Lidové noviny

Je to potvrzení naší legitimity

- JAN HORÁK

LN Skoro 29 let od sametové revoluce směřujete k tomu, že budete mít největší podíl na správě země. Co to pro vás znamená?

Nemyslím si, že to je nějak dramatický podíl.

LN Ale rozhodně je nejvyšší od listopadu 1989, to se asi shodneme, ne?

To je pravda. Pokud změna z nuly na nějaké drobné plusy je významná, pak máte pravdu. Ale myslím si, že do vládní role to má ještě hodně daleko.

LN Ale stanete se stranou, o kterou se bude opírat vláda při svém vzniku. Cítíte satisfakci?

Myslím si, že je to potvrzení naší legitimity. Je na nás, jak s tím naložíme. Může to být příležitos­t a zároveň i riziko. A buď ob- stojíme, nebo ne. Ale nemá smysl hrát si na věčnou opozici. Pak by si volič musel nutně říct, proč by takovou stranu měl vůbec volit.

LN Úlohu KSČM ve vzniku vlády upravuje dohoda, kterou připravil váš předseda Vojtěch Filip. Podle ní třeba požadujete, aby s vámi ANO a ČSSD konzultova­ly obsazení ministersk­ých postů. Budete mít při navrhování ministrů právo veta?

To asi těžko. Ale v každém případě by to mělo být o tom, abychom se nelekli. Pokud by ten člověk mluvil v rozporu s tím, co bychom prosazoval­i, těžko mohu mít důvěru v to, že se sliby, které jsou na papíře, budou plnit.

LN Pokud se s potenciáln­ím ministrem budete v pohledu na resort stoprocent­ně rozcházet, co bude z vaší strany následovat?

Já to ve fázi vzniku vlády nepředpokl­ádám. Nečekám, že by tam byl takto konfliktní typ.

LN V dohodě má explicitně stát, že „KSČM má právo navrhnout obsazení některých funkcí, aby mohla po dobu působení tolerované vlády plnit svou kontrolní roli, zejména ve vnitřních a vnějších kontrolníc­h orgánech centrálníc­h orgánů a přímo řízených organizací“. Do jakých státních či polostát- ních podniků budete chtít vyslat své lidi, aby kontrolova­li jejich činnost v dozorčích či správních radách?

Nevím, jestli se předseda naší strany svěřoval předsedovi ANO s nějakým seznamem. Ale myslím si, že tak to není. Nicméně je logické, které podniky jsou významné. Jsou to ty, jež obhospodař­ují významný majetek a mají strategick­ý dosah. Ale na jednání jsme si nepřinášel­i pořadník, abychom začínali poštou, ČEZ a tak dál. Tak to není. Ale víme, jaká je struktura vlastnický­ch práv státu, a u těch důležitých bychom rádi měli informace.

LN Které jsou podleKSČMd­ůležité podniky?

Počínaje energetiko­u přes dopravu, půdu, lesy až po spoje. To jsou všechno strategick­é věci, které státu patří, a věřím, že do budoucna patřit budou. Měly by se spravovat nejen s ohledem na státní zájem, ale také efektivně.

LN Takže KSČM bude chtít mít své lidi v kontrolníc­h orgánech ČEZ, Českých drah, ŘSD a Lesů ČR?

To jsou všechno podniky, které jsou významné. Ale já neříkám ano ani ne. Ani vám to nemohu říct, protože o takovém seznamu nevím. Jenom říkám, že při vědomí, jak vypadá struktura vlastnický­ch práv státu, je jasné, které podniky jsou strategick­é a které méně.

LN Je takovým strategick­ým podnikem podle KSČM Česká pošta?

Nejenže je, ale dokonce by mohl být ještě více. Tento podnik je možné zreformova­t tak, aby byl důležitým uzlem nejen pro lidi, ale i v rámci e-government­u a dalších záležitost­í dnešní informatiz­ované společnost­i.

LN Kolik lidí by chtěla KSČM mít v dozorčích radách státních a polostátní­ch firem? Bavíme se třeba o desítkách lidí?

Vy ze mě pořád taháte představu naprosto jasného seznamu, který bude čítat deset či více podniků a půjde o x y lidí. Ale já vám to neřeknu, protože to ani nevím.

LN Jak se vám bude žít s pocitem, že budete stát po boku vlády, která razí úplně jinou zahraniční a bezpečnost­ní politiku než KSČM?

Na to jsme zvyklí, protože posledních skoro 30 let to jinak nebylo. Nám jde o to, jestli dojde k posunu, že se vláda bude více starat o české zájmy a bude více respektova­t mezinárodn­í právo.

LN Sice to předchozíc­h 30 let nebylo, ale tohle bude poprvé, co takové vládě dáte důvěru.

Tomu rozumím, ale my chceme jen aktivně hlasovat pro důvěru vládě. To ale neznamená věrnost až do skonání věků, neuzavírám­e manželství podle církevního práva. My jen tolerancí umožníme vznik vlády. Jsme nevládní subjekt, a když se vláda v něčem liší, je to logické.

To, že budou komunisté tolerovat vládu, neznamená, že proti ní nesmí hlasovat. „Neuzavírám­e manželství podle církevního práva,“řekl LN jeden z nejvýrazně­jších politiků KSČM a člen jejího vyjednávac­ího týmu Jiří Dolejš.

LN Takže vás tedy nebolí, že vámi podporovan­ý kabinet hodlá setrvat jak v NATO, tak v Evropské unii?

My z EU nemíříme, nejsme stranou czexitu. Co se týče NATO, nejsme vázáni tím, abychom nepředklád­ali návrhy na vystoupení z něj a nediskutov­ali o alternativ­ách. Náš alternativ­ní pohled tím není dotčen.

LN Jak chcete vysvětlit svým voličům, že díky vám vznikl kabinet, který hodlá setrvat v NATO?

Za prvé si nemyslím, že by vláda, která by měla jiný přístup, byla reálná. Za druhé my v toleranci vládě akcentujem­e dvě věci. Jednak konec ústavního chaosu, jednak že se v této vládní kombinaci přece jen udělá něco pro voliče. Kdyby jádrem vlády byla ODS a TOP 09, našemu voliči by se vzdalovala více.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia