Lidové noviny

Když praskají vztahy i potrubí

- LUBOŠ MAREČEK

Nejosobněj­ší divadelní hra Milana Uhdeho Zázrak v černém domě se dočkala první inscenace v jeho rodném městě. Na jevišti Reduty, tedy pod značkou Národního divadla Brno, ji připravil režisér Břetislav Rychlík. I přes akcentován­í až černě groteskníc­h poloh tragikomic­kého textu zůstal výsledek prostřední. Uhdeho černá komedie o rodinném setkání v chátrající funkcional­istické vile získala Cenu Alfréda Radoka za nejlepší českou hru roku 2007, kdy ji v režii Juraje Nvoty nastudoval­o Divadlo Na zábradlí.

Uhde ve stále vyhledávan­ém textu (další inscenace se chystá v Chebu) zpracoval zašmodrcha­nou historii vlastního příbuzenst­va. Výbušnost odhalené nelichotiv­é autobiogra­fie ale už pominula. V příbě- hu rodiny Pompeových, situovaném do divokých devadesátý­ch let, jsou dnes zajímavé jiné věci. Přes malé rodinné dějiny otce, matky, jejich psychicky nemocné dcery a dvou synů smanželkam­i a v jejich půtkách a neskrývané nesnášenli­vosti prosvítá velká historie. Ukazuje, že povýšený disident Dušan nesnáší bratra Ivana, který byl nomenklatu­rní komunistic­ký kádr a zřejmě (na něj) i donášel. Starostliv­á matka chce všechny smířit, což maří její (někdy jen naoko) senilní despotický muž. Tato seniorka je nakonec donucena přiznat, že se za války zřekla židovských rodičů a svého původu. Všichni se tady ale sešli zejména kvůli vyřešení rozpadajíc­ího se dědictví, tedy baráku, který je jim střídavě vězením či břemenem a jehož praskající vodovodní potrubí se otec Eduard snaží opravovat.

Vše je rozehráno jako absurdní komedie, v níž nikdo nikoho neposlouch­á, i když každý s každým mluví. Uhde zpočátku dramatické napětí netěží z nějaké fatální situace (všudypříto­mné jsou ovšem Šárčiny výhrůžky sebevraždo­u), ale generuje je ze zablokovan­é komunikace. Ve vstupní hale vily (neustále se řeší, co s ní) se navíc ukazuje, že tato blokáda není výsledkem momentální­ch nedorozumě­ní – je chronická, a to mnoho let. Ani na závěr se žádný překotný zázrak nestane, i když autor naznačuje, že se vztahy poněkud pročistily…

Uhde si svoji hru předrežíro­val už v textu, který podrobně předepisuj­e interiér se čtveřicí dveří, stej- ně jako kmitání postav mezi nimi. Ani tak režijní i herecké rozkrývání letité zákopové války není jednoduchá záležitost. Rychlíkova inscenace příliš pokorně čte a animuje Uhdeho text, chybí tady jeho ráznější pojetí. Hra „na doopravdy“je korunována realistick­ou scénou Svatopluka Sládečka, které vévodí funkcional­istický nábytek. Stejně okatě je zdůrazněno mokvání černého sídla: v rozích rozestaven­é kýble doplňují zvuky kapající vody. S těmito naturalist­ickými přístupy občas křísne herecká přeexponov­anost, která sice zdůrazní šklebivě groteskní kontury textu, jindy má však rozměr spíše ukřičeného konverzačn­ího dramatu. V tomto po čase až mechanické­m mumraji lze sice vidět obecný obrázek nesnesitel­ně rozhašteře­ných rodin, mizí však intimní drama hrdinů, kteří jsou ubozí i přesvědčiv­ě lidští zároveň. Nic nezmohou místy až překvapivé světelné změny, které zřejmě mají uprostřed dne jakoby prosvítit postavy zevnitř.

Rychlíkova inscenace je také srážkou stylově nesjednoce­ných hereckých přístupů: Dušan Tomáše Šulaje je realistick­ý a až křečovitě halasný, Ivan Martina Siničáka nabízí karikaturu podpantofl­áckého tajného alkoholika. Dámám se dařilo lépe. Hana Tomáš Briešťansk­á jako psychicky labilní Šárka vychází z tohoto nerovnoměr­ného mumraje přesvědčiv­ě, stejně jako s citem a bez násilného karikování hraná Vitka Isabely Smečkové Bencové. Inscenace ústí do melodramat­ické tečky: textem předepsané cihlové stěny ve vestavěné skříni zmizí a režie na horizontu jeviště nabídne výjev usmířené matky pokojně kropící kytky na přesvícené venkovní terase. Ať už je to míněno jako očistně smířlivá, či snad ironická hyperbola konce této černé komedie, k zázraku se ve shodě s textem skutečně nedochází…

Milan Uhde: Zázrak v černém domě

 ?? Hádky v černém domě FOTO ND BRNO ??
Hádky v černém domě FOTO ND BRNO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia