Lidové noviny

Slavia vládla. K titulu má ale daleko

- JIŘÍ ČIHÁK MILOSLAV NOVÁK

Mistrovská párty na stadionu soupeře se nekonala. Domácí Slavia rozprášila všechny plzeňské choutky na předčasné oslavy fotbalovéh­o titulu, když v taháku 27. kola ligového lídra jednoznačn­ě přejela (2:0).

PRAHA „Kdybych byl novinářem, vyzdvihl bych výkon Slavie,“prohlásil plzeňský kouč Pavel Vrba po utkání. A skutečně: rozdíl mezi oběma týmy byl v sobotu propastný...

Klidně se tak mohl opakovat výprask jako před dvěma lety, kdy Slavia doma rozebrala Plzeň 5:0. Od podobného výsledku tentokrát domácí fotbalisty dělily neproměněn­é šance, včetně Stochovy penalty.

V prvním poločase Západočeši nevystřeli­li na bránu, za celý zápas nedali (regulérní) gól. Poprvé inkasovali po rohovém kopu, kdy do vlastní brány míč nešťastně srazil Řezník, do rozhozené defenzivy pak ještě Tecl přidal po přestávce druhý úder.

Motivace nevidět rivala slavit titul byla u slávistů zjevná, předvedli nejlepší fotbal na jaře. Po hřišti létali, zdobila je rychlost, důraz. Vycházely jim kombinace, míče šly bleskově od nohy. Často si vytvářeli nadějné možnosti a hostující obrana nestíhala.

Nejsvětlej­ším plzeňským momentem zápasu tak byla Kozáčikem lapená penalta Stocha.

Slavia vládla, lídra přejela a znervóznil­a do závěru sezony. Plzeň sice v 67. minutě díky Havlovi po standardce snížila, ale při přezkoumáv­ání situace videorozho­dčí zjistil, že z ofsajdovéh­o postavení. Gól neplatil a slávistick­é vedení o dvě branky vydrželo.

Plzeň přitom přijela do Edenu s vědomím, že k pátému titulu jí stačí i remíza. „Bohužel jsme si naší předvedeno­u hrou a výkonem ani tu plichtu nezaslouži­li, je to velké zklamání,“uvedl kapitán hostů Roman Hubník. „Prohráli jsme v nasazení a bojovnosti.“

Slavia zažehla malou naději na obhajobu, ztrácí šest bodů, ve hře jich je devět a má lepší vzájemná utkání, která v případě bodové rovnosti rozhodují.

K jistotě první příčky nyní Viktoria potřebuje získat čtyři body: čekají ji domácí zápasy se Slovác- kem a Teplicemi, závěrečné kolo hraje na Dukle.

„Tři kola před koncem jsme první o šest bodů, to přece není tak špatné,“připomněl Vrba, že i přes matné jaro má jeho tým titul na dosah. A uvědomují si to i slávisté. „Plzeň má tak kvalitní a zkušený tým, že už si to pohlídá,“pravil smířeně útočník Tecl. „My se teď už musíme soustředit na druhé místo a na pohár,“dodal. Slavia se o něj utká už ve středu proti Jablonci.

Boj o titul. Viktoria Plzeň si to celou jarní část sezony komplikuje, ale pořád má proti pražské Slavii navrch. K jistotě potřebuje 4 body ze 3 kol.

Boj o druhé místo. Slavia o víkendu utekla třetí Olomouci a udělala zásadní krok, aby šla jako stříbrný tým do předkola Ligy mistrů.

Boj o přežití. Brno spasí jedině zázrak. Na záchranu ztrácí 6 bodů. Poprvé od listopadu není na sestupové příčce Ostrava, její místo zaujala Karviná. O druhém sestupujíc­ím dost možná rozhodne utkání mezi Karvinou a Ostravou ve 29. kole. V klidu však nemůže být ani Mladá Boleslav, Zlín, Jihlava a Slovácko, které je na desátém místě.

Olomouc Bohemians 1905 1 1 Brno Jablonec 0 3 Karviná Dukla Praha 1 3 Liberec Jihlava 1 3 Mladá Boleslav Ostrava 0 0

 ?? „Soupeř hrál to, co jsme mu dovolili, tedy v podstatě nic,“komentoval utkání s lídrem tabulky slávista Sýkora. FOTO ČTK ?? Oslavy vítězství nad Plzní.
„Soupeř hrál to, co jsme mu dovolili, tedy v podstatě nic,“komentoval utkání s lídrem tabulky slávista Sýkora. FOTO ČTK Oslavy vítězství nad Plzní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia