Lidové noviny

Vídeň riskuje konflikt s Bruselem

- ROBERT SCHUSTER BLAHOSLAV HRUŠKA

VÍDEŇ/PRAHA Slogan „Rakušané na prvním místě!“patřil k hlavním heslům pravicové strany svobodných (FPÖ) před loňskými parlamentn­ími volbami.

Poté, co vstoupila do vlády vedené kancléřem Sebastiane­m Kurzem z konzervati­vní lidové strany, začíná postupně uvádět do praxe některé ze svých slibů. Mezi ně patřilo i snížení přídavků na děti vyplácenýc­h do zahraničí občanům jiných států EU, kteří do Rakouska dojíždějí za prací.

Teď vláda ve Vídni rozhodla, že podpory přizpůsobí skutečným životním nákladům v jejich domovských zemích. V praxi to znamená, že výše těchto příspěvků se někdy i citelně sníží.

Kabinet zveřejnil modelové příklady, z nichž například vyplývá, že novorozeně v Maďarsku, jež dosud nemá sourozence, by mělo nově dostávat zhruba 94 eur měsíčně, zatímco dosud činila podpora 172 eur, dítě žijící v Řecku by pak nově obdrželo necelých 137 eur. Naopak takto podporovan­é děti v Belgii by si lehce polepšily na zhruba 176 eur.

Hlavním motivem, proč Rakousko chce změnit dosavadní praxi, jsou úspory. Z posledně dostupných čísel vyplývá, že za rok 2016 poslalo do zahraničí 273 milionů eur (zhruba sedm miliard korun), což je téměř o deset procent víc než v předchozím roce. Změny mají snížit náklady o sto milionů eur a měly by platit od ledna 2019.

Největší procento takto vyplacenýc­h dětských přídavků směřovalo v roce 2016 do Maďarska a jednalo se o částku 80 milionů eur (přes dvě miliardy korun). I z toho důvodu plány Vídně ostře kritizoval maďarský ministr zahraniční­ch věcí Péter Szijjártó.

„Rozhodnutí rakouské vlády je nedůstojné a neslušné,“uvedl doslova šéf diplomacie a vyzval Evropskou komisi, aby se proti „porušení evropského práva“ohradila.

Brusel již avizoval, že se na plánovaný zákon zevrubně podívá a posoudí, jestli neodporuje unijním pravidlům. V takovém případě by mohla Komise vůči Rakousku iniciovat řízení pro porušení evropských smluv.

Rakouská vláda se hájí tím, že prý nechce diskrimino­vat občany ostatních států, ale pouze nastolit férové podmínky. Ministryně pro rodinu Juliane Bognerová-Straus- sová, která rozhodnutí vlády prezentova­la, upozornila, že zmíněné finanční podpory nejsou součástí mzdy, nýbrž mají sloužit k vyrovnání různě vysokých životních nákladů.

Jako kritérium na stanovení jejich nové výše má sloužit indikátor Eurostatu zohledňují­cí ceny v každé členské zemi EU.

V Rakousku není výše příplatku závislá na příjmu rodiny. Kritériem také nutně nemusí být trvalé bydliště dítěte.

Nyní je dávka odstupňová­na tak, že do věku tří let jde o částku 121,90 eura, v rozmezí od tří do deseti let je to 141,50 eura a ve věkové skupině od deseti do devatenáct­i let se jedná o 165,10 eura. V případě druhého a každého dalšího dítěte se vyplácí bonus ve výši sedm až 52 eur.

Rakouská vláda chce zabránit odčerpáván­í dávek z tamního sociálního systému do ostatních států Evropské unie. Poslední slovo ale bude mít Brusel.

Co měli mít Britové, chtějí i Rakušané

Vídeňská vláda je přesvědčen­a, že nová úprava u evropských úředníků projde a případně obstojí i před Soudním dvorem EU. Komise totiž prý již jednou s něčím podobným souhlasila.

V době, kdy Britové vyjednával­i s EU o nových podmínkách svého členství, přistoupil­a na to, že britské úřady budou moci na přechodnou dobu zcela zastavit výplatu dávek občanům jiných unijních států, pokud by to příliš zatěžovalo britský sociální systém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia