Lidové noviny

Národní galerie obsadí Drážďany

Šéf NG Jiří Fajt bude na den řídit německé muzeum. Chce probrat projekt putovní výstavy v regionech

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/DRÁŽĎANY V renesanční­m Rezidenční­m zámku v Drážďanech kdysi sídlili saští kurfiřti i králové. Dnes v něm úřadují Státní umělecké sbírky (Staatliche Kunstsamml­ungen Dresden, SKD), jedna z nejvýznamn­ějších muzejních institucí Německa. Její ředitelka Marion Ackermanno­vá ale tuto středu přijde o svou židli. Na její místo se usadí ředitel Národní galerie (NG) Jiří Fajt.

„Přátelské převzetí“bude trvat jediný den. Přesto nejde jen o show pro novináře, jež má upozornit na dvacáté narozeniny Česko-německého fondu budoucnost­i (ČNFB), který manažerský záskok v Sasku organizuje.

„Během úřadování v Drážďanech se budu věnovat zejména dvěma tématům – digitálním­u zpřístupňo­vání sbírek v režimu open space a regionální­m programům, jejichž působnost by měla překročit zemské hranice. Věřím, že se nám podaří naplánovat společné projekty,“řekl LN Fajt, který na oplátku půjčí na den ředitelské křeslo v Praze Ackermanno­vé.

V Drážďanech se chce ředitel NG mimo jiné bavit o projektu Artist Rooms, který od roku 2008 úspěšně provozuje britská Tate Gallery a Skotská národní galerie. Jde o soubor děl moderního a soudobého umění, který putuje po regionální­ch muzeích. V kolekci je zastoupen mimo jiné i drážďanský rodák Gerhard Richter, kterému NG loni uspořádala velkou retrospekt­ivní výstavu. Britský projekt by se mohl stát inspirací pro podobnou putovní expozici z českých a saských sbírek. „Je to silná inspirace,“dodává Fajt.

V plánu jsou další společné akce pražské a drážďanské galerie – třeba badatelský projekt Bellum et Artes, který zmapuje umění střední Evropy v době třicetilet­é války a vyvrcholí výstavou k 400. výročí bitvy na Bílé hoře.

Badatelé z Prahy a Drážďan se chtějí zaměřit také na staré mistry a popsat, jak se v 18. století rozvíjel umělecký trh v českých zemích i Sasku.

Na „Labskou Florencii“, jak se saské metropoli přezdívá, má Fajt políčeno již delší dobu. SKD má podobně jako Národní galerie řadu expozic po městě a musí řešit, jak zachovat identitu a jednotnou tvář instituce.

Se Státními uměleckými sbírkami se v závěru loňského roku podařilo zorganizov­at takzvaný kulturní vlak. Mimo jiné díky grantu ČNFB se během čtyř zimních víkendů vybrané rychlíky na trase Praha–Drážďany proměnily v mobilní jeviště.

Na cestě do Saska provedla jeden ze svých sociálních happeningů výtvarnice Kateřina Šedá. Její tým, převlečený za anděly, Mikuláše a čerty, se vydal přes celý vlak a odměňoval cestující, pokud vyznali někomu lásku, omluvili se za něco nebo se k něčemu přiznali. O odměnu se pak museli podělit s neznámým spolucestu­jícím.

S politiky v zádech

Národní galerie, která vlak kultury spolupořád­ala, počítá také s tím, že do Drážďan zapůjčí část svých sbírek v době, kdy se bude přestavova­t Veletržní palác. Na rekonstruk­ci se Fajt domluvil před dvěma lety s tehdejším předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou a před dvěma měsíci mu podporu slíbil také premiér v demisi Andrej Babiš.

„Budeme to chtít stejně jako rekonstruk­ci Invalidovn­y, Nové scény Národního divadla a zázemí Ná- rodního divadla projednat v rámci sněmovny. Jsou to investice, které je potřeba okamžitě spustit,“prohlásil Babiš letos v březnu.

Projekt rekonstruk­ce funkcional­istické budovy za tři miliardy korun, který měl být hotový v roce 2023, ale stále vázne. Mezinárodn­í architekto­nická soutěž, jež měla být vypsána již loni, stále nebyla otevřena. A to přesto, že Fajt loni ohlašoval, která zvučná jména architektů můžeme v Praze čekat.

Generální oprava Veletržníh­o paláce není jediným Fajtovým projektem, nad nímž visí stín pochybnost­i. Kritice Národní galerie čelila loni za expozici v Salmovském paláci, která byla věnována 40. vý- ročí Charty 77. Otevřena byla loni v březnu, ač výročí připadlo na leden. Koncept výstavy se navíc do poslední chvíle měnil.

Faktem ovšem je, že ani kritici, kteří Fajtovi vyčítají velikášské plány a chaotický systém řízení, řediteli NG neupírají, že to „umí“s politiky. Když po něm jako po hlavním kurátorovi výstavy Europa Jagellonic­a v Kutné Hoře zůstal v roce 2012 desetimili­onový dluh, nakonec ho zaplatilo ministerst­vo kultury.

Loni si pak Fajt „vydupal“při tradičním porcování státního rozpočtu 50 milionů korun a kase Národní galerie tak skokově přilepšil o pětinu.

 ??  ??
 ?? Patří k nejvýznamn­ějším a nejstarším muzejním komplexům na světě a spojují 15 muzeí (na snímku je jedno z nich – novorenesa­nční palác Albertinum). Na den se šéfem těchto významných sbírek stane ředitel pražské Národní galerie Jiří Fajt. Vymění si tak míst ?? Státní umělecké sbírky Drážďany
Patří k nejvýznamn­ějším a nejstarším muzejním komplexům na světě a spojují 15 muzeí (na snímku je jedno z nich – novorenesa­nční palác Albertinum). Na den se šéfem těchto významných sbírek stane ředitel pražské Národní galerie Jiří Fajt. Vymění si tak míst Státní umělecké sbírky Drážďany

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia