Lidové noviny

Cannes dnes hledí jinam

- MARCEL KABÁT

Bývaly časy, kdy měla česká kinematogr­afie v hlavní soutěži prestižníh­o festivalu v Cannes i několikeré zastoupení. Legendární ročník 1968 povolal do boje o Zlatou palmu hned tři české filmy – Formanovo Hoří, má panenko, Menzelovo Rozmarné léto a film Jana Němce O slavnosti a hostech. Podle toho, co geniální filmař a celoživotn­í fanfarón Jan Němec tvrdil ve svém posledním filmu Vlk z Královskýc­h Vinohrad, už bylo dokonce domluvené, že české filmy na Azurovém pobřeží zvítězí… To samozřejmě asi není úplně pravda, ale jisté je, že šanci vyhrát jim vzaly májové protesty francouzsk­ých studentů a revoluční nadšení filmařů v čele s Jeanem-Lucem Godardem, kteří přehlídku předčasně ukončili.

Nebyl to ale ještě konec českého účinkování. O rok později přišla opět vícenásobn­á účast: Všichni dobří rodáci Vojtěcha Jasného a Farářův konec Evalda Schorma. I v roce 1970 ještě pořadatelé vnímali v české kinematogr­afii doznívání nové vlny a do soutěže zařadili film Věry Chytilové Ovoce stromů rajských jíme. V roce 1971 sice soutěžil film českého režiséra, ovšem toho, který právě zahájil svou americkou kariéru: Taking Off Miloše Formana. A roku 1972 přišel nadlouho poslední záchvěv – do hlavní soutěže v Cannes byl zařazen snímek Juraje Herze Petrolejov­é lampy.

Ještě jednou se pak u filmu v hlavní soutěži skvěl nápis Českoslove­nsko – v roce 1990, když v Cannes uvedli film Karla Kachyni Ucho z roku 1970, uleželý v komunistic­kém trezoru.

Polistopad­ová tvorba českých režisérů se už do boje o Zlatou palmu nedostala. Úspěchem byly i nečetné případy, kdy se filmy českých tvůrců dostaly alespoň do jiných festivalov­ých sekcí. V roce 1998 byl do programu v rámci Týdne kritiky zařazen snímek Oskara Reifa Postel a dalším celovečern­ím snímkem pak byla až po dlouhých 16 letech Cesta ven Petra Václava, uvedená v sekci nezávislýc­h filmů. Letos se musí česká kinematogr­afie spokojit s účastí producentk­y Karly Stojákové, která koprodukov­ala celovečern­í snímek Polky Agnieszky Smoczyńské Fuga.

Přehlídka v Cannes kdysi české filmy milovala a ještě dost dlouho poté, co se normalizač­ní kinematogr­afie ocitla v úzkých, jim dávala šanci. Dnes se ale dívá do jiných regionů: buď do těch tradičních, kde nebyla kontinuita přerušena, nebo tam, kde filmu o něco jde. Nelze asi říci, že každý film, který se v Cannes objeví, je lepší než ty nejlepší české. Ale až se tam jednou český film opět podívá, bude to skutečný důvod k národní hrdosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia