Lidové noviny

Hrom do police

Dosáhne Donald Trump lepší dohody s Íránem?

-

Donald Trump je psychicky ustrojen k tomu, aby vystupoval jako hrom do police a sám si to užíval. Bez předchozí průpravy či zkušenosti získal pravomoci měnit to, co se zdálo neměnné. Či prostě páchat zlo, jak to vnímá protitrump­ovsky laděný Západ. Poslední ukázkou je Trumpem ohlášené odstoupení USA od dohody velmocí s Íránem.

Trumpův krok má skutečně parametry zvané hrom do police. Ta dohoda je kritizovan­á. Hlavně proto, že nezajistí bezjaderný Írán, jen výměnou za zrušení sankcí zpomalí jeho cestu k Bombě. Aktuálním problémem není představa jaderné zbraně v rukou Íránu, ale sílící ambice země přející si smrt Izraele a USA (šířící to, čemu pokrokáři říkají nenávist). Írán je nearabský vítěz „arabského jara“. Od svržení Saddáma Husajna ovládá Irák. Své vojáky i základny šíří v Sýrii. Hlavní slovo – skrze šíitský Hizballáh – má v Libanonu. Podporou šíitských rebelů v Jemenu otevírá jižní frontu proti Saúdské Arábii.

Toto je hlavní zdroj obav Trumpa i izraelskéh­o premiéra Netanjahua. Až se za pár let zruší další sankce, Írán bude moci nakoupit – třeba v Rusku – zbraně včetně raket. Ale dnešní svět účinně reaguje jen na hrozby zakázaných zbraní (na chemický útok v Sýrii zahubivší desítky lidí, přičemž celá válka si vyžádala smrt půl milionu lidí). I toto vede Trumpa k odmítnutí jaderné dohody s Íránem.

Je to voda na mlýn kritiky: Trump se chová jako hrom do police. Trump zpochybnil dané americké slovo (Obamův podpis na dohodě z roku 2015). A především: dosáhne účinnější a lepší dohody, než jakou prosadil Obama? To je jádro věci.

Styl hrom do police může přinést i plusy. Může nečekaně nasvítit zamrzlý problém. Když Trump ohlásil přesun ambasády USA do Jeruzaléma, ukázalo se, že „dny hněvu“jsou nečekaně slabé. Že palestinsk­á věc už není svorníkem muslimů (sunnitů, šíitů, islamistů, nacionalis­tů). Že více než Izraele se obávají džihádistů či Íránu. Dalo by se říci, že Trumpův styl hrom do police rozhýbal i šedesát let zakonzervo­vaný stav v Koreji. Ale patří do této kategorie Írán? To je otázka za milion.

Trump nepřinutí Írán, aby rezignoval na jaderný výzkum. Nanejvýš přiměje k částečné spolupráci některé západní státy. Francie ho sice kritizuje, leč podle prezidenta Macrona zahájí práce na širší dohodě s Íránem zahrnující i raketový program. Toto by Trump mohl vydávat za úspěch. Ale vsadil by na to někdo už nyní výplatu? Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia