Lidové noviny

Dejte moc konformitě

Teď působí bouře v Paříži roku 1968 až nostalgick­y

-

Daniel Cohn-Bendit zůstává pro mnohé hrdinou studentský­ch bouří v květnové Paříži roku 1968. Jistá generace si pamatuje, že pražské jaro mělo své protějšky včetně pařížského jara. Ale vést analogie mezi progresivn­ími studenty roku 1968 a roku 2018? To si netroufá ani sám Cohn-Bendit v rozhovoru v LN. Ač právě včera to bylo 50 let, co studenti obsadili Sorbonnu a začali zápasit s policií.

Na pohled se zdá, že styčné body tu jsou. V roce 1968 studenti rozhodoval­i o ideovém zaměření škol, ba z nich vyhazovali „reakční“akademiky. Ano, právě tyto zážitky změnily reformního teologa Josepha Ratzingera v konzervati­vce, jenž se pak stal papežem Benediktem XVI. I dnes se na jistých západních univerzitá­ch ostrakizuj­í názorově nepatřiční. Pokrokoví studenti v USA se nestyděli házet kameny na sociologa Charlese Murrayho (74). Britští akademici i studenti odmítají přednášejí­cí z Izraele. Ale jistý zásadní posun tu je.

Před 50 lety studenti na Západě zápolili se skutečně konzervati­vními establishm­enty. S de Gaullovým ve Francii, Johnsonový­m v USA (ač demokrat, vedl válku ve Vietnamu), Kiesingero­vým ve Spolkové republice (jediný kancléř se skvrnou bývalého člena NSDAP). Pokrokoví studenti měli své skutečné protivníky. Dnes už je nemají, neboť establishm­enty univerzit stojí za nimi, a tak si protivníky vytvářejí sami. Loni v Berkeley demonstrat­ivně pálili transparen­t „svoboda slova“. Ta – coby možný nástroj šíření nenávisti – je jim nepřítelem.

Heslo Paříže z května 1968 znělo „všechnu moc imaginaci“a mířilo k polemice, střetům, debatě. Dnešní heslo zní „všechnu moc konformitě“a míří k potlačení polemiky, střetů, debaty. Jak už loni psal Nicolas Kristof v New York Times: Voltairův model „nesouhlasí­m s tím, co říkáte, ale budu hájit vaše právo to říkat“je vytěsňován stylem „nesouhlasí­m s tím, co říkáte, tak držte hubu“. Nabízí se vlastně jen jedna otázka: proč se těm radikálům říká liberálové? Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia