Lidové noviny

V dražbě století nejvíc táhl Picasso

- ROBERT SCHUSTER

Dražba uměleckých děl a artefaktů, jež patřily do sbírky manželů Rockefelle­rových, vynesla stovky milionů dolarů.

NEW YORK / PRAHA Obrazy, sochy, nábytek, ale také nádobí či módní doplňky. Newyorský aukční dům Christie’s nabízel v minulých dnech potenciáln­ím zájemcům na 1600 kusů z pozůstalos­ti miliardářů Davida a Peggy Rockefelle­rových. Aukční katalog sliboval potenciáln­ím kupcům příležitos­t „žít jako Rockefelle­r“. Není proto divu, že společensk­ý časopis Vanity Fair o aukci psal jako o „dražbě století“.

Původní očekávání, která byla značná, se podařilo překonat již během prvního dne, kdy se licitovalo o 44 obrazů nejznámějš­ích světových malířů z 19. a 20. století. A hned také padl světový rekord, kdy aukce vynesla 648 milionů dolarů. Tím překonala i výnos z dražby majetku módního návrháře Yvese Saint Laurenta, který v roce 2009 činil 373 milionů eur.

Do dražby přihazoval­i anonymní zájemci prostředni­ctvím telefonu. Mezi nejžádaněj­ší obrazy patřila Dívka s květinovým košem od Pabla Picassa, jež byla prodána během několika minut za 115 milionů dolarů.

Picasso dílo namaloval v roce 1905 a zobrazuje pařížskou prodavačku květin Lindu v podobě aktu s kyticí rudých růží. Před Rockefelle­rem vlastnila obraz jen spisovatel­ka Gertrude Steinová a ta ho koupila přímo od Picassa.

Obraz visel u Davida Rockefelle­ra v kanceláři nad jeho pracovním stolem. Na stejné zdi visel i obraz Vlna od Paula Gauguina, který se rovněž dražil a byl prodán za 35,2 milionu dolarů. Licitace o tento obraz se účastnilo deset zájemců na telefonu a v aukční síni. Jeho cena se postupně navýšila o čtyři miliony dolarů.

Největší souboj ale doprovázel­a dražba Monetových Leknínů v květu a Matissova aktu Odaliska s magnóliemi. UMoneta činila vyvolávací cena 50 milionů dolarů, licitátor Jussi Pylkkänen později její průběh přirovnal k „tenisové hře s pěti raketami“, a to když cena překonala hranici 61 milionů dolarů. Nakonec byl obraz, který visel na schodišti v Rockefelle­rově domě ve Westcheste­ru, prodán za 84 milionů dolarů.

K mání byla i Napoleonov­a jídelní souprava

Odaliska s magnoliemi od Henriho Matisse změnila majitele za 80,8 milionu dolarů, obraz Tygr s želvou od Eugena Delacroixe se vydražil za deset milionů dolarů.

Vedle obrazů, soch či módních doplňků bylo také k mání například 67 jídelních souprav.

Mezi nimi nechyběla například i souprava „Marly Rouge“, jež byla v 19. století vyrobena pro Napoleona Bonaparta a již si vzal s sebou, když musel v roce 1814 odejít do vyhnanství na ostrov Elba. Prodána byla za 1,8 milionu dolarů. Dražba v Christie’s začala v úterý a trvala až do včerejška. Souběžně s ní probíhá až do dneška dražba po internetu.

Experti na umění, jež citoval deník The New York Times, odhadovali, že celkem by mohla dražba vynést až miliardu dolarů.

Takto získané peníze mají být využity zcela na dobročinné účely, tak jak o tom před svou smrtí rozhodl David Rockefelle­r. Mají z nich profitovat muzea, nadace, think tanky a dobročinné organizace. David Rockefelle­r, jenž udělal kariéru jako šéf banky Chase Manhattan, zemřel v roce 2017 ve věku 101 let. Byl posledním vnukem legendární­ho ropného magnáta Johna D. Rockefelle­ra.

Přímo v aukční síni přihlíželi prodeji obrazů i někteří členové Rockefelle­rovy rodiny. David Rockefelle­r mladší uvedl, že při pohledu na úspěch „je naplněn hrdostí a vděčností“. „Jsme na dobré cestě, abychom dosáhli cílů, které si stanovili rodiče pro svůj mecenášský odkaz,“prohlásil.

 ?? V newyorské aukční síni Christie’s budil obraz Dívka s květinovým košem od Pabla Picassa. Nakonec byl vydražen za 115 milionů dolarů. Peníze půjdou na charitativ­ní účely. FOTO 3× ČTK/ AP ?? Největší zájem
V newyorské aukční síni Christie’s budil obraz Dívka s květinovým košem od Pabla Picassa. Nakonec byl vydražen za 115 milionů dolarů. Peníze půjdou na charitativ­ní účely. FOTO 3× ČTK/ AP Největší zájem
 ?? Od Henriho Matisse koupil v dražbě neznámý zájemce za 80,8 milionu dolarů ?? Odalisku s magnoliemi
Od Henriho Matisse koupil v dražbě neznámý zájemce za 80,8 milionu dolarů Odalisku s magnoliemi
 ?? A filantrop David Rockefelle­r s manželkou. Zemřel loni ve věku 101 let. ?? Miliardář
A filantrop David Rockefelle­r s manželkou. Zemřel loni ve věku 101 let. Miliardář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia