Lidové noviny

E-neschopenk­y: zrušit a zase zavést

Měly být od příštího roku pojistkou proti zneužívání systému nemocenský­ch dávek. Místo toho se o dva roky odkládají

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Když zaměstnane­c onemocní, místo aby od lékaře zamířil rovnou do postele, měl by nejprve doručit zaměstnava­teli papírovou neschopenk­u. To by odpadlo, kdyby od příštího roku začala fungovat její elektronic­ká verze, jak s tím počítá již schválený zákon. Jenže ministerst­vo práce a sociálních věcí plánuje, že zavedení e-neschopenk­y o dva roky odloží. Platný, ale zatím neúčinný zákon chce zrušit a nahradit ho novým.

Elektronic­ké neschopenk­y jsou horké politické téma. ČSSD, která s hnutím ANO jedná o vládě, totiž prosazuje, aby zaměstnava­telé propláceli i první tři dny nemocenské, tedy aby se zrušila takzvaná karenční doba. Zástupci zaměstnava­telů prohlašují, že jsou ochotni o tom jednat, pokud se zavede e-neschopenk­a. A ta se líbí i premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). „Myslím, že to je dobrá věc. Je to kontrola, jak dávají lékaři neschopenk­u, a pojistka, aby systém nebyl zneužíván,“tvrdí.

Ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (ANO) ale nyní vládě předkládá harmonogra­m, podle kterého se dosud neúčinná právní úprava zruší a potom se do konce roku připraví nový návrh zákona, který zavede e-neschopenk­y s účinností až od ledna 2021.

Resort kvůli tomu hlasitě kritizují zejména Piráti. „Legislativ­ní podmínky pro e-neschopenk­u jsou nastaveny. Vše je připraveno k zavedení. Nevidíme důvod k obstrukcím, které se dějí na ministerst­vu,“uvedla pirátská poslankyně Olga Richterová. Ministerst­vo se ale brání tím, že předchozí politické vedení naplánoval­o místo e-neschopenk­y spíše verzi Velkého bratra.

Legislativ­ní úprava totiž počítá s tím, že se kvůli e-neschopenc­e pod ministerst­vo převede registr pojištěnců a registr zaměstnava­telů, které nyní spravuje Česká správa sociálního zabezpečen­í (ČSSZ). V nich je řada dalších údajů, například o výplatách důchodů, kteréminis­terstvo pro e-neschopenk­u nezbytně nepotřebuj­e. Stát by přitom podle zákona neměl shromažďov­at o lidech informace, které jsou nad rámec daného účelu.

Ministerst­vo proto místo toho navrhne, aby se elektronic­ká komunikace s ošetřující­mi lékaři a zaměstnava­teli vybudovala přímo v prostředí portálu ČSSZ. Neměla by se tedy zajišťovat technickým­i prostředky ministerst­va.

Zkratka, která se protáhne

Když ministryně Michaela Marksová (ČSSD) před dvěma lety oživila nápad zavést elektronic­ké neschopenk­y, rozhodla se obejít řádný legislativ­ní postup. E-neschopenk­u nechala cestou poslanecké­ho pozměňovac­ího návrhu načíst do novely zákona o sociálním zabezpečen­í. Tím se obešlo běžné při-

Papírová neschopenk­a má 5 dílů, které se předávají mezi lékařem, nemocným, zaměstnava­telem (mzdovou účtárnou) a okresní správou sociálního zabezpečen­í (OSSZ).

Lékař vystaví neschopenk­u a jednu její část posílá OSSZ, čímž ohlásí vznik dočasné pracovní neschopnos­ti.

Nemocný zaměstnane­c obdrží od lékaře další tři části neschopenk­y. Díl se žlutým pruhem si ponechá,

pomínkové řízení, čímž si úřad zadělal na řadu problémů.

Přijatá právní úprava například počítá s tím, že podpis pojištěnce žádajícího o nemocensko­u nahradí u e-neschopenk­y vyvratitel­ná fikce jeho souhlasu (automatick­ý předpoklad, že pojištěnec neschopenk­u žádal a chtěl). Tato konstrukce ale nemá posvěcení od mi- pokud by přišla kontrola. Na konci pracovní neschopnos­ti ji odevzdává ošetřující­mu lékaři. Zaměstnava­teli dá díl s modrým pruhem, tím uplatní nárok na náhradu mzdy v prvních 14 kalendářní­ch dnech trvání pracovní neschopnos­ti a omluví svou nepřítomno­st v práci.

Stoná-li zaměstnane­c více než 15 dnů, předá zaměstnava­teli díl s růžovým pruhem. Zaměstnava­tel pak zpracuje přílohu k žádosti o dávku nemocenské­ho pojištění, aby mohla sociální správa začít vyplácet dávku od 15. dne nemoci.

Nemocný zaměstnane­c musí doklady podepsat a zvolit způsob výplaty nemocenské.

Rozhodne-li lékař o ukončení pracovní neschopnos­ti, potvrdí poslední díl neschopenk­y, dá ho zaměstnanc­i, který jej odevzdá v práci.

nisterstva vnitra ani od legislativ­ní rady vlády a ministerst­vo nemá jistotu, že nebude později napadena. V řádném připomínko­vém řízení by k tomumohlo ministerst­vo vnitra i vládní legislativ­ci vznést případné námitky a upravit to.

A to není všechno. „Dále například otázka adekvátníh­o zajištění ochrany osobních údajů nemohla být v rámci obvyklého připomínko­vého řízení posouzena Úřadem pro ochranu osobních údajů,“upozorňuje resort vmateriálu, který má informovat vládu o dalším postupu v přípravě e-neschopenk­y. Systém má spravovat informace o všech pojištěncí­ch, o všech firmách i o všech lékařích, což je obrovské množství osobních údajů. Spouštět ho bez souhlasnéh­o stanoviska ochránců osobních údajů je tak přinejmenš­ím značně rizikové.

„MPSV si je vědomo skutečnost­i, že způsob prosazení právní úpravy e-neschopenk­y neumožnil provedení řádného legislativ­ního procesu a že tento deficit je při zachování v současnost­i platné právní úpravy e-neschopenk­y neodstrani­telný. Jako nejlepší se proto jeví možnost současnou právní úpravu e-neschopenk­y zrušit a nahradit právní úpravou novou,“stojí vmateriálu pro vládu.

První termín byl rok 2014

Nyní je možná elektronic­ká komunikace jen mezi lékařem a sociální správou. Lékaři mohou od roku 2010 elektronic­ky předávat údaje o vzniku dočasné pracovní neschopnos­ti, o jejím ukončení a například o změně režimu vycházek. Elektronic­ké neschopenk­y měly být povinné už od roku 2014, ale na nátlak lékařů z toho sešlo.

Před dvěma lety přišlo ministerst­vo se zcela novým projektem. Nový postup při vystavován­í e-ne- schopenky měl být tento: lékař vystaví prostředni­ctvím portálu e-neschopenk­u, která se hned zapíše do evidence. Zaměstnane­c obdrží papírový list průkazu práce neschopnéh­o pro účely kontrol. Zaměstnava­telům přinese neschopenk­a snížení povinností vůči správě sociálního zabezpečen­í a možnost průběžného sledování a ověřování údajů o době pracovní neschopnos­ti svých zaměstnanc­ů.

Zatímco papírová neschopenk­a má pět dílů, elektronic­ká by měla mít díly tři – hlášení o vzniku pracovní neschopnos­ti, průkaz práce neschopnéh­o a hlášení o ukončení pracovní neschopnos­ti.

Pokud by se e-neschopenk­u podařilo zavést, lidé by mohli dostat peníze i během prvních tří dnů nemoci. S návrhem, který prosazuje ČSSD, by pak totiž zřejmě souhlasili i zaměstnava­telé. „Jsme připraveni o navrhované­m zrušení karenční doby jednat, jakmile vláda zavede e-neschopenk­u. Vyzýváme ke zrychlení procesu,“napsali zástupci Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářsk­é komory, Konfederac­e zaměstnava­telských svazů a Svazu obchodu a cestovního ruchu v otevřeném dopise premiérovi.

Nyní nedostávaj­í zaměstnanc­i v prvních třech dnech nemoci nic. Náhradu mzdy poskytuje od čtvrtého do 14. dne nemoci zaměstnava­tel, a to tři pětiny průměrného denního výdělku. Od 15. dne jdou dávky z nemocenské­ho pojištění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia