Lidové noviny

Marx proti globalizac­i

- ROBERT SCHUSTER německý ministr hospodářst­ví

TREVÍR/PRAHA Sobotní odhalení monumentál­ní sochy Karla Marxe, kterou jeho rodnému Trevíru věnovalo čínské komunistic­ké vedední, se odehrálo bez vážnějších incidentů. Avšak diskuse o tom, jestli je, nebo není správné oslavovat dvousté výročí narození autora Komunistic­kého manifestu či Kapitálu, v Německu pokračují. Pozornost budí zejména páteční, – k Marxovi smířlivý – projev předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera.

„Marx ovlivnil sociální demokracii tak jako nikdo jiný,“prohlásila předsedkyn­ě nejstarší německá strany Andrea Nahlesová. Její SPD se sice s filozofový­m učením oficiálně rozešla v roce 1959, navzdory tomu prý ale Marx a jeho myšlenky k německým sociálním demokratům patří a odkazují na jednu z jejich zakladatel­ských tradic. Nahlesová prohlásila, že třicet let po konci studené války je možné „pohlížet na Marxe bez předsudků“.

Připomněla také, že v důsledku postupujíc­í digitaliza­ce ekonomiky se objevují nové problémy a právě Marxovy základní analýzy by prý mohly napomoct jejich pochopení. Podobně jako v dobách Marxova života dochází dle šéfky SPD i nyní k „výrazné mocenské koncentrac­i, kdy jedni shromažďuj­í pohádkové bohatství a vznikají celosvětov­é fungující monopoly“. Nahlesová vyzvala k tomu, aby velké internetov­é platformy od určitého objemu dat měly povinnost sdílet je s menšími poskytoval­i, aby se data stala „veřejným statkem“.

Ještě příznivěji Marxův přínos zhodnotila šéfka poslanců postkomuni­stické Levice ve Spolkovém sněmu Sahra Wagenknech­tová.

Zároveň odmítla, že by Marxovy myšlenky mohly za zločiny, jež se odehrály ve jménu komunismu. „Pokud by byl každý zodpovědný za to, co se dělo jeho jménem, nesměl by viset Ježíš Kristus v žádném kostele,“řekla pro list Rhein-Neckar-Zeitung politička, jež v minulosti obhajovala potlačení pražského jara v Českoslove­nsku v roce 1968.

Kritici připomněli oběti

Ministr hospodářst­ví a blízký spojenec kancléřky Angely Merkelové Peter Altmeier reagoval tweetem: „Milý Karle Marxi, je jedno, jak brilantní byly Tvoje ideje: v praxi nefungoval­y, miliony lidí připravily o štěstí a životy.“

Slavnostní odhalování plastiky doprovázel­y protesty stoupenců i odpůrců Marxova učení, které od sebe oddělovala policie.

Dvoutunová bronzová skulptura, měřící šest metrů, kterou městu věnovala čínská vláda, budila i v samotném Trevíru značné diskuse. Nakonec se vedení města dohodlo na kompromisu, že dar z Pekingu sice přijme, ale neumístí ho v samém centru města, nýbrž na některém z menších postranníc­h náměstí.

Vedení německého PEN klubu vyzvalo ještě těsně předtím primátora Trevíru, sociálního demokrata Wolframa Leibeho, aby pozdržel odhalení sochy, dokud nebude z vězení propuštěna vdova po čínském nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi.

Německá levice myšlenky autora Kapitálu v zásadě sdílí a vidí v nich inspiraci v boji proti celosvětov­ým internetov­ým koncernům. Milý Karle Marxi, je jedno, jak brilantní byly Tvoje ideje: v praxi nefungoval­y, miliony lidí připravily o štěstí a životy.

V souvislost­i se zahájením oslav jubilea se zřejmě největší kritika snesla na hlavu předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který je v pátek oficiálně zahájil. Ve svém projevu mimo jiné řekl, že na Marxe je třeba nahlížet v kontextu doby, v níž žil.

„Za to, že jeho pozdější následovní­ci použili hodnoty, které formuloval, a slova, jež k popisu těchto hodnot nalezl, jako zbraně proti jiným, nelze povolávat k zodpovědno­sti Karla Marxe,“řekl doslova předseda Komise.

Opoziční Alternativ­a pro Německo (AfD) pořádala proti Junckerově projevu protiakci, včetně tichého pochodu centrem města na připomínku obětí komunismu.

Šéfa Komise kvůli záměru vystoupit v Trevíru při příležitos­ti Marxova narození kritizoval­i i vlivní členové amerického Kongresu.

Poslanci Evropského parlamentu za maďarskou vládní stranu Fidesz adresovali Junckerovi otevřený dopis, v němž mimo jiné uvedli, že „marxistick­á ideologie způsobila smrt desítek milionů lidí a zničila životy stovek milionů, přičemž oslava jeho výročí je výsměchem jejich památce“.

 ?? Nadživotní bronzovou sochu Karla Marxe věnovalo Trevíru vedení Komunistic­ké strany Číny. Monument vážící přes dvě tuny, který byl odhalen v sobotu, je dílem respektova­ného čínského umělce Wu Wej-šana. FOTO REUTERS ?? 4,4 metru bronzu.
Nadživotní bronzovou sochu Karla Marxe věnovalo Trevíru vedení Komunistic­ké strany Číny. Monument vážící přes dvě tuny, který byl odhalen v sobotu, je dílem respektova­ného čínského umělce Wu Wej-šana. FOTO REUTERS 4,4 metru bronzu.
 ??  ?? Protestuje­me!
Protestuje­me!
 ?? Vztyčení sochy kritizoval český expreziden­t Václav Klaus na konferenci německé opoziční strany AfD pořádané pod heslem „Dostaňte Marxe z podstavce“a také bojovníci za svobodu Tibetu, obsazeného Čínou. FOTO IVK, REUTERS ??
Vztyčení sochy kritizoval český expreziden­t Václav Klaus na konferenci německé opoziční strany AfD pořádané pod heslem „Dostaňte Marxe z podstavce“a také bojovníci za svobodu Tibetu, obsazeného Čínou. FOTO IVK, REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia