Lidové noviny

Ranař, jemuž jeho lidi rozumí

- JAN HORÁK

DĚČÍN/PRAHA Není teď patrně známější tváře ČSSD, než je její čerstvý místopředs­eda

Ačkoliv pozornost se na něj upírá kvůli jinému důvodu, než by asi sám chtěl. Zájem na sebe obrátil kvůli konfliktu s aktivistou protestují­cím proti akci kontroverz­ního ruského motorkářsk­ého gangu Noční vlci. Tato epizoda však odhaluje řadu Foldynovýc­h vlastností, z nichž těží i při své politické kariéře: vlastní názor, neústupnos­t a energie.

Jeden z definující­ch momentů politické kariéry Jaroslava Foldyny byly krajské volby v roce 2008. Tehdy vedl kandidátku ČSSD v Ústeckém kraji. Strana ho prezentova­la jako adepta na hejtmana, Foldyna odtáhl prakticky celou kampaň. Jenže když si povolební koalice sociálních a občanských demokratů volila svou hlavu, Foldynu odklidila a hejtmankou se stala málo známá Jana Vaňhová.

Při volbě ale zachoval dekorum. Že na hejtmanský post může zapomenout, věděl už před hlasováním. Sám pak zvedl ruku pro

dyna. Jaroslav Fol-

Vaňhovou. Po jejím zvolení dokonce přistoupil na sebekritik­u. „Je to pro mě politická zkušenost, že jsem asi pro někoho příliš přímočarý a věci beru moc vážně. Vezmu si diplomatic­ký slovník a budu se učit,“hodnotil pro veřejnost těžko pochopitel­ný výsledek.

Slovo ale nedodržel, zůstal svůj. Pokud ovšem na něm něco jeho voliči oceňují, je to právě jeho schopnost jasně vyslovit názor, srozumitel­nost a jistým způsobem autentično­st. Díky tomu je nejvýrazně­jší tváří sociální demokracie v Ústeckém kraji posledních 20 let. Krajští předsedové před i po něm přicházeli a odcházeli, Foldyna zůstal. Letos v dubnu to pak dotáhl na místopředs­edu celé partaje.

„V politice je zcela určitě potřeba lidí, jak se říká ranařů, kteří umějí sdělit srozumitel­ně svůj názor,“popisuje Foldynu dlouholetý zastupitel Děčína Vladislav Raška, který se s kolegou z ČSSD potkává v tamějším zastupitel­stvu už od roku 2003. „Vždy jsem ho vnímal jako člověka, který, když něco řekl, za svým slovem stál. A přestože ho každé čty- ři roky někdo odsuzuje za formu podání jeho názorů, jeho kariéra stoupá,“dodává Raška.

Houževnatý boxer pravoslavn­ého vyznání

Když v roce 2008 Foldyna padl ve zmíněném souboji o hejtmansko­u sesli s Janou Vaňhovou, už tehdy byl nejzkušeně­jší politik ČSSD na severu Čech. Angažoval se v obnově strany po roce 1989, v druhé polovině 90. let pracoval jako asistent poslance Vladimíra Laštůvky a senátora Egona Lánského a v letech 2000 až 2004 vykonával funkci náměstka hejtmana Ústeckého kraje. Do toho se věnoval komunální politice v Děčíně. Měl za sebou i několik let v čele krajské ČSSD i předsednic­tvu celé strany.

Přestože by leckoho jiného zrada vlastní strany donutila pověsit politické řemeslo na hřebík, Foldynu nepoložila. Naopak povýšil. V roce 2010 pronikl do Posla- necké sněmovny. Jakkoliv si s ním tehdejší předseda strany Jiří Paroubek nerozuměl, nemohl mu upřít jedno. Fungoval jako tahák na severočesk­é voliče. A přestože ve vnitrostra­nických strukturác­h mu za Paroubka pšenka nekvetla, ČSSD si nemohla dovolit ho nevyslat na kandidátku.

„Myslím, že se v něm projevuje jistá houževnato­st,“popisuje jednu z jeho klíčových vlastností Jiří Paroubek. Sám Foldyna mluvil o tom, že v politice ho nejvíce zavazuje právě veřejnost. „Já považuji politiku za službu, je to svým způsobem řehole a důvěru od lidi mít musíte. Já si důvěry strašně vážím a nikdy jsem si s ní nehrál,“prohlásil před časem. Svou poslanecko­u pozici obhájil v roce 2013 i v loňských volbách.

Houževnato­st ho nasměroval­a i k jeho celoživotn­í vášni, kterou je box. V druhé půli 70. let patřil ke špičce mezi českoslove­nskými juniory. Na rekreační úrovni se původním povoláním lodní mechanik, který má i státní zkoušku coby kapitán, věnuje boxu dodnes. Houževna- tost se projevila i ve chvíli, kdy si v roce 2000, ve 40 letech, dodělal maturitu. Později studoval teologii na univerzitě v Prešově. Náboženstv­í zaujímá v jeho životě důležitémí­sto. Sám nedávno pro server Aktuálně.cz prohlásil, že strach má jen z Boha. Hlásí se k pravoslaví.

Nic pro liberály, zajímají ho tradiční voliči

Politicky se řadí k nacionálně-konzervati­vnímu křídlu ČSSD. Liberaliza­ční tendence, právamenši­n či ekologie prosazovan­é jeden čas předposled­ním předsedou strany Bohuslavem Sobotkou ho nikdy nezajímaly. Vždy mluvil o tom, že ČSSD se musí starat především o svého tradičního voliče, tedy pracující, rodiny s dětmi a seniory. Současně patří mezi straníky, kteří nedají dopustit na prezidenta Miloše Zemana. „Je to jeho ohromná inteligenc­e, znalost ekonomiky a pragmatičn­ost,“vyjmenoval, co obdivuje na současné hlavě státu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia