Lidové noviny

Oběd a injekce. Australan si vzal život ve Švýcarsku

- BASILEJ

Ve věku 104 let ve švýcarské Basileji zemřel při asistované sebevraždě australský vědec David Goodall. Pomocí infuzní kanyly si do žíly sám vpravil smrtící lék Nembutal, informoval na Twitteru australský zastánce eutanazie Philip Nitschke. Goodall už dříve prohlásil, že chce svým krokem přispět ke změně zákonů v Austrálii, kde je asistovaná sebevražda nezákonná.

Podle švýcarskéh­o serveru 20 Minuten zemřel Goodall v rodinném kruhu. Krátce před smrtí se svými blízkými poobědval smaženou rybu s hranolky a tvarohový dort.

Dopoledne strávil botanik a ekolog Goodall v zahradách basilejské univerzity. Skleníky si prohlížel v doprovodu svých vnoučat, která za ním přijela z Austrálie. Už dříve řekl, že žádný z jeho blízkých se ho nepokoušel od rozhodnutí ukončit dobrovolně svůj život odradit.

„Nechci už dál žít. Ztrácím zrak i sluch,“řekl Goodall na středeční tiskové konferenci, na níž si oblékl tričko s nápisem Ageing disgracefu­lly (Stárnoucí nedůstoj- ně). Vyjádřil také naději, že jeho krok přispěje ke změně přístupu k eutanazii, především v jeho australské vlasti. V reakci na dotaz, zda si přeje při umírání poslouchat nějakou hudbu, zazpíval 104letý Australan ve středu bezchybnou němčinou část Ódy na radost zhudebněné Ludwigem van Beethovene­m. Na otázku, co mu bude chybět, odpověděl, že výlety do australské­ho vnitrozemí, které však kvůli svému zdravotním­u stavu již stejně nemohl v posledních letech podnikat.

Goodall ještě ve 102 letech uhájil svou pracovní pozici na univerzitě v Perthu. Poté se jeho zdraví začalo zhoršovat, i když ani ve 104 letech netrpěl žádnou nevyléčite­lnou nemocí. „Lituji, že jsem se dožil tohoto věku,“uvedl nicméně letos v dubnu.

Ve většině zemí světa je eutanazie nezákonná. Byla zakázaná i v Austrálii, dokud ji loni nepovolil jeden ze šesti tamních států, Viktorie. Zákon však začne platit až od června 2019 a vztahovat se bude jen na nevyléčite­lně nemocné pacienty, kterým zbývá méně než šest měsíců života. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia