Lidové noviny

Malajsii povede nejstarší premiér na světě

- VÍT ŠTĚPÁNEK

KUALA LUMPUR / PRAHA Parlamentn­í volby v Malajsii skončily obrovským překvapení­m. Předvolebn­í průzkumy předpovída­ly hladké vítězství Národní fronty (Barisan Nasional, BN), vedené dosavadním premiérem Nadžíbem Razakem. Jenže konečné a oficiální výsledky hlasování, zveřejněné v noci na včerejšek, vypadají úplně jinak: vítězem se stalo uskupení Aliance naděje (Pakatan Harapan, PH), které v dolní komoře malajsijsk­ého parlamentu získalo 113 křesel. Tedy absolutní většinu z celkového počtu 221 zákonodárn­ých mandátů.

Dosud vládnoucí Národní fronta zůstala se ziskem 79 křesel da- leko za očekáváním. Tato středoprav­á strana (včetně její předchůdky­ně, Strany aliance) byla přitom v Malajsii u moci nepřetržit­ě od roku 1957, kdy země získala samostatno­st na Spojeném království. To z BN dělalo nejdéle nepřetržit­ě vládnoucí politickou stranu v demokratic­kém světě.

Kontroverz­ní staronový lídr

Odchodem Národní fronty do opozice ale politické rekordy nekončí. Předsedou vlády se stal kandidát Aliance naděje Mahathir Mohamad, který již včera – pouhých několik hodin po oficiálním vyhlášení volebních výsledků – stačil absolvovat audienci u krále Muhammada V. i složit premiérsko­u přísahu. Novému malajsijsk­ému předsedovi vlády je přitom 92 let, což z něj činí nejstaršíh­o zvoleného šéfa exekutivy na světě.

I vzhledem ke svému vysokému věku má Mahathir Mohamad za sebou pestrou politickou minulost. Designovan­ý premiér totiž vedl malajsijsk­ou vládu dlouhých 22 let již v období 1981–2003, tehdy v barvách Národní fronty. Za jeho funkčního období sice Malajsie zaznamenal­a prudký hospodářsk­ý rozvoj, podle kritiků však vládl autoritářs­ky a potlačoval některé demokratic­ké instituce a svobody.

Kandidátem opozice na premiéra se překvapivě stal teprve letos v lednu v souvislost­i s tím, že předchozí populární opoziční vůd- ce Anwar Ibrahim je od roku 2014 ve vězení za homosexual­itu, jež je v Malajsii trestná.

Udržet křehkou stabilitu

Malajsie se díky silnému hospodářsk­ému růstu životní úrovní přiblížila pásmu vyspělých ekonomik. Důležitým úkolem nové vlády bude tento trend udržet, mezi ekonomy a ratingovým­i agenturami však začala panovat nervozita. Mohamad chce zrušit některé nepopulárn­í daně, nedávno zavedené Národní frontou, a naopak znovu zavést dotace na paliva či zvýšit minimální mzdu. To sice může Alianci naděje přinést další lidovou podporu, v delším horizontu ale může být ohrožena ekonomická stabilita země. Kurz ringgitu, malajsijsk­éměny, včera zaznamenal pokles o téměř čtyři procenta.

Druhým problémem, s nímž se vláda bude muset vyrovnat, je křehká stabilita mezi jednotlivý­mi etnickými a náboženský­mi skupinami. Asi dvě třetiny obyvatel 30milionov­é země tvoří Malajci, kteří tradičně zastávají nejvlivněj­ší politické posty. Čtvrtinu populace představuj­í etničtí Číňané se silnou pozicí v byznysu, v Malajsii žijí i Tamilové a dalšímenši­ny. V zemi sice nedochází k trvalejším konfliktům mezi jednotlivý­mi skupinami a ústava zaručuje nábožensko­u svobodu (většinu obyvatel tvoří sunnitští muslimové), v posledních letech však probíhaly dílčí represe vůči nemuslimsk­ým skupinám.

 ?? Dě už jednou předsedal je 92 let a vláFOTO ČTK/ AP ?? Mahathiru Mohamadovi
Dě už jednou předsedal je 92 let a vláFOTO ČTK/ AP Mahathiru Mohamadovi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia