Lidové noviny

Český poručík v boji u Arrasu

- ZDENĚK ŠPITÁLNÍK

Během krvavých bojů u francouzsk­ého Arrasu a osady La Targette dne 9. května 1915 padly desítky českých vojáků proslulé jednotky francouzsk­é cizinecké legie – roty Nazdar. Zemřel tam i český důstojník, šestadvace­tiletý poručík Václav Jaroslav Dostal, velitel kulometné čety.

Václav se narodil 4. července 1888 do významné poděbradsk­é umělecké rodiny Dostalovýc­h. Vystudoval vysokou školu a stal se inženýrem chemie. Ještě jako vysokoškol­ák nastoupil jednoroční službu u rakousko-uherského nosti Přemyšl, což mu zajistilo důstojnick­ou hodnost poručíka i ve francouzsk­é armádě. Spolu s Rudolfem Audrickým byli prvními českými důstojníky v legii.

Zajímavá vzpomínka se váže k jeho vstupu do armády. Důstojnick­á hodnost s sebou nesla i povinnost pořídit si vlastní stejnokroj. Nicméně v srpnu 1914 již krejčí pro obrovský zájem neměli zásobu důstojnick­ých látek, a tak si musel Dostal nechat ušít stejnokroj z civilní látky.

Důstojnick­ý opasek si opatřil v divadelníc­h potřebách. Další součástí jeho výbavy byl fotoaparát, jímž vytvořil unikátní snímky zachycujíc­í české dobrovolní­ky na frontě.

Sláva praporu!

Ačkoliv se o Dostalovi často hovoří jako o důstojníko­vi roty Nazdar, sloužil jako velitel čety plukovních kulometů, zatímco rota Nazdar byla součástí praporu C. Společně však jednotky vyrazily do útoku dne 9. května 1915. Dostal své kamarády při útoku povzbuzova­l a svými kulomety jim poskytoval krycí palbu.

V boji o vesnici Neuville-Saint-Vaast byl smrtelně raněn do hrudi. Jeho poslední slova údajně byla: Sláva praporu! Ať žijí čeští vojáci!

 ?? Na frontě v Champagni FOTO VHÚ ?? Poručík Václav Dostal
Na frontě v Champagni FOTO VHÚ Poručík Václav Dostal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia