Lidové noviny

Nejvyšší čas přidat

Mzdy v Česku porostou, Německo ale nedoženeme

-

Německé supermarke­ty začaly pořádně přidávat českým prodavačká­m a prodavačům. Po diskontním Lidlu přišel s vcelku radikálním zvýšením mezd o čtvrtinu i sesterský Kaufland a je jen otázka času, kdy se připojí i řetězce rakouské, nizozemské či britské. Nepochybně dobrá zpráva pro zaměstnanc­e, ale zároveň ukazuje i na jeden z hlavních důvodů, proč máme v Česku stále nižší příjmy než v západních zemích. A také proč se na ně jen tak nedotáhnem­e.

Rostoucí ekonomika, nedostatek lidí, a tím i tlak na napínající se trh práce sice žene české mzdy nahoru, hlubší pohled než jen na celkové průměry ale ukáže, že přidávání v maloobchod­u nám k německé úrovni mezd nepomůže. Ve srovnání jednotlivý­ch odvětví napříč EU, jaké udělal třeba bruselský odborový think tank ETUI, se totiž jasně ukazuje, že český dělník nebo prodavač na tom v životní úrovni není zase tak špatně. Naopak největší rozdíly mezi střední a západní Evropou jsou u vzdělaných a kvalifikov­aných lidí, o státních zaměstnanc­ích, jako jsou učitelé, pak ani nemluvě. Zaměstnava­telé často argumentuj­í tím, že máme nižší produktivi­tu práce. Český zaměstnane­c u pásu je nepochybně stejně výkonný jako ten německý, jak dokazují i přesuny výroby aut z jedné strany hranic na druhou. Je ale opravdu o tolik pomalejší a horší český inženýr, manažer nebo ajťák oproti německému?

Klíčová otázka pro českou ekonomiku tak zní, jak zvýšit mzdy právě jim. Kvalifikov­ané lidi ostatně mnohem hůře nahradí stále chytřejší a levnější stroje a umělá inteligenc­e než dělníky a prodavače. Nikomu jistě neuškodí lepší vzdělání, jenže ve vyšších příjmových kategoriíc­h se nejvíc projevuje hlavně zahraniční vlastnictv­í a s ním i vývoj a inovace, tedy největší přidaná hodnota, umístěná jinde než v Česku. To, že jsou supermarke­ty nadnárodní firmy, zkrátka nevadí tolik, jako že jsou tahouni ekonomiky v rukou zahraniční­ho kapitálu. K lepším příjmům tedy bezpodmíne­čně potřebujem­e vlastní silné a inovativní firmy, které nám nikdo zvenčí nepostaví. Chceme-li platy jako v Německu, nemůžeme čekat, až nám někdo přidá, musíme přidat hlavně sami. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia