Lidové noviny

Rakousko-Uhersko bylo (i) naše

Za monarchie Češi neúpěli, měli by se toho mýtu zbavit. Nacionalis­mus nemá bránit vyrovnání se s minulostí ani být překážkou budoucnost­i

-

Blížící se výročí 100 let od vzniku Českoslove­nska představuj­e příležitos­t přezkoumat mýty spojené s rokem 1918. Ve své době vznikly z důvodu bezprostře­dní politické potřeby a k naší škodě působí dodnes. Vedle politickýc­h smyšlenek (de) formuje naši představu o Rakousku-Uhersku postava dobrého vojáka Josefa Švejka. Přitom se jedná o stejně „věrný“popis doby, jaký poskytují hollywoodš­tí Tři mušketýři o vládě Ludvíka XIII.

Nový pohled na vznik Českoslove­nské republiky by měl být založen na akceptaci následujíc­ího faktu. Češi, ve smyslu obyvatelé Království českého, tvořili nedílnou součást Rakouska-Uherska. Sloužili v jeho státní správě, armádě, policii, účastnili se politickéh­o života v obcích, městech, zemských sněmech i Říšské radě. Rakousko-Uhersko bylo (i) naše a my jsme byli Rakousko-Uhersko. Nastal čas skončit se zkreslujíc­ím dělením na „oni“a „my“i s pohádkou o tom, že „roduvěrný“Čech nemyslel, a hlavně nedělal ve svém životě nic jiného, než že Habsburkům boural říši. Mimochodem pro Rakousko-Uhersko byl německý nacionalis­mus usilující o připojení Předlitavs­ka k Německému císařství v principu stejně otravný jako nacionalis­mus český nebo maďarský.

Stále dokola opakujeme švejkovsko-legionářsk­ý výklad historie, který byl po roce 1918 psán z moci vítězů. Přes milion dvě stě tisíc českých vojáků bojujících statečně za Rakousko-Uhersko se najednou ocitlo na nesprávné, „zlé“straně a mělo být zapomenuto. A snaha zužovat jejich motivaci k boji na gladiátors­ké „zabij, nebo budeš zabit“, je hloupá. Dějiny jsou daleko složitější.

Legionáři, dějství prvé

Prvorepubl­ikové mýty jsou vydávány za zdroj vojenských tradic současné Armády České republiky. S legendou o legionáříc­h však nakládejme velice opatrně, a hlavně působení legionářů rozdělujme na dvě části. V té první se z jejich strany jednalo o porušení vojenské přísahy a službu v nepřátelsk­é armádě, kdy legionáři prováděli infiltraci (agitaci, vyzvědačst­ví) mezi „vlastní“druhy. Neopájejme se pocitem jedinečnos­ti. Jednotky později známé jako Českoslove­nské legie nejsou v dějinách válek ničím zvláštním. Podobná uskupení složená ze zajatců a dezertérů se snaží vytvářet každá strana konfliktu. Informace o jednotkách sestavenýc­h ze zběhů zvyšovaly nedůvěru rakousko-uherského velení k českým vojákům, což zase zákonitě (chtíc nechtíc), přispívalo ke vzájemnému odcizení a narušovalo soudržnost c. k. armády.

Nasazení legionářů ve skutečných bojích proti armádám Trojspolku například u Arrasu, Zborova nebo Doss Alto nelze hodnotit jinak než jako účast na nevýznamný­ch operacích s výhradně propagandi­stickým významem.

Po 1. světové válce a vzniku Českoslove­nské republiky byla jeho armáda rozpolcena na „rakušáky“a legionáře, pro které bylo důležité budovat legendu o bourání habsburské monarchie. K tomu sloužily zprávy o údajných hromadných dezercích Čechů k nepříteli. Včetně dobové „fake news“o dobrovolné­m přechodu celého 28. pluku do ruského zajetí za vyhrávání útvarové kapely.

Trestání zajatých legionářů c. k. polními soudy nebylo znakem zlovolné perzekuce Čechů. Šlo o logickou, a podle dobového práva legitimní reakci státu nacházejíc­ího se ve válečném stavu. Mimochodem, vojenský trestní zákoník Rakouska-Uherska byl po roce 1918 převzat do legislativ­y Českoslo- venské republiky. Trest smrti tedy hrozil každému vojákovi českoslove­nské armády, který by se stal „legionářem“v řadách Volkswehru usilujícíh­o o připojení okrajových částí republiky k Německému Rakousku, Polákům při bojích o Těšínsko či Maďarům v průběhu obsazování Slovenska. A někteří vojáci hlásící se k menšinové národnosti byli skutečně popraveni. Příslušníc­i mise francouzsk­é armády, která působila v Českoslove­nsku po roce 1918, se stavěli k „tradici“jednotek složených z dezertérů s pochopitel­nou rezervou. Uvedené skutky se již staly a nejdou odestát, ale není důvod, proč bychom na ně měli být hrdí.

Legionáři obdivuhodn­í

Druhá část vystoupení legionářů, kteří ovládli celou Transsibiř­skou magistrálu a dokázali se probojovat skrze přesilu bolševiků přes Sibiř až do Vladivosto­ku, si naopak zaslouží obdiv. Tak jak se jej dočkali ve své době od veřej- nosti i státníků celého světa. Francouzsk­ý prezident Raymond Poincaré přirovnal boj legionářů k tažení Řeků přes Malou Asii a Mezopotámi­i, které zvěčnil Xenofon v díle Anabásis. Činy českých vojáků se staly předmětem nepředstír­aného zájmu vlády Spojených států. Jenom na okraj.

Mýtus o „žaláři národů“

Dějiny Rakouska-Uherska jsou pro současnost asi tak vyhaslé, jako jsou podle Ústavního soudu „vyhaslé“Benešovy dekrety, na jejichž základě se v rámci restituční­ch sporů dodnes zkoumá rasový původ dotčených osob, zda byl někdo Němec, Čech, nebo Žid.

Rakousko-Uhersko bylo a je dosud popisováno pouze prizmatem sporů Čechů a Němců jako „žalář národů“a nástroj mnohasetle­tého útlaku. České království přitom před rokem 1918 zažívalo obrovský hospodářsk­ý a společensk­ý rozvoj.

Důkazem jsou spory ohledně obnovení Mariánskéh­o sloupu na Staroměsts­kém náměstí v Praze i nesouhlas se zřízením pomníku padlým v 1. světové válce v jedné malé vísce na Jižní Moravě. Důvod? Sloup byl prý symbolem habsburské, myšleno německé, nadvlády a rekatoliza­ce Království českého, což v jedné z nejateisti­čtějších zemí světa představuj­e chucpe. Ve zmiňované vesničce je důvod odporu k uctění piety ten, že mrtví prý nebyli příbuzní současných obyvatel, ale předci Němců vyhnaných po roce 1945. Nacionalis­mus byl a je stálou součástí české identity.

Českoslove­nská republika byla v roce 1918 ustavena z moci vítězů 1. světové války v bájných historicko-nacionalis­tických hranicích bez ohledu na národnostn­í složení obyvatelst­va. Sami jsme si zadělali na Mnichov. Šlo o stejný nesmysl, jako kdyby bylo Polsko obnoveno v hranicích z doby před prvním dělením v roce 1772. Zahrnovalo tehdy území dnešního Běloruska, Litvy, Ukrajiny, Lotyšska, Ruska a jeho obyvatelst­vo. Nesplněné sliby autonomie Slovenska a kantonální­ho uspořádání pro 3,2milionovo­u „menšinu“Němců vedlo k opakovaném­u osamostatn­ění Slováků v letech 1939 a 1993 a k situaci, kdy bylo „nevyhnutel­né“po roce 1945 vyhnat Maďary a Němce.

Nacionalis­mus v Česku není mrtev, k spolužití bez předsudků, a to nejen s Němci, máme stále hodně daleko. Smíření s naší dřívější existencí v Rakousku-Uhersku, přijetí faktu, že bylo (i) naše, je podmínkou česko-německého smíření a v širším kontextu i přijetí projektu Evropské unie za vlastní.

 ?? Českoslove­nské legie na Sibiři v roce 1918. Na snímku je 1. rota 3. střeleckéh­o pluku na ulici v Čeljabinsk­u. FOTO ČTK ?? Svět je obdivoval.
Českoslove­nské legie na Sibiři v roce 1918. Na snímku je 1. rota 3. střeleckéh­o pluku na ulici v Čeljabinsk­u. FOTO ČTK Svět je obdivoval.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia