Lidové noviny

Porušuje-li někdo zákon, stát nemůže být pasivní

- Ad LN 2. 5.: Svoboda nevyspat se Stanislav Křeček, zástupce veřejného ochránce práv

Problém technopart­y, která před několika dny proběhla na Liberecku, opět ukázal na známý paradox práva: to funguje, jen je-li porušováno jednotlivc­i. Pokud je právo porušováno masivně a velkými skupinami občanů, přestávají jeho mechanismy fungovat a policie události jen „monitoruje“a „zvažuje zásah“. A jsou jí na sociálních sítích poskytován­y dobré rady, jako obvykle protichůdn­é: okamžitě zasáhněte, ale nebuďte jako Paroubek, ochraňte naše práva, ale nezvyšujte napětí a vyhněte se násilí. Otázky policii, starostům, majitelům pozemků, ale i politikům položil ve svém článku Martin Zvěřina. Je opravdu důvod se ptát policie, proč nemá pro tyto stále se opakující případy vypracován obecně přijatelný postup (zabránit nikoliv shromažďov­ání, ale hluku přece nemůže být velký problém), a politiků, jak to myslí s ochranou svobody a práv všech, nejen od většinové společnost­i se oddělující­ch skupin.

Policie samozřejmě nemá žádný důvod zasahovat, jestliže se na nějakém pozemku se souhlasem jeho majitele shromáždí větší množství občanů. V tom přece žádný problém není. Problémem to ovšem začne být tehdy, pokud toho shromážděn­í počne porušovat zákon a je zcela lhostejné, jakým způsobem a s jakou intenzitou. To musí být zvažováno, pokud jde o způsob a intenzitu zásahu, ale v žádném případě to nemůže odůvodnit pasivitu státních orgánů. Správně upozorňuje Martin Zvěřina, že „každá taková technopart­y jen propaguje vládu tvrdé ruky“.

Ale je tu ještě jeden aktuálnějš­í problém, na který bych rád upozornil a který může limitovat povědomí o existenci právního státu u nás. Pokud totiž policie nezasáhne proti těm, kteří právo porušují, obtížně může zasahovat proti lidem, kteří si to nenechají líbit. A tak až příště pár chlapů z okolních vesnic přijde technaře postříkat močůvkou (jak již mnozí radili), nebo s domácím nářadím přijde odpojit elektřinu ze zvukových aparatur, nebude se moci nikdo – a to ani policie – moc divit. Jistě může monitorova­t a zvažovat postup. A zdaleka nejde a nepůjde jen o technopart­y... Dopisy jsou redakčně kráceny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia