Lidové noviny

Vysvětlova­t je těžké

-

Některé věci se těžko vysvětlují. Například proč už tě nemiluju nebo proč se říká, že někdo okradl stát na daních. To jako když nedám, tak kradu? A platí to i pro dobrovolné příspěvky? Jedna bývalá kolegyně, která pořád shání nějaké sponzory, poskládala svůj názor na tuto záležitost do dvou vět: Cože, má peníze, a ještě by nedal? pohoršila se. No to už by byl fakt vrchol!

Měla jsem nutkání vysvětlova­t, že formulace ve stylu „lže, a ještě krade“se pro daný případ tak úplně nehodí, ale po chvíli jsem to vzdala. Jak říkám, některé věci se špatně vysvětlují. Myslím, že Pán Bůh to dobře ví, a proto vsadil na stručná přikázání: Nepokradeš! Nesesmilní­š! Konec.

Světským zákonodárc­ům to tak jasně a stručně nejde. Každý z jejich výtvorů aby vysvětlova­l zástup

Pondělí Neff právníků. Když se budete soudit a doberete se rozsudku, možná z něj vůbec nepochopít­e, jestli jste vyhráli, nebo prohráli.

Občas přemýšlím, proč není možné říct: Pan Novák se projevil jako šejdíř a musí panu Dvořákovi ten dům, o který ho připravil nesrozumit­elnou smlouvou, vrátit. Okradený pan Dvořák místo toho dostane nesrozumit­elný rozsudek, nad kterým si připadá jako hlupák. Jako kdyby se ti soudci, ale i právníci vůbec, jakož i politici a úředníci báli, že srozumitel­ná věta zneváží jejich postavení, případně vzdělání.

Přítelkyně Anička nemá právníky ráda, a co může, vyřizuje sama s pomocí selského rozumu. Jako tu záležitost s nájemníkem, který u ní bydlel, ale neplatil nebo platil jen občas, přičemž pořád říkal, že si hledá levnější byt. Jenže hledal dlouho, aniž našel, takže Anička už

Úterý Putna

Středa Baldýnský byla netrpělivá. Po čtyřech měsících připustil, že levnější byt nesehnal, nemá tudíž kam jít, ale starý dluh z minulého roku pořád neplatil. Prý musí pracovat načerno, jelikož má nějaké exekuce a zaměstnava­tel pořád výplatu jenom slibuje.

Aničce bylo toho třicátníka ve skutečnost­i trochu líto. Nevypadal jako flákač a jeho ruce svědčily o tom, že se neživí úplně lehkou prací. Ale co s dluhem? „Když nemáte, tak si půjčte,“navrhla. Jenže prý není od koho.

Zkusila to tedy jinak: „Máte rodiče?“Prý má, ale nestýká se s nimi. Z domova odešel v šestnácti ve zlém a od té doby nikoho z rodiny, žijící na Moravě, neviděl. Aničku neužije na dlouhé vyjednáván­í. „Tak za nimi v sobotu pojedete,“oznámila mu. „Oni vám půjčí.“

A co myslíte? On jel, s rodiči se usmířil, oni mu půjčili, teď jezdí

Čtvrtek

Oliva domů pravidelně a všichni jsou spokojeni. Na otázku, proč to nešlo dřív, prý odpovídá: To se špatně vysvětluje.

Ono je na světě hodně věcí, které se špatně vysvětlují. Možná dokonce většina. Proto si taky lidi radši nadávají. Zemanovci s antizemano­vci, babišovci a antibabišo­vci, vítači s nevítači, pražská kavárna s venkovskou kovárnou... Občas někdo nabádá, že by se s tím mělo něco dělat, ale co? Možná by to věděla Anička. Musím jí zavolat.

Petrušku Šustrovou dnes zastupuje Radka Kvačková RADKA KVAČKOVÁ

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia