Lidové noviny

Studio Najbrt je autorem nového loga Národní galerie

- PRAHA

Cílem soutěže bylo najít grafickou identitu, která Národní galerii zpřístupní široké veřejnosti atraktivní, současnou a výraznou vizuální komunikací. Vyzvané soutěže se zúčastnilo devět grafických studií, do druhého kola společně se Studiem Najbrt postoupila studia Side2 a Heyduk, Musil & Strnad.

„Nová grafická identita a její postupné zavádění do veškeré vizuální komunikace Národní galerie je dalším krokem v otevírání se široké veřejnosti. Naší dlouhodobo­u ambicí je posilovat roli Národní galerie nejen u nás, ale i v zahraničí – z tohoto důvodu nové logo pracuje se zkratkou NGP – Národní galerie Praha, která akcentuje její unikátní lokaci a nezaměnite­lnost s jinými světovými národními galeriemi,“vysvětluje Jiří Fajt, generální ředitel instituce.

Vizuální identita z dílny Studia Najbrt je podle posuzovate­lů založena na výrazném logotypu, který vychází ze smyslu a poslání Národní galerie, kterým je prezentace umění. „Návrh Studia Najbrt vnímáme jako komplexní systém komunikace, který je pružný a zároveň má jedinečnou vizuální identitu. Logo otevírá prostor pro práci se všemi typy sdělení – textovým, obrazovým i audiovizuá­lním – a umožňuje prezentaci širokého spektra aktivit a umění od starověku po současnost,“komentuje vítězný návrh odborná porota, ve které společně se zástupci NGP zasedali grafičtí designéři a pedagogové, například Alan Záruba, Kristýna Fišerová a Tomáš Brousil a zástupkyně Czechdesig­nu Jana Vinšová.

Nová grafická identita postupně promění všechny nástroje vizuální komunikace NGP od podoby loga přes publikace, propagační materiály, merchandis­ing, online komunikaci, navigační systém v budovách až po webové stránky.

Prvního kola vyzvané soutěže se zúčastnilo devět grafických studií. Sedm nepostoupi­vších účastníků obdrželo skicovné ve výši 30 tisíc Kč. Do druhého kola postoupila tři studia – na třetím místě se umístilo studio Heyduk, Musil & Strnad (s odměnou ve výši 50 tisíc Kč), na druhém studio Side2 (odměna 60 tisíc Kč). Vítězné Studio Najbrt získalo zakázku ve výši 1,3 milionu Kč, v jejímž rámci se v průběhu následujíc­ího roku postupně začlení nová vizuální identita do všech komunikačn­ích kanálů NGP.

Společně s vyhlášením výsledků byla včera ve Veletržním paláci zahájena výstava všech soutěžních návrhů. Volně přístupná bude denně od 9.30 do 22.00 hodin v prostoru Café Jedna až do 3. června. Více informací o soutěži a kompletní pravidla soutěže ke stažení www.czechdesig­n.cz/temata- a- rubriky/ soutez- na- novou-vizualni-identitu-narodni-galerie-v-praze. kul

Vizuální identita Národní galerie Praha (NGP) včetně jejího loga se promění podle návrhu Studia Najbrt. Grafické studio zvítězilo v designérsk­é soutěži, kterou Národní galerie v lednu vypsala ve spolupráci s organizací Czechdesig­n.

 ?? Logo dua Kantůrková–Šerých REPRO LN ??
Logo dua Kantůrková–Šerých REPRO LN
 ?? Nové logo studia Najbrt REPRO LN ??
Nové logo studia Najbrt REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia