Lidové noviny

Virtuální pes

-

ku,“řekl jsem. Nepochopil to. Řekl jsem mu, ať si z toho nic nedělá. Já dodnes nechápu teorii relativity.

Cestou domů jsem si uvědomil, jak výhodné může být vlastnit virtuálníh­o psa. Mohu ho vzít s sebou do každého hotelu. Může se mnou jet vlakem, lodí, letět letadlem. Smí mne doprovodit do restaurace i do kavárny. Už mne nebudou upozorňova­t na nápis Zákaz vstupu psů.

„Dnes se moc neproběhl. A ty ses moc neprošel,“pravila žena, když jsme se vrátili domů. Řekl jsem, že neměl na procházku chuť. I s minulým psem jsme oba měli svá práva. Někdy mi dal najevo, že chce jít kolem rybníka, jindy jsem měl volbu já. Jeden vyhověl druhému. Vztah mezi psem a pánem je to nejdůležit­ější. Panička má ve výchově psa jen vedlejší roli.

Toho večera nás překvapila nečekaná návštěva. Soused inženýr

Putna

Středa Baldýnský s manželkou a s dvěma dětmi. Jsou to slušní lidé. Bohužel až na chemické sloučeniny a zavařování ovoce s nimi není o čem mluvit. Když se inženýr chystal jako obvykle promluvit o plastickýc­h hmotách, napadlo mne, že bychom tomu tentokrát mohli zamezit. Požádal jsem děti, aby nedávaly psovi nic ze stolu a netahaly ho raději za ocásek. Rodiče se dívali udiveně nejprve na mne, pak pátravě pod stůl.

Děti si začaly s chutí se psem hrát. Honily se, házely mu balónek a hladily ho. Když mu řekli sedni nebo lehni, hned je poslechl. Rodiče pili víno a mlčeli. Chlapeček požádal tatínka, aby pejskovi taky hodil balónek, ale ten se vymluvil, že musí jít na toaletu. „My chceme taky takovýho pejska,“žádaly děti.

Řekl jsem rodičům, že jezevčíka jim velice vřele doporučuju. Je přátelský k dětem. Budou se o něho sta-

Čtvrtek

Oliva rat. Zvyknou si plnit povinnosti, což se jim později bude hodit. Žena se přidala. Děti budou chodit s pejskem ven na procházky, nadýchají se čistého vzduchu, jako já. Bude to nový člen rodiny. Manželé nás vyslechli beze slova.

Když sousedé odcházeli – pohladily si děti ještě pejska. Holčička mu dokonce dala do kožíšku pusu.

Inženýr nám sdělil, že se budou stěhovat. Chtěli to udělat na jaře, ale teď to zřejmě zkusí trochu urychlit.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje Ivan Kraus IVAN KRAUS

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia