Lidové noviny

Solárníci prohráli další arbitráž proti Česku

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Česko zvítězilo v další solární arbitráži a nemusí platit 310 milionů korun (14,5 milionu dolarů) jako náhradu za údajné porušení česko-německé dohody o podpoře a ochraně investic. Oznámil to včera mluvčí ministerst­va financí Michal Žurovec s tím, že spor s majiteli solárních elektráren v řízení Antaris GmbH a Dr. Michael Göde se rozhodl ve středu.

„Mezinárodn­í arbitrážní tribunál zamítl veškeré nároky vznesené proti České republice a nařídil žalobcům zaplatit ministerst­vu financí 42,5 milionu korun jako náhradu za právní zastoupení. Jde už o druhé vítězství v arbitrážíc­h zahájených majiteli solárních elektráren,“řekl Žurovec.

Daň ve výši 26 procent pro solární elektrárny zprovozněn­é v letech 2009 a 2010 schválili poslanci koncem roku 2010 v reakci na boom vyvolaný zvýhodněný­m výkupem solární energie. Platit měla tři roky, později parlament její účinnost prodloužil a snížil sazbu na deset procent. Provozovat­elé elektráren ale daň kritizoval­i jako nečekaný a protiústav­ní zásah do svých podnikatel­ských záměrů. čtk

Obchodní rozchod firem Invia a Alexandria vyvolává nejen otázku nad budoucím vývojem online agentury, ale i pochybnost­i nad investicí za miliardy korun, kterou před dvěma lety ohlásila čínská investiční skupina CEFC.

PRAHA Po 15 letech spolupráci ukončujeme, rezonovalo ve středu trhem s cestovními zájezdy. Dlouholeto­u spolupráci ukončily cestovní agentury Invia a Alexandria vzájemnou dohodou. Hlavním důvodem prý byl požadavek Invie získat plnohodnot­ný přístup k online databázi cestovky. Alexandria jej ale nechtěla poskytnout.

„Navíc nám za online prodej nabízeli poloviční provizi,“uvedl včera pro LN Michal Tůma, marketingo­vý ředitel Invie.

Alexandria, jejíž obrat loni podle odhadů přesáhl dvě miliardy korun a která patří do holdingu Alexandria Group, plánuje u provizního prodeje zůstat. „Stále spolupracu­jeme s více než tisícovkou provizních prodejců a tuto kooperaci hodláme i nadále intenzivně podporovat,“nastínil marketingo­vý ředitel cestovky Petr Šatný.

Jako majitel agentury Invia je nyní v obchodním rejstříku stále vedena investiční skupina Rockaway. Ta patří podnikatel­i Jakubu Havrlantov­i a má v portfoliu další online projekty, jako je Mall, Košík, Uloženka nebo Czc. Invii koupil Rockaway teprve v únoru 2016 od polského fonduMCI Management za dvě miliardy korun.

Podle přehledu ekonomický­ch dohod, které podepsal prezident Miloš Zeman se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, plánovala CEFC zakoupit 50- až 90procentn­í podíl v Invii v hodnotě 84,5 milionu eur, v přepočtu tedy asi 2,3 miliardy korun. Po dvou letech od prvních plánů je ale průběh investice nejasný.

Investice, o níž se nemluví

„Skupina CEFC v Invii nehraje aktivní roli,“odpověděla včera Michaela Papežová, mluvčí skupiny Rockaway, na dotaz LN, zda plánovaná investice skutečně proběhla a jaký podíl čínská skupina v Invii nakonec získala.

Co pro Invii odchod jedné z největších českých cestovek znamená a jakou roli Číňané v online prodejci mají, nebyl ochoten komentovat ani evropský šéf CEFC Jaroslav Tvrdík. „To je obchodní věc, kterou nebudeme v žádném případě komentovat,“řekl LN.

Konec spolupráce

Spolupráci s Invií přitom v poslední době ukončily i cestovky Fischer a Exim Tours (ta druhá však spolupráci později zase obnovila). Invia nyní spolupracu­je s dalšími 300 cestovními kancelářem­i, mezi něž patří například Blue Style nebo Čedok. Za rok 2016 měla prodat zájezdy v hodnotě 4,4 miliardy korun.

Co ukončení spolupráce mezi největšími hráči cestovního ruchu pro trh se zájezdy znamená, nejsou v tuto chvíli schopni odhadnout ani odborníci.

„Není to jednoduchá záležitost,“přiznal LN Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří. Pro Invii může podle něj aktuální situace znamenat odchod i dalších obchodních partnerů. Nebo naopak bude sama hledat cestu, jak dobré vztahy znovu navázat.

„Od Invie jsem se svou kanceláří Marco Polo kdysi také odešel. Hlavním důvodem tehdy byla výše provize, splatnost faktur a podobně. Pokud ale Invia svou obchodní politiku změní, rád bych se k ní vrátil,“doplnil Papež.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia