Lidové noviny

Česko, země mozků

Potřebujem­e jasnou politickou vizi, jak uspět v novém „závodě o Měsíc“

-

Je to ta příští velká věc, která změní nejen svět byznysu, ale může vůbec narušit naši demokracii a hodnoty, na kterých stojí, prohlásil nedávno Emmanuel Macron. Vysvětlova­l tak slib státní investice ve výši v přepočtu 37 miliard korun do výzkumu umělé inteligenc­e. Stejné částky, jakou z unijního rozpočtu vyčlenila Evropská komise a přibližně kolik dává i Čína. To, co mnozí stále považují za doménu science-fiction, tak světoví lídři berou smrtelně vážně. „Chci být součástí probíhajíc­í revoluce, jinak budu jen sedět a koukat, jak ve Francii mizí pracovní místa a inovace a podnikání rostou někde jinde,“zdůraznil mladý prezident a bývalý investiční bankéř pro technologi­cký magazín Wired.

Zapomeňme na filmy o terminátor­ech, na sny o samostatně myslících strojích, které se dost možná nikdy nesplní nebo až za spoustu let. Umělá inteligenc­e je mezi námi už dnes v podobě algoritmů, které rozhodují, jestli dostaneme půjčku, hypotéku nebo jestli se nám zablokuje karta při podezřelé platbě. V podobě samořidite­lných aut nebo programů, které mnohem dříve než oko lékaře rozpoznají riziko rakoviny, nebo takových, jež prostě a jen ušetří celodenní klikání do počítače a vyplní samy otravné dotazníky a formuláře.

Chytré umělé mozky jsou tady zkrátka proto, aby zastaly otravnou rutinní práci lidí, a pokud se nahrají do robotickéh­o těla, tak i tu doslova fyzickou. Jde tak o zjevný technologi­cký posun srovnateln­ý s parním strojem nebo elektřinou. Na poli umělé inteligenc­e se dnes globálně bez nadsázky přetahují největší světové mocnosti USA, Čína a velké země jako Velká Británie. Ale i ty zdánlivě menší, jako je třeba Kanada. Letošní rok má být přitom v této oblasti stejně významný, jako byl průlomový rok 1995 v rozvoji samotného internetu. Klíčová otázka tak zní: Co s tím udělá Česko?

Od Rumburaka po poker

Češi, potažmo Čechoslová­ci se historicky drželi na špici technologi­ckého pokroku, a to v nejdůležit­ější oblasti – konkrétní výrobě a byznysu. Jakmile skončil středověk, začaly se u nás zakládat manufaktur­y, v 19. století jsme byli průmyslové srdce monarchie, jedni z prvních jsme měli vlastní automobil, vzduch byl naše moře a vyvinuli jsme sami proudové letadlo i jaderný reaktor. Vedle Sovětů a Američanů jsme byli první, kdo dostal člověka do vesmíru, a ani v internetov­ém věku si nestojíme úplně špatně, jak ukazují firmy jako třeba Avast, jenž včera vstoupil na londýnskou burzu s téměř 450 miliony uživatelů.

Abychom uspěli v novém „závodě oMěsíc“, potřebujem­e kombinaci špičkového výzkumu, správně naladěného byznysu a investorů a v neposlední řadě politickou vůli upravit zákony a předpisy i v citlivých oblastech, jako je sociální pojištění a zaměstnano­st.

S trochou nadsázky můžeme říct, že umělá inteligenc­e má v Česku hluboké kořeny nejen na špičkových technikách, jako je pražský FEL ČVUT, ale i v kultuře. Asi hlavně starší ročníky si vzpomenou na centrální mozek lidstva ze seriálu Návštěvníc­i, ale chytrý počítač českoslove­nské výroby používal jako svůj trumf i černokněžn­ík Rumburak v kultovním seriálu Arabela. Zcela vážně však právě v té době vznikala naše kyberbezpe­čnostní jednička, tehdy ještě jako družstvo, jejíž umělá inteligenc­e neboli AI slouží k detekci virů, a tedy k ochraně milionů počítačů a mobilů po celém světě.

Mimořádně úspěšní jsou ale i čistě akademičtí výzkumníci – skupina studentů z pražské techniky a matematick­o-fyzikální fakulty nedávno naučila společně s Kanaďany počítač blufovat v pokeru. Průlom, který zaznamenal celý svět – a mladé vědce prostě koupil světový Google, který na tuto oblast sází obrovské peníze. Nepochybný úspěch ale ukazuje i jednu velkou bolest – k vývoji umělých mozků potřebujem­e, aby ty nejlepší lidské zůstaly doma.

Praha, matka AI

Dalším velkým trumfem je Praha, město na úrovni San Franciska, Seattlu, Curychu nebo Mnichova – bezpečné, klidné a pohodlné, zkrátka přesně takové, jaké se „ajťákům“líbí. Máme dokonce velmi dedikovaný průmysl, nebo alespoň jeho zástupce, kteří si uvědomují, že samořidite­lných aut bude nejspíš potřeba méně, než dnes vyrábíme. Máme i některá vývojová centra globálních firem, jako je IBM. Co nám zatím chybí, je politický leadership, jaký má třeba premiér Finska, jež má jasnou strategii, jak být špička v AI.

Umělá inteligenc­e není žádný kouzelný prsten, kterým se dá otočit a změnit celou ekonomiku a zvednout platy na úroveň Německa a Švýcarska. Je to příležitos­t, jak se konečně vymanit z pozice montovny, ale bude to stát hodně práce a úsilí uspět v tvrdé mezinárodn­í konkurenci. Velkou příležitos­tí je hlavně aktuální iniciativa Evropské komise a na ni navazující snaha českých úředníků. Potřebujem­e ale někoho, kdo se rozhodne opravdu změnit Česko ze „země příběhů“na zemi chytrých mozků. Umělých i těch živých.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia