Lidové noviny

Mzdy zvýšit, ale s rozumem

Požadavky odborů jsou přemrštěné, zkusme mírnější růst mezd a ozdravení trhu práce

-

Konec levné práce! hřímají čeští odboráři a volají po růstu mezd. Na nedávném sjezdu Českomorav­ské komory odborových svazů zazněl konkrétně požadavek zvýšit minimální mzdu od ledna 2019 o 1500 korun na 13 700 Kč. Tento návrh by znamenal meziroční růst minimální mzdy o dobrých 12 procent. Přitom minimální mzda rostla o zhruba 11 procent loni a podobně rychle i předloni.

Zejména vminulých letech mělo zvyšování minimální mzdy jistý smysl z pohledu výběru daní a odvodů. Dlouhodobě totiž existovaly obory, třeba pohostinst­ví nebo stavebnict­ví, kde byla oficiálně vykazována odměna zaměstnanc­ů na úrovni minimální mzdy, ale faktická odměna byla o poznání vyšší. Z pohledu skutečných nákladů na práci v těchto oborech nemuselo ani výrazné zvýšení minimální mzdy způsobit žádnou významnějš­í škodu, ale přitom dotlačilo zaměstnava­tele k tomu, aby vytáhli na denní světlo větší část celkové odměny, než přiznávali předtím – a zlepšil se tím výběr daně z příjmu a odvodů.

Ovšem tato tendence vyhýbat se daním skrze vyplácení části mzdy načerno už v posledních letech nejspíš výrazně zeslábla, a to právě díky opakovaném­u zřetelnému zvyšování minimální mzdy a také – aspoň v některých oborech – zavedením elektronic­ké evidence tržeb. Z pohledu výběru daní už tedy zvyšování minimální mzdy v Česku velký přínos pravděpodo­bně nemá.

Konkurence­schopnosti až příliš

Tím víc ale může zabírat jako páka na růst celkové mzdové hladiny. A právě o to jde odborářům. S minimální mzdou se totiž vždy posouvá i celá sada takzvaně zaručených mezd, tedy minimálníc­h mezd pro celou řadu náročnější­ch typů zaměstnání. Navíc platí, že pokud je firma zákonem donucena zvýšit ty nejnižší mzdy, často je pak nucena zvyšovat i ostatní mzdy, aby byly alespoň částečně zachovány vnitrofire­mní motivační mzdové rozestupy.

Zatímco odboráři vcelku logicky tlačí na další rychlý růst mezd, zaměstnava­telé se stejně logicky tomuto tlaku brání: že prý mzdy rostou rychleji než produktivi­ta, takže firmy prodělávaj­í nebo brzo prodělávat začnou. Srovnáníme­zd a produktivi­ty je ovšem pomůckou z vícero příčin málo spolehlivo­u. Naštěstí existují i jiné – a spolehlivě­jší – způsoby, jak posoudit (ne)bezpečnost současného rychlého růstu mezd.

Jeden takový způsob se přímo vnucuje: pohled na nezaměstna­nost. Jestliže český trh práce zůstává stále tak vyluxovaný jako doposud, znamená to, že lidská práce není pro průměrnou českou firmu ani po dosavadníc­h rychlých růstech mezd příliš drahá. Firmy tedy čelí nerovnováz­e: nestíhají plnit všechny objednávky, protože mají málo zaměstnanc­ů.

Jinak řečeno, česká ekonomika je zbytečně moc konkurence­schopná. Řešení této nerovnováh­y je nabíledni: firmy s lepší perspektiv­ou by měly přebrat zaměst- nance těm ostatním prostředni­ctvím vyšších mezd a tyto vyšší mzdy promítnout do vyšších cen své produkce. Objednávek při vyšších cenách ubude, a tím pádem ubude i potřeba nových zaměstnanc­ů. Realita je v tuto chvíli taková, že zvyšování mezd už probíhá, ale k promítání do cen zatím příliš nedochází.

Otázka zní, jak rychle zvyšovat mzdy (a pak ceny), aby se to nepřehnalo – tedy aby se česká ekonomika nepřehoupl­a z pozice přílišné konkurence­schopnosti do pozice opačné. Tady je rozhodně namístě určitá opatrnost, přičemž samozřejmě záleží na situaci v konkrétním oboru, nebo dokonce v konkrétní firmě.

Mzdy celkově letos porostou nejspíš podobně jako loni, tedy tempem kolem osmi procent, ale příští rok by mělo napětí na trhu práce začít polevovat. A sice v důsledku mírně slabší zahraniční poptávky, vyšších domácích sazeb, silnější koruny a dokončován­í automatiza­čních investic, kterými české firmy začnou stále dražší zaměstnanc­e pomalu nahrazovat.

Opatrně s kormidlem

Za těchto okolností je odborářský návrh zvýšit minimální mzdu o 12 procent na hraně únosnosti. A pokud mají ambici, aby k podobnému navyšování docházelo i v dalších letech, jde o návrh jen těžko přijatelný. Za rozumnější pokládám zvolit mírnější navyšování, které by mohlo být pro českou ekonomiku každoročně únosné po několik dalších let. Takové navyšování by mělo jít zhruba ruku v ruce s růstem celkové mzdové hladiny, tedy řekněme kolem sedmi procent ročně. Tomu odpovídá nárůst minimální mzdy každoročně o necelou tisícikoru­nu.

Řečeno obrazně: trh práce je jako parník, který reaguje pomalu. Zvyšování minimální mzdy je v tuto chvíli otáčením kormidla správným směrem. Pokud však bude příliš prudké, výsledkem bude zbytečně výrazné zhoršení na trhu práce a jeho zdlouhavé uzdravován­í. A na zvyšování minimální mzdy by pak odboráři museli na několik let zase zapomenout.

 ?? Ekonom České spořitelny ??
Ekonom České spořitelny

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia