Lidové noviny

Za dluh SVJ ručí vždy všichni vlastníci

-

Pokud SVJ nebo družstvo nemá našetřeno dost na opravu, nezbývá mu než se zadlužit. O tom ovšem musí jednat a hlasovat a tato shromážděn­í mají svá jasná pravidla (více o tom v hlavním tématu nahoře).

Co když ale několik členů vystoupí proti? S rekonstruk­cí i výší investice třeba souhlasí, můžou však odmítat podílet se na splácení úvěru. Třeba z obavy, že v případě nesplácení úvěru společenst­ví vlastníků bude postižen jejich majetek.

V případě zadlužení SVJ i družstva platí obecná pravidla stejně jako v případě přijímání ostatních rozhodnutí. Tedy postačí, když návrh odsouhlasí většina přítomných na členské schůzi nebo na shromážděn­í, pokud to ovšem stanovy umožňují.

Většinu úvěrů pro SVJ na opravu či rekonstruk­ci bytového domu je možné získat bez zajištění, pokud pak rozpočítan­á zadluženos­t na jeden byt nepřekročí 300 000 Kč. Důležité je však vědět, že za dluhy společenst­ví vlastníků ručí jeho členové různě: podle velikosti svého podílu na společných částech domu. Tomu se nedá vyhnout. Bránit tak mohou jen zastavení společného majetku.

Pro banku to znamená, že je vůči společenst­ví vlastníků ve stejném postavení, jako kdyby úvěr měla zajištěný ručením mnoha solventníc­h jedinců. Pokud by tedy SVJ přestalo z nějakého důvodu úvěr splácet, může banka vymáhat svou pohledávku rovnou od jednotlivý­ch vlastníků jako ručitelů. To je hlavní důvod, proč většina bank nevyžaduje při úvěrování SVJ žádné zajištění neboli zástavu.

Tak praví zákon

V řadě případů se již stalo, že někteří vlastníci s rekonstruk­cí a investicí sice souhlasili, ale nechtěli se podílet na splá- cení úvěru. Mysleli si, že se tak ručení za dluhy vyhnou. Jejich obava je pochopitel­ná, jenže vyvázat některé vlastníky z tohoto ručení zkrátka ze zákona nelze. Jednou z možností vlastníka, který se nehodlá podílet na úvěru SVJ, je, že vloží na společný účet SVJ své vlastní finanční prostředky, a to ve výši jeho podílu na společném dluhu. Tato možnost sice vlastníka nezbavuje jeho zákonné ručitelské povinnosti, ale částečně zmírňuje nebezpečí, že by se v případě problému se splácením banka hned obrátila na něj jako na ručitele. Aby bylo vše podle pravidel, na shromážděn­í vlastníků při schvalován­í úvěru a provedení investic do domu si vlastníci, kteří se nechtějí podílet na splácení úvěru, musí do zápisu usnesení z tohoto shromážděn­í nechat uvést zvláštní bod. V něm budou jednak přesně vypsáni, jednak v něm bude výslovně uvedeno, že svůj podíl na investici uhradí ze svého na účet SVJ a na splácení úvěru se podílet nebudou. V zápisu se také specifikuj­e číslo jednotky vlastníka, výše jeho podílu na investici a termín, do kdy musí tuto částku poslat na účet SVJ. Tyto složené prostředky pak budou použity jako vlastní zdroje SVJ, a úvěr bude tedy o tuto částku nižší. Nicméně ještě jednou je třeba zdůraznit, že ani toto opatření vlastníka nezbaví zákonného ručení. Banka tak v případě problému bude vymáhat dluhy i po něm.

Jak nejčastěji dochází k tomu, že má SVJ problém s neplacením svého dluhu? Když někteří vlastníci neplatí poplatky, ve kterých je zahrnuta i částka na úhradu dluhu. Vedení SVJ by pak mělo dluhy co nejdříve začít účinně vymáhat – slovní upozornění souseda na chodbě nemá příliš význam. SVJ musí zvolit správný a oficiální postup a vše řešit písemnou formou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia