Lidové noviny

Vykopeme Írán ze Sýrie! volá Izrael

- MILAN ROKOS

JERUZALÉM/PRAHA „Běžte domů, v Sýrii nemáte co dělat.“Takový vzkaz vyslal včera Izrael slovy ministra financí Mošeho Kachlona směrem k Íránu. Ministrova slova následoval­a po vůbec první přímé vojenské konfrontac­i obou zemí. „Uděláme vše pro to, abychom Íránce ze Sýrie vykopli,“nebral si Kachlon servítky.

Dlouho trvající konflikt mezi oběma zeměmi eskaloval v noci na včerejšek, kdy íránské jednotky Kuds (elitní složky íránských Revolučníc­h gard) odpálily dvacet raket na území Izraelem okupovanýc­h Golanských výšin.

K zamýšleným terčům, jimiž byly pozice izraelské armády, se ale rakety nedostaly. Čtyři z nich zničil protiraket­ový systém Železná kopule, další explodoval­y už nad syrským územím. Íránci použili mimo jiné rakety typu Grad, následovní­ka slavných kaťuší. Podle izraelskýc­h zdrojů se útok obešel bez obětí na životech.

Odveta židovského státu následoval­a krátce poté: do syrského vzdušného prostoru vniklo podle ruských úřadů 28 izraelskýc­h stíhaček a vypálilo rakety na desítky íránských cílů. Izrael „udeřil na téměř celou íránskou vojenskou infrastruk­turu v Sýrii“, pochlubil se včera ministr obrany Avigdor Lieberman na pravidelné konferenci ve městě Herclija. „Musejí pochopit, že když tady prší, tam (v Sýrii) bude záplava,“prohlásil. Zasaženy byly sklady zbraní, odpalovací rampy či zpravodajs­ká centra využívaná elitními íránskými jednotkami v Sýrii.

Výrazně odlišné zprávy přicházely včera o počtu obětí. Zatímco syrské úřady mluvily o třech mrtvých, exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) zmiňovala 23 mrtvých, mezi nimiž byli občané Sýrie i 18 občanů z jiných států. Rusové, kteří v Sýrii také působí, to zřejmě nebyli – Izraelci je totiž o úderu předem informoval­i.

„Máme právo na sebeobranu“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu jednal v Moskvě s ruským prezidente­m Vladimirem Putinem. Po setkání zdůraznil, že ruskému vůdci řekl, že má jeho země právo na sebeobranu v případě napadení ze strany Teheránu. Putin má přitom jako jeden zmála lídrů dobré vzta- hy jak s Netanjahue­m, s nímž se potkává velmi často, tak i s íránským režimem.

Citelné ztráty podle Izraelců utrpěla i syrská armáda, jejíž protiraket­ová obrana se pokusila izraelském­u útoku čelit. Izraelci proto zaútočili a zničili i pět syrských protiletad­lových baterií. Izraelská armáda oznámila, že šlo o v Rusku vyrobené systémy SA-22, SA-2, SA-5 a SA-17. Už v únoru zničil Izrael při jiném útoku další tři syrské protiletad­lové baterie. Izraelský zásah v Sýrii byl vůbec největším od začátku syrské války v roce 2011.

Izraelci se obávají, že Íránci spolu se svými spojenci z šíitského hnutí Hizballáh vytvářejí v chaosem ovládané Sýrii novou válečnou frontu proti židovskému státu. Čas od času proto v Sýrii útočí, obvyklým terčem jsou konvoje zbraní určených pro bojovníky Hizballáhu.

Před včerejší eskalací bombardova­li naposledy v úterý vojenskou základnu v Kisvá. Při náletu zahynulo podle SOHR 15 osob, z toho osm Íránců. Izrael útok jako obvykle nekomentov­al.

Zatímco po úterním americkém odstoupení od mezinárodn­í dohody o utlumení íránského jaderného programu připravova­l Izrael obyvatelst­vo na případný útok, po včerejším bombardová­ní íránských cílů se vše vrátilo k normálu a děti šly opět do školy.

Rostoucí napětí mezi Izraelem a Íránem včera vyvolalo reakce na celém světě. Bílý dům odsoudil íránský útok, z Ruska pak zazněly výzvy ke zdrženlivo­sti na obou stranách. Syrský diktátor Baššár Asad se nechal slyšet, že izraelský zásah představuj­e „začátek nové fáze agrese“proti jeho režimu.

celou Udeřili jsme na téměř íránskou vojenskou infrastruk­turu v Sýrii, řekl po včerejším odvetném útoku izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman. Citelně oslabena je i syrská protivzduš­ná obrana.

Poznámku k tématu čtěte na straně 14

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia