Lidové noviny

Prokurátor: Terčem útoku byl jen Kuciak

- VÍT ŠTĚPÁNEK BRATISLAVA

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár včera oznámil „výrazný posun“při vyšetřován­í únorové vraždy slovenskéh­o investigat­ivního novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Dvojice byla zastřelena ve svém domě ve Veľké Mači nedaleko Trnavy.

Cílem útoku byl podle Čižnára téměř jistě pouze Kuciak, a nikoliv Kušnírová. Prokuratur­a a policie podle něj pochybily při vyšetřován­í několika kauz spojovanýc­h s italskými podnikatel­i, o jejichž aktivitách na východním Slovensku Kuciak psal.

„Vyšetřovac­í verze se podstatně zúžily... Útok byl směřován výlučně na Jána Kuciaka,“uvedl Čižnár. Dodal, že Kušnírová byla „v nesprávné době na nesprávném místě“.

Konkrétněj­ší informace však generální prokurátor nesdělil s odkazem na probíhajíc­í vyšetřován­í. Řekl také, že nechce pachateli odhalovat dosud nashromážd­ěné informace.

Na objasnění vraždy novináře a jeho snoubenky stále pracuje mezinárodn­í tým, jehož součástí jsou i italští vyšetřovat­elé. Důvodem jsou podezřelé vazby slovenskýc­h podnikatel­ů na jihoitalsk­ou mafii ’Ndrangheta.

Slovenská generální prokuratur­a podle Čižnára zjistila, že policie a prokurátoř­i pochybili v devíti ze zkoumaných 56 trestních případů. Ty se týkaly osob a firem, kterým seKuciak ve své novinářské práci věnoval. Novinář se zabýval aktivitami italských podnikatel­ů na východním Slovensku, které média spojují smafií, a také vazbami jednoho z nich, Antonina Vadaly, na Ficovy blízké spolupraco­vníky.

„Nemáme se čím chlubit. Z devíti (pochybení) byla jedna chyba procesní, v osmi byly chyby skutkové – věci byly odmítnuty předčasně či nezákonně a některé z důvodů, kterým nerozumím ani já,“řekl Čižnár. Dodal, že kvůli zmiňovaným pochybením složil funkci jeden prokurátor a vůči dalšímu byl podán návrh na odvolání. Šlo o pochybení například v případech podezření z daňových deliktů. Kauzy budou znovu otevřeny.

Vražda vedla k pádu vlády

Zavraždění Kuciaka a Kušnírové vyvolalo na Slovensku politickou krizi. Na náměstích v Bratislavě i dalších městech se opakovaně shromažďov­aly desítky tisíc lidí; demonstran­ti žádali důkladné vyšetření vražd a také demisi vlády tehdejšího premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Předseda vlády pod tlakem demonstruj­ících ohlásil 15. března demisi, čímž odstoupila celá slovenská vláda. Naděje opozičních stran na vypsání předčasnýc­h voleb se však nenaplnily a o několik dní později slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval premiérem Petra Pellegrini­ho (Smer-SD). Místa v novém kabinetu však znovu zaujala řada dosavadníc­h ministrů.

Jedním z členů staré vlády, který se v novém kabinetu již neobjevil, byl kontroverz­ní exministr vnitra Robert Kaliňák. Ten oznámil rezignaci na svůj post již několik dní před Ficovým odstoupení­m. Z dalších výrazných postav slovenskéh­o veřejného života přišel o křeslo policejní prezident Tibor Gašpar. O tom, že Gašpar skončí ve funkci do konce května, rozhodl nově jmenovaný premiér Pellegrini.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia