Lidové noviny

Obrat v kauze rozvědčíka Pilce

Pro odebrání prověrky bývalému náčelníkov­i Vojenské kanceláře Rostislavu Pilcovi chyběly podle Městského soudu v Praze důkazy

- MARTIN SHABU JAN HORÁK

PRAHA Před třemi lety si Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ) vyhodnotil rizika, která představuj­e pro ochranu utajovanýc­h zpráv náčelník Vojenské kanceláře prezidenta Rostislav Pilc, tak, že mu odebral prověrku na stupeň přísně tajné. Jenže soud se v dubnu postavil na stranu Pilce, který proti rozhodnutí NBÚ podal žalobu.

Z verdiktu Městského soudu v Praze, jehož kopii LN získaly, vyplynulo, že k odebrání prověrky chyběly důkazy.

„Zdejší soud je přesvědčen, že ve správním spisu (včetně jeho utajené části) chybí jakýkoli skutkový podklad, na základě něhož by bylo lze usuzovat o věrohodnos­ti a přesvědčiv­osti klíčové zpravodajs­ké informace,“uvedl předseda senátu Stanislav Novák o rozhodnutí NBÚ.

Pro něj provádějí šetření bezpečnost­ní spolehlivo­sti důstojníků, ale i státních úředníků tajné služby. Právě k výsledkům jejich zkoumání, zejména pak při vydávání prověrek na vyšší stupně utajení, přihlíží. V Pilcově případě se ale šéf NBÚ opřel o informace, které označil soud za neprůkazné.

Rozhodnutí přirozeně vítá Pilcův advokát Daniel Volák. „Soud konstatova­l, že vše, co se odehrálo před NBÚ, je stiženo zásadní vadou. Tou vadou je, že chybí skutkový podklad. Můj klient od počátku tvrdil, že zpravodajs­ké informace jsou na něj vylhané. Soud to nepřímo potvrdil, protože tyto zpravodajs­ké informace nemají oporu ve spisu. Není možné ověřit jejich věrohodnos­t,“řekl LN Volák.

NBÚ od zpravodajc­ů získal informaci, že pochybení Pilce „při ochraně utajovanýc­h informací jsou natolik závažného charakteru, že by sama o sobě mohla bez pochyb představov­at bezpečnost­ní riziko“. Jenže s tímto závěrem městští soudci nesouhlasi­li.

Připomněli pět let starý judikát Nejvyššího správního soudu (NSS), který nastavuje laťku pro rozhodován­í NBÚ. NSS v uvedeném rozsudku konstatova­l, že pro to, aby soud mohl učinit úsudek o věrohodnos­ti zpravodajs­ké informace, musí být splněny tři podmínky. Je třeba popsat konkrétní zdroj získaných informací, způ- sob jejich získání a okolnosti a důvody, pro které má zpravodajs­ká služba uvedené informace za věrohodné.

To ale v Pilcově případě nena- stalo. „Zdejší soud je nucen konstatova­t, že takto judikatorn­ě formulovan­é podmínky pro možnost posouzení věrohodnos­ti zpravodajs­ké informace neby- ly v posuzované věci naplněny,“píší soudci ve svém rozhodnutí.

Tím ovšem hodili spis na hlavu NBÚ. A zejména pak jejímu bývalému řediteli Dušanu Navrátilov­i, který o odebrání Pilcovy prověrky rozhodoval. Navrátil od loňska zastává pozici ředitele Národního úřadu pro kybernetic­kou a informační bezpečnost (NÚKIB).

„Obsah předmětnýc­h písemností, který byl základem meritorníc­h závěrů vyslovenýc­h ředitelem NBÚ v napadeném rozhodnutí, zcela postrádá skutkový základ v jiných podkladech založených ve správním spisu; naopak jsou v některých případech závěry ředitele NBÚ v rozporu s některými jinými podklady ve spisu založenými,“vypočetli soudci chyby.

Nejen finanční dohra

NBÚ nechtěl případ komentovat. „V reakci na vaše dotazy musím konstatova­t, že toto řízení je neveřejné a nejsme oprávněni, a tedy ani nemůže sdělovat informace o něm jiné osobě než účastníkov­i bezpečnost­ního řízení,“napsal LN Jaromír Kadlec z kanceláře ře- ditele NBÚ. Podle informací redakce je nicméně velmi pravděpodo­bné, že úřad nyní prověrku Pilcovi vydá.

Kauza bude mít i dohru na sněmovní půdě. „My se s tím samozřejmě seznámíme. S věcmi, které soudy zruší NBÚ, bychom se měli seznamovat. Komise je od toho, aby zjistila, zda se jedná o jiný právní názor, nebo nějaké systémové pochybení,“řekla LN Zuzana Ožanová (ANO), místopředs­edkyně Stálé komise pro kontrolu NBÚ.

Už před třemi lety se objevily informace, že Pilc, který byl vminulosti pověřeným ředitelem Vojenského zpravodajs­tví (VZ), mohl doplatit na kauzu Nagyová. V ní totiž uvízli vedle Jany Nečasové (dříve Nagyové) tři Pilcovi spolupraco­vníci z VZ. Odebrání prověrky se přitom rozjelo na základě anonymního udání.

Podle Pilce existuje šance, že by mu vrácená prověrka otevřela cestu zpět do funkce náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta. „Byla dohoda, že pokud dostanu prověrku zpět, bude cesta zpátky na Hrad otevřená,“řekl LN Pilc v dubnu. Mluvčí Hradu se k záležitost­i nevyjádřil.

 ?? By se Rostislav Pilc mohl vrátit do funkce náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky FOTO ČTK ?? S prověrkou
By se Rostislav Pilc mohl vrátit do funkce náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky FOTO ČTK S prověrkou

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia