Lidové noviny

Komárek se může vrátit do práce

- JAN HORÁK

PRAHA Bývalému šéfovi ostravské expozitury někdejšího ÚOOZ Jiřímu Komárkovi se díky soudnímu očištění otevřela cesta k plnohodnot­nému působení na Finanční správě. Když ho policie obvinila za nařčení policejníh­o prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací, správa ho postavila mimo službu. Zmíněná překážka zproštěním obžaloby odpadla. Policejní prezident takové soudní rozhodnutí podle svých slov nečekal.

Sdělení obvinění si Komárek převzal téměř souběžně se svým nástupem na Finanční správu, kam se uchýlil loni počátkem března. Pod křídla správy se vydal po dobrovolné­m odchodu z policie, již opustil kvůli kontroverz­ní reorganiza­ci dvou klíčových jednotek. Krátce před svléknutím uniformy ukázal na policejníh­o prezidenta Tuhého, že byl podezřelý z úniku informací v souvislost­i s objasňován­ím hospodářsk­é kriminalit­y.

Právě kvůli tomuto výroku se dodnes do práce na Finanční správě pořádně neponořil. Trestní stíhání způsobilo, že ho vedení správy muselo odstavit. „Jiří Komárek byl zproštěn výkonu služby,“sdělil serveru Lidovky.cz Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálníh­o finančního ředitelstv­í. V praxi to znamenalo, že nemůže docházet do úřadu a vyplácí se mu polovina platu. Aby finanční ztrátu dorovnal, přivyděláv­al si broušením parket.

Odvolací Krajský soud v Praze však minulý týden z bývalého vedoucího ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu obžalobu sejmul. Z pohledu výkonu práce to pro něj představuj­e nanejvýš dobrou zprávu. „Pravomocný­m rozhodnutí­m soudu odpadl důvod jeho zařazení mimo výkon služby, a klient tak plánuje návrat na své původní místo,“vysvětlil serveru Lidovky.cz jeho právní zástupce Petr Kočí.

Podle výkladu správy se však smí naplno pustit do práce až ve chvíli, kdy se jeho nadřízení seznámí s písemným odůvodnění­m rozsudku. „Výrok rozsudku byl vynesen (minulé) pondělí a dle zákona musí být rozhodnutí vyhotoveno do deseti pracovních dnů,“řekla serveru Lidovky.cz mluvčí pražské krajské instance Jitka Vlnová. Lhůtu lze prodloužit. Nicméně pokud se dodrží, ke správě by se mohl verdikt přes soud prvního stupně dostat někdy v druhé půli května či první půli června.

S nástupem zpět do služby začne Komárek pobírat plný plat, brusku na parkety tak bude moci odložit. Navíc zpětně vyinkasuje pokrácenou mzdu. „Pokud státní zaměstnane­c nebyl pro trestný čin pravomocně odsouzen, jeho plat se mu po skončení trestního stíhání doplatí,“poznamenal mluvčí Heřtus. Komárkovi by na účtě měla přistát částka odpovídají­cí plným výdělkům za období od loňského března.

 ?? By měl vedle návratu na původní pozici taky dostat zpět pokrácenou mzdu FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Jiří Komárek
By měl vedle návratu na původní pozici taky dostat zpět pokrácenou mzdu FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Jiří Komárek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia