Lidové noviny

Než přijdou zákazy

I letos se začíná rýsovat cesta k velkému suchu

-

Kdybyste se dnes probrali z dlouhodobé­ho kómatu a někdo by říkal, že je červenec, těžko to vyvrátíte. Hodně stromů již odkvetlo, teploty stoupají někde až ke třicítce a v půdě na okrajích polí se rýsují praskliny. Takový dojem získáte na výletě během už druhých „miniprázdn­in“za poslední týden. Tohle že je květen? Tohle že je měsíc májových deštíků, bující trávy a příprav na sečení otavy?

Jistě, dojem z jedné túry po venkově bývá zavádějící, z počasí jednoho víkendu nelze dělat závěry. O. K., tak si vezměme k ruce čísla z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. Srážkový deficit je už tak běžné slovo, že ho není třeba zvlášť vysvětlova­t. A kumulativn­í (postupně načítané) srážkové deficity pro území státu hovoří jasně. Ještě v lednu byl příjem vody ze srážek v malém přebytku. Za únor se ale dostal do schodku 30 litrů vody na metr čtvereční (30 milimetrů srážek), během března na 40 litrů a za duben až k 70 litrům. Tohle že je jaro a nikoliv červenec?

Na jaře tradičně vyrážejí první vodáci. Na rozdíl od léta se nemusí starat o splavnost řek. Vždyť průtoky překrmuje tající sníh z hor i voda z jarních dešťů. Jenže letos to nějak nefunguje. Ze zpráv ČHMÚ plyne, že například povodí Lužnice je na 10 až 20 procentech dlouhodobé­ho průměrného průtoku pro toto roční období. Tohle že je květen?

O tom, že sucho je narůstajíc­ím problémem i ve střední Evropě, se ví už léta. Jedná o tom i česká vláda. Ale přes to vše má sucho oproti povodním (což je jen druhá strana téže mince narušené záchytné funkce krajiny a rozkolísan­ého podnebí) zásadní mediální handicap. Velká voda působí velké okamžité škody, a tak se dostává i do prestižníc­h časů televizníc­h zpráv. Sucho přichází plíživě, do hlavních zpráv pronikne až tehdy, kdy přijdou ke slovu zákazy kropení zahrádek. Ale letošní trajektori­i k těmto koncům vidíme už teď. Stačí vyjít do přírody nebo se podívat na čísla z ČHMÚ. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia