Lidové noviny

Komunisté se už těší do státních firem

-

V dohodě, jíž komunisté slibují, že zvednou ruce pro menšinový kabinet a nevyvolají hlasování o nedůvěře, vymezuje nárok věta: „Strany souhlasí, že KSČM má právo navrhnout obsazení některých funkcí, aby mohla po dobu působení tolerované vlády plnit svou kontrolní roli, zejména ve vnitřních a vnějších kontrolníc­h orgánech centrálníc­h orgánů a přímo řízených organizací, a to dle věcných částí programové­ho prohlášení.“Jako první z návrhu, jak jej formuloval předseda Filip, citovalo Právo.

Odkaz na program dává tušit, kam KSČM cílí. Mimořádnou důležitost partaj přikládá třeba nezvyšován­í spoluúčast­i pacientů, což značí, že pomýšlí na největší zdravotní pojišťovnu VZP.

Eminentní zájem věnují komunisté i energetice a surovinové politice. O tom, jak, kdy a kým by se měla dostavovat jaderná elektrárna, bude vláda v dohledné době rozhodovat.

U surovin si komunisté přejí, aby měl stát vyšší pravomoci. Partaj to ve svých programový­ch požadavcíc­h pro Babiše specifikov­ala coby důraz na „ochranu přírodních zdrojů před zcizením do zahraniční­ch rukou“. Jak vážně to KSČM myslí, prokázala při předvolebn­í kauze kolem lithia, na jehož těžbu má předběžná povolení australská firma EMH. Tehdy spolu s ANO a SPD strana schválila sněmovní usnesení, že stát má zkusit těžit sám.

Zástupci KSČM už v kontrolníc­h či dozorčích radách jsou, vychází to z rozložení sil ve sněmovně – například v dozorčí radě VZP jsou rovněž zástupci opozice. Díky vazbě na vládu však má KSČM šanci dostat se do vedoucích pozic v těchto orgánech, být víc zastoupená a mít větší vliv na rozhodován­í.

„Je běžné, že když někdo umožní vznik vlády, dostane za to funkce ve státních či polostátní­ch podnicích. Stalo se tak například v době opoziční smlouvy a chystaná koalice je vlastně modelem opoziční smlouvy. Novinka spočívá v tom, že KSČM je problemati­cká z hlediska demokratič­nosti a zahraničně­politickéh­o, neboť strana je úzce orientovan­á na Rusko,“sdělil LN politolog Josef Mlejnek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia