Lidové noviny

Práce je víc, ceny rostou. Koruna sílí

- ROMAN ŠITNER

Na trhu podle Hospodářsk­é komory chybí 300 tisíc lidí. Mzdy kvůli nedostatku pracovní síly stoupnou až o devět procent. Firmy žádají větší příliv cizinců a usnadnění kratších úvazků.

PRAHA Hned dvě ekonomické zprávy včera zvýšily důvěru investorů v českou korunu. Ceny v obchodech rostou rychleji, inflace se v dubnu zvýšila na 1,9 procenta. Míra nezaměstna­nosti pak klesla na 3,2 procenta. Koruna proto začala posilovat.

„Čím vyšší inflace a nižší nezaměstna­nost, která může přes mzdy tlačit na růst cen, tím větší pravděpodo­bnost zvyšování úrokových sazeb. To potom posiluje kurz koruny,“vysvětluje David Marek, ekonom poradenské společnost­i Deloitte.

Češi tak díky těmto zprávám nakoupí ve směnárnách valuty o něco výhodněji. Proti euru včera česká měna posílila zhruba o deset haléřů na 25,50 koruny.

Volné místo pro každého

Česko je jedinou zemí Evropy, kde je nyní více nabídek práce než lidí, kteří by pracovat mohli. S venkovním oteplením začaly sezonní práce a firmy nabízejí 267 tisíc volných míst. Nezaměstna­ných je ale jen 242 tisíc lidí.

„Taková situace nemá v Evropě obdoby a jinde ve světě je typická snad jen pro Japonsko,“upozornil hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek.

Jde o dobrou zprávu prakticky pro všechny zaměstnanc­e. Pro firmy jsou v tuto chvíli cennější než kdy dřív. Lidí bez práce je nejméně od roku 1997, ale jen zlomek z nich je ochotný a schopný ales-

Ekonomika se přehřívá – nezaměstna­nost klesá na nováminima, zatímco inflace roste

poň na část volných míst nastoupit. Míra nezaměstna­nosti dosahuje 3,2 procenta, nejnižší hodnoty v Evropě.

Hospodářsk­á komora za nákladě své analýzy dokonce tvrdí, že v Česku chybí 300 tisíc pracovníků, protože ne všechny pozice se oznamují úřadům práce. I proto předpoklád­á, že mzdy letos vzrostou zhruba o devět procent. Tedy rychleji, než tomu bylo v loňském roce, kdy si zaměstnanc­i polepšili o sedm procent.

„Firmy mají v zásadě tři možnosti, jak na to zareagovat: hledat zaměstnanc­e v zahraničí, přetahovat je jiným firmám zvyšováním mezd nebo odmítat zakázky, které nejde realizovat se současnými zaměstnanc­i,“popisuje Marek.

Erár přichází o desítky miliard

Do Česka proto dál přicházejí cizinci. Vedle běžných národů, jako jsou Ukrajinci, jde stále častěji i o Španěly, Italy či Řeky, tedy o lidi ze zemí se stále vysokou mírou nezaměstna­nosti. Ti v Česku pracují i jako dělníci.

„Zpravidla nastupují na technicky orientovan­é pozice, napří- klad jako svářeči,“popisuje mluvčí komory Miroslav Diro.

Stále to však nestačí. Situaci nezachrání ani program na snadnější zaměstnává­ní kvalifikov­aných lidí z Ukrajiny. Loňskou kvótu deset tisíc míst české firmy rychle vyčerpaly. Letos jim vláda vyšla vstříc a Ukrajinců by v rámci tohoto programu mohlo přijít dvacet tisíc. Hospodářsk­é komoře se ale každý měsíc hlásí dva tisíce firem, které o Ukrajince stojí.

Nově by bylo možné snadněji zaměstnat i tisícovku lidí z Mongolska a dalších tisíc z Filipín. O tyto národy je zájem hlavně ve výrobě.

Větší otevření cizincům by podle komory mohlo zvýšit výběr daní až o 84 miliard korun ročně, právě tolik by chybějící zaměstnanc­i platili na daních a sociálním a zdravotním pojištění.

Firmy tlačí na vládu, aby usnadnila i zkrácené pracovní úvazky. To by mohlo alespoň část nezaměstna­ných dostat do práce. Zároveň se brání nařčení, že chtějí jen levnou pracovní sílu ze zahraničí.

Kvůli situaci na trhu práce jsou odbory stále hlasitější ve vyžado- vání vyšších mezd. Kolektivní vyjednáván­í tak častěji končí dvoucifern­ými nárůsty. „Tím, že zvýšíte současným zaměstnanc­ům mzdu, aniž by stoupla produktivi­ta, automatick­y nevyřešíte problém, že nemáte lidi ve výrobě pro další zakázky,“vysvětluje pozici firem Diro z Hospodářsk­é komory.

Míra nezaměstna­nosti by měla v dalších měsících nadále klesat. Už ale ne výrazně. Ekonomové nečekají, že by bylo možné dostat větší část nynějších nezaměstna­ných do práce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia