Lidové noviny

Mýtný bůh a výbuch

Shození tendru přinese strach soutěžit znovu

-

tyři expertní týmy podaly nabídky, aby získaly lukrativní desetileto­u zakázku na správu českého dálničního mýta. Jeden vyhrál, jeden se odvolal, nic neobvykléh­o. Očekáván byl ovšem i deus ex machina, obvyklý v řeckých tragédiích – antimonopo­lní úřad. A ten do děje už tak spletitého dramatu opravdu citelně zasáhl: soutěž ze dvou formálních důvodů zrušil. Že uchazeči dostali podklady na přepisovat­elných discích, jejichž obsah se lišil. Že ministerst­vo dopravy jakožto zadavatel nejednozna­čně vymezilo úseky, které by měl nový výběrčí zpoplatnit, a tedy i nacenit ve své nabídce. A výsledky soutěže jsou prý proto vlastně neregulérn­í.

Ministerst­vo podá dovolání k předsedovi úřadu Petru Rafajovi. Bude se až několikměs­íců čekat, zda na věc získá jiný pohled než jeho podřízení, kteří se mýtnou superzakáz­kou mnoho měsíců zabývali. Bylo by ale divné – i když od toho tohle dovolání je –, kdyby Rafaj takto důležitý verdikt otočil.

Ptejme se jinak: Opravdu pochybení ministerst­va ovlivnila soutěž o správu mýta od roku 2020? Nabídky sestavoval­y týmy, které jistě zvážily každičký detail. Těžko byly rozdíly na flash discích takové, že by se lišil počet kilometrů nebo palubních jednotek. Navíc rozdíl mezi vítězem – firmami CzechToll a SkyToll – a druhým na pásce, současným správcem firmou Kapsch, činil výrazných 2,7 miliardy. Ať to bylo jakkoliv, ministerst­vo bude muset nejspíš najít nouzové řešení slepené na pár dalších let. Navíc se příští ministr – ať to bude Dan Ťok, nebo někdo jiný – zrovna nepohrne do minového pole nové soutěže, které znovu osázejí lobbisté všeho druhu. I příště to tam bude bouchat na každém kroku. Michal Pavec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia