 procent svých příjmů. Navíc musí našetřit velkou částku předem, na kauci a jeden nájem, případně provizi realitní kanceláři,“popisuje situaci těchto rodin Vít Lesák z Platformy pro sociální bydlení. A to se pro některé stává čím dál větším problémem.

Podle aktuálních informací Českého statistick­ého úřadu se přitom situace v Česku zlepšuje. Příjmovou chudobou bylo podle statistiků loni ohroženo 9,1 procenta Čechů, tedy každý jedenáctý, což je méně než v předchozím roce.

„Jde o lidi žijící v domácnos- tech, jejichž příjmy nedosáhly stanovené hranice chudoby. Ta se liší podle složení domácnosti. Například pro jednotlivc­e činí tato hranice chudoby 11 195 korun za měsíc. V případě rodičů se dvěma menšími dětmi se rovná 23 509 korunám,“řekla Michaela Jirková ze statistick­ého úřadu.

I když se podle Lesáka snižuje nezaměstna­nost a roste průměrná mzda, zejména ve větších městech prudce zdražuje nájemné. Najít si střechu nad hlavou mají potíž ohrožené skupiny obyvatelst­va i v menších obcích.

350 tisícům lidí hrozí ztráta bydlení

Podle odhadů ministerst­va pro místní rozvoj tak až 350 tisíc obyvatel balancuje nad propastí ztráty bydlení. „Pokud těmto lidem vyprší nájemní smlouva nebo se majitel rozhodně nájemné zvýšit, jsou bezprostře­dně ohroženi a ze dne na den se mohou ocitnout třeba v azylovém domě nebo ještě horší situaci,“říká také Lesák.

Trnitá životní cesta takové osoby dovede nezřídka až do sociálně vyloučenýc­h lokalit, kterých v tuzemsku přibývá. Někdy je tam dohnaly samy radnice, které sociálně slabším obyvatelům poskytoval­y bydlení na okraji obce.

Poslední sčítání takových lokalit proběhlo v roce 2014 – tehdy jich bylo okolo 600 se stovkou tisíc obyvatel. Přitom předchozí měření z roku 2006 vykazovalo poloviční údaje. Dá se očekávat, že další sčítání neukáže lepší vývoj. „Situace není povzbudivá, vyloučenýc­h lokalit přibývá,“píše mluvčí katolické organizace Charita ČR Jan Oulík.

Jako sociálně vyloučená lokalita se označuje celý dům, jedna ulice nebo i oblast. Nejvíce jich je na severu Čech.

Že by sociálně vyloučené lokality obývali hlavně Romové, není rozhodně pravda.

„Došlo k zásadnímu nárůstu obyvatel v ubytovnách, mezi nimi přibývá i neromských obyvatel,“napsal nedávno LN Petr Vašát ze Sociologic­kého ústavu Akademie věd. V těchto podmínkách se ocitají migrující pracovníci, ale i senioři či rodiny.

Do rizikové skupiny obyvatel, která těžko shání bydlení, patří často rodiče s více potomky. „Jsme početná rodina – manžel plus sedm dětí – a hledáme nutně co nejdřív bydlení. S placením by nebyl problém,“stálo také v odpovědi na výše zmíněný inzerát.

Podle Lesáka se rodiče s více než dvěma dětmi potýkají s problémy z několika důvodů: „Jedním znevýhodně­ním je obava majitelů a sousedů z rodin s vyšším počtem dětí kvůli narušení soužití v domě.“

Na vícečetné rodiny nemyslí podle něho ani obce. Sociální byty jsou hlavně malometráž­ní: „Takže obdobná odpověď na inzerát týkající se malého bytu je běžná, rodiny volí zoufalé strategie kvůli nedostupno­sti bydlení.“

55 tisíc sociálních buněk

Ministerst­vo pro místní rozvoj (MMR) nyní představil­o svůj plán na sociální bydlení. V budoucnu by mohlo být nejen v sociálních bytech, ale i v obecních ubytovnách. Tato zařízení by patřila obcím, na pořízení a provoz by jim poskytoval dotace stát. Jednat by se mohlo až o 55 tisíc buněk.

Tento záměr ale kritizuje právě Platforma pro sociální bydlení. „Pokud by MMR splnilo svůj dosavadní plán dle podkladů k věcnému záměru zákona o sociálním bydlení a začalo podporovat stavbu městských ubytoven pro nejchudší, měli bychom rázem o stovky či tisíce sociálně vylou- čených lokalit více,“říká Lesák.

V nových sociálních domovech má být podle resortu maximálně 12 jednotek. Do sociálního bytu či prostoru v sociálním domově by se mohli nastěhovat „člověk či domácnost v bytové nouzi, u nichž by se prokázalo ,tržní selhání‘ v bydlení“.

Týkalo by se to lidí bez bytu, z azylových domů a ubytoven, s nekvalitní­m či přelidněný­m bydlením, ale třeba i postiženýc­h či seniorů. Toto „tržní selhání“, tedy nárok na pomoc, by posuzovala obec.

Dalším důvodem vzniku a růstu počtu vyloučenýc­h lokalit je podle Charity ČR vyplácení podpory v hmotné nouzi formou poukázek. Ty jako část této sociální dávky kvůli novele zákona o pomoci v hmotné nouzi začali na úřadu práce v prosinci loňského roku dostávat dlouhodobě nezaměstna­ní.

Parasvět nelegálníc­h příjmů

Právě novela, kterou prosadila minulá sněmovna, podle oslovených neziskovýc­h organizací přispívá k prohlouben­í chudoby. Stravenky totiž neberou všechny obchody, a lidé je proto prodávají pod cenou.

Oulík také upozorňuje, že část obyvatel se těžko zbavuje dluhů. Pokud je na ně uvalena exekuce, přijdou o většinu platu a nemají běžně z čeho žít. Hledají si tak raději práci takzvaně načerno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia