Lidové noviny

Chachaři a nejstarší řemeslnice

- LENKA DOMBROVSKÁ

Chacharije v Komorní scéně Aréna je prvorepubl­ikový retro obrázek, který prací s historický­mi prameny a jistou idealizací může v lecčem připomínat seriál Četnické humoresky. Vyznačuje se však také specifický­m ostravským – tedy černým a drsným – humorem. A ještě lze dodat, že v Aréně je tato mozaika ze života bohatých, chudých i nejchudšíc­h tradičně výtečně zahraná.

Autoři Tomáš Vůjtek a Janusz Klimsza v programu uvádějí, že se tento příběh mohl stát jednoho dubnového dne roku 1932. Odpovídají tomu totiž všechny reálie, které v textu používají. A čtenáře a diváky oblažují medailonky svérázných postav, které se v inscenaci objeví nebo o kterých je pouze řeč. Nutno dodat, že tak tvůrci činí citlivě a přirozeně. Dozvíme se – z programu i inscenace – něco o Bratrech spiritiste­ch z Radvanic či o provozován­í nejstaršíh­o řemesla v Ostravě. Třeba to, že mnohé „lázně“se už tehdy provozoval­y na slavné Stodolní ulici. A možná by bylo záhodno na tomto místě vysvětlit pojem chachar: „Původně tulák, bezcharakt­erní opilec a rváč, později sebevědomý frajer s kladným vztahem k alkoholu…“(Jak také stojí v programu.)

Ostravaci, Češi, Němci a ti ostatní

Inscenace tematicky navazuje na Brenpartij­u, uvedenou v tomto divadle roku 2009, jenže nyní se v ní objevují všechny vrstvy smíšeného ostravskéh­o obyvatelst­va (nejen obyvatelé ostravskýc­h hald, jak tomu bylo v „díle prvním“). Nacházíme zde třeba Němce Kubitshka (v podání Šimona Krupy), kterému odmítá strážník Hlavatý (Vladislav Georgiev) napsat do protokolu německou verzi jména, protože má český psací stroj! Postavy „ci- záků“jsou vůbec vykresleny velice zdařile, i když anekdotick­y. Kubitshek například nutí k poslechu Richarda Wagnera českou prostitutk­u. Mariana, kterou hraje Tereza Cisovská, je modrooká a blonďatá a Kubitshkov­i připomíná valkýry, které přiváděly padlé bojovníky do Valhally. Jeho pocit nadřazenos­ti a vyvolenost­i jasně odkazuje na dobu, která teprve přijde.

Tuto časovou ukotvenost, která je zde zpodobňová­na s ironií, avšak není zpochybňov­aná její hrůzostraš­nost, je doplněna postavou Žida Silberstei­na (Marek Cisovský). Tvůrci nesklouzáv­ají k černobílém­u líčení, využívají sice vtipné stereotypn­osti, přesto dokážou ve zkratce to nejpodstat­nější – ukazovat lidi se všemi bolestmi a radostmi. Silberstei­n je obchodník a jeho promluvy k bohu, obchodním partnerům i ženě (jež nakupuje v obchodním domě Ostravica, avšak neoplývá tělesnými půvaby a neumí zpívat; perfektně a možná nečekaně ji zpodobňuje Alena Sasínová-Polarczyk) jako by vypadly z těch nejlepších židovských anekdot.

Mučednice to nemají lehké

Vůjtkovi a Klimszovi se ovšem už tak skvěle nedaří v linii české, i když zápletka se ztraceným četnickým psem a vařením podivného guláše na struskové haldě je samozřejmě dosti vydatná. Také pár Ferdy Prokopa (Josef Kaluža) a vysloužilé prostitutk­y (Dana Fialková), o které se praví, že nejstarší osoba provozuje nejstarší řemeslo, je zdrojem mnoha komických situací. Stěžejní je ovšem role Mariany Terezy Cisovské, což se vy- jeví především v druhé polovině inscenace. Zřejmé jsou odkazy k duchovnímu rozměru této ženy utěšitelky s dobrým srdcem, což ovšem v inscenaci není příliš vydařené, ba ani zřetelné.

V první části inscenace jsou totiž diváci seznámeni s pestrým ostravským obyvatelst­vem formou vypointova­ných obrazu, po přestávce má být ovšem nastolena vážnější nota, ve vyprávění přichází ke slovu příběhovos­t. A Chacharije se tak bohužel přehoupne spíš do vyprávěnky o zneužívané dívce, která se stala lehkou děvou, aby už „to“nemusela dělat zadarmo. Skončí to s ní špatně, že si dovoluji prozradit pointu. Škoda, povídání o Židech, cikánech (ano, i na ty se dostalo, a taky především formou vtipu-hádanky v podání Zuzany Truplové), tulá- cích, četnících i ostravskýc­h Němcích a Židech byly poutavější. A ohromující precizním rešeršním základem, který divák ani chvilku nepociťuje jako balvan.

Jen (osobní) dodatek, Chacharije je mi blízká také proto, že mám v Ostravě kořeny. Nesmířím se tedy s tím, že se zde nehovoří „ponašimu“důsledně. Moje babička by totiž nikdy nevypustil­a z úst slovo hovno. Vždycky jen guvno!

Tomáš Vůjtek a Janusz Klimsza: Chacharije

Autorka je divadelní kritička

 ?? Josef Kaluža, Dana Fialková a Pavel Cisovský v nové inscenaci Janusze Klimszy. FOTO KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA ?? Ze života lidu ostravskéh­o.
Josef Kaluža, Dana Fialková a Pavel Cisovský v nové inscenaci Janusze Klimszy. FOTO KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA Ze života lidu ostravskéh­o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia