Lidové noviny

Komunisté se už těší do státních firem

Za podporu vlády žádá KSČM své nominanty v kontrolníc­h orgánech klíčových podniků. Třeba České pošty nebo ČEZ

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Dneškem končí dlouhé přípravné kolo na vznik nové vlády, nyní rozhodne interní referendum sociálních demokratů. Šéfové ANO, ČSSD i KSČM vyladili smlouvy o spolupráci, a přestože komunisté budou tichým partnerem bez přímé účasti v kabinetu, nehodlají zůstat opomenuti. Za podporu menšinové vlády žádají své nominanty v kontrolníc­h a dozorčích radách klíčových institucí.

Podle Jiřího Dolejše, jednoho z komunistic­kých vyjednávač­ů, není ucelený seznam pozic, jež chce strana pro své lidi. „Nicméně je logické, které podniky jsou důležité. Jsou to ty, co obhospodař­ují významný majetek a mají strategick­ý dosah. U těch důležitých bychom rádi měli informa- ce. Počínaje energetiko­u přes dopravu, půdu, lesy až po spoje,“řekl LN. Z vyjmenovan­ých oblastí plyne, že zájem je o České dráhy, Lesy ČR, ČEZ nebo Českou poštu.

V případě pošty už se v kuloárech hovoří i o jméně, šéfem dozorčí rady by se měl stát její člen Lubomír Krejsa, který radívá předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi v ekonomický­ch otázkách.

Filip personální požadavek interpretu­je jako ctění ústavy – jestliže má v podniku většinový podíl stát, musí být podle něj pod kontrolou politickýc­h stran.

Šéf ČSSD nevnímá nárok tichého podporovat­ele případné koalice negativně. „Obecně nemám problém, když bude KSČM zastávat kontrolní funkce,“řekl LN Jan Hamáček s tím, že detaily dohody mezi KSČM a ANO zatím nezná. Andrej Babiš na dotaz LN neodpovědě­l.

Na znění programový­ch a koaličních smluv všichni aktéři uvalili embargo, které končí dnes. Dokumenty se zveřejní a projednají je poslanci ANO i vedení ČSSD. To následně vyhlásí interní referendum, straníci budou hlasovat na schůzích. Výsledek by měl být znám 8. června. Pokračován­í a více na straně 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia