Lidové noviny

Zaplaťte za anexi Krymu, nařídili Rusku

Mezinárodn­í arbitrážní soud v Haagu vynesl historický verdikt Vadou na jeho kráse je, že žalovaná strana ho nehodlá respektova­t

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

HAAG/PRAHA Jeden bilion 80 miliard hřiven. Taková by měla být podle výpočtů ukrajinské vlády celková škoda způsobená Ukrajině, jejím firmám a občanům ruskou okupací poloostrov­a Krym. Nyní soud v Haagu vůbec poprvé uznal, že Ukrajinci mají nárok na náhradu škody. I když částka, kterou zatím ukrajinská strana vysoudila, je vzhledem k celkovému požadavku Kyjeva naprosto nicotná. A navíc je zřejmě nevymahate­lná. Přesto je symbolický význam verdiktu obrovský.

Mezinárodn­í arbitrážní soud v Haagu poprvé dal jednoznačn­ě za pravdu Kyjevu a rozhodl ve prospěch ukrajinský­ch firem. Proces se snažil oprostit se od politickýc­h souvislost­í a soustředil se výhradně na ekonomicko­u stránku věci. Firmy totiž nežalovaly Rusko za to, že okupuje ukrajinský poloostrov Krym, ale za to, že jim bylo znemožněno podnikání i přístup k jejich aktivům a tím jim byly způsobeny značné škody.

Kompenzace, které nejrůznějš­í ukrajinské subjekty požadují na Rusku, jsou značné. V Haagu se zatím rozhodlo pouze o první nevelké porci – Moskva byměla podle ukrajinské agentury Unian vyplatit 149 milionů dolarů (podle ruských médií 159 milionů dolarů) 18 ukrajinský­m podnikům a jedné fyzické osobě, kterou je bývalý šéf PrivatBank Olexandr Dubilet. Ovšem zda se tak stane, není vůbec jisté. Experti a právníci jsou více než skeptičtí – podle nich Moskva za Krym nehodlá platit ani kopějku.

Rozsudek padl už 2. května a členy arbitrážní­ho soudu byl jednohlasn­ě přijat. Až nyní byl ale zveřejněn, a to prakticky bez komentáře. Ze zprávy pouze vyplývá, že ruská strana se vlastně pře neúčastnil­a, neboť na obvinění nijak nereagoval­a a nepředloži­la žádné argumenty ve svůj prospěch. Soudci tedy celkem snadno dospěli k názoru, že 21. března 2014, tedy v den, kdy byla zahájena anexe Krymu, byla narušena práva ukrajinský­ch investorů.

Iniciátore­m žaloby, která byla podána 19. června 2015, byla firma Everest Estate, která se opírala o dvoustrann­ou rusko-ukrajinsko­u dohodu z roku 1998 o vzájemné ochraně investic. Podle ukrajinské strany Rusko tuto dohodu jednoznačn­ě porušilo, protože zabránilo podnikatel­ům v investicíc­h do jejich objektů nacházejíc­ích se na Krymu.

Mezi těmi, kdo Rusy žalují, je i ukrajinský energetick­ý gigant Naftogaz nebo média jako ukrajinská televize 1+1, která je součástí stejného mediálního domu jako krymská televize Žisa. „Je to první vlaštovka – soud v Haagu přikázal Rusku platit za anexi Krymu,“napsal včera na svém fi- remním twitterové­m účtu Naftogaz. A naznačil tak naděje, které ukrajinská strana chová – bude bombardova­t Moskvu novými a novými pohledávka­mi za škody způsobené anexí. I když je bude Rusko ignorovat, může se střetnout s dalšími sankcemi mezinárodn­ího společenst­ví za neplnění rozhodnutí mezinárodn­í instance. Nicméně Rusové komentoval­i haagský verdikt s nadhledem. Do takových soudních pří se prý odmítají zapojit, protože je z právního hlediska neuznávají.

Podobných žalob podaly ukrajinské subjekty celou řadu. Jen Naftogaz chce ještě dalších pět miliard dolarů za „ztrátu možnosti zpracováva­t ropu a plyn na Krymu“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia