Lidové noviny

Junckerův coming out s Marxem

-

Pokrokový svět slaví. Den poté, co jejich lídr, křesťansko­demokratic­ký (!!!) předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, před týdnem pronesl svůj upřímný a památný projev u příležitos­ti dvoustého výročí narození Karla Marxe v jeho rodném Trevíru, otevřeli šatník a hrdě si navlékli tričko s nejznámějš­ím marxistick­ým revolucion­ářem Che Guevarou. Konec přetvářek, levicoví liberálové, piráti a mainstream­oví zelení si oddechli, protože konečně mohou sundat masky nasazené kvůli oblafnutí naivních voličů.

Mladším kolegům občas položím kontrolní otázku, zda vědí, která je nejkratší cesta z kapitalism­u do kapitalism­u. Reakce je pokaždé stejná. Mají za to, že jde o nějaký vtip nebo chyták. A když jim po mnoha nesprávnýc­h odpovědích prozradím vysvětlení největšího paradoxu posledních několika set let světových dějin, tedy že je to komunismus, z výrazu jejich obličeje vidím, že se octli v absurdním světě, jemuž vůbec nerozumí. Až pomalu jim dochází, že kapitalist­ickému systému, který musí strpět trochu demokracie, by rozbití tradičních (nebo přesněji sakrálních) společensk­ých struktur trvalo dlouho, třeba i sto let, což je z hlediska mnohonásob­ného návratu kapitálu absolutně nepřijatel­né. Proto je třeba nasadit komunisty, kteří takový úkol dokonale zvládnou za mnohem kratší dobu a na perfektně zdevastova­né území pak rychle nastupuje opět kapitalism­us, jehož představit­elé z velké části přicházejí z řad komunistů…

A za stejný paradox se dá označit situace, kdy při oslavě Marxových kulatin hlavní projev o kritice špatné formy kapitalism­u a o vyvinění Marxe z komunistic­kých zločinů pronese politik, který od roku 1989 ve funkcích premiéra nebo ministra financí pracoval téměř 25 let v největším daňovém ráji Evropy. O tom, jaké formě kapitalism­u vyběhával Juncker byznys, si lze přečíst v dokumentec­h LuxLeaks. Díky únikům těchto informací vyšlo najevo, že v letech 2002–2010, v době, kdy byl Juncker lucembursk­ým premiérem, pomáhala jeho země nadnárodní­m monopolům odvádět nižší daně. Tajné dohody mezi Lucembursk­em a nadnárodní­mi firmami se týkaly okolo 340 firem. Juncker přitom měl cíleně bránit daňové reformě EU. Jenom Německo přišlo na daních kvůli této politice (nebo spíše zločinu?) o téměř 200 milionů dolarů. Podle německého vyšetřovat­ele Norberta Naulina „tato podpora při daňových únicích, kterou jsme viděli při našem vyšetřován­í u bank, je systematic­kou a organizova­nou formou hospodářsk­é kriminalit­y“. Europoslan­ec Fabio de Masi, který je místopředs­edou Vyšetřovac­ího výboru Evropského parlamentu pro praní peněz, vyhýbání se daňovým povinnoste­m a daňové úniky, uvedl: „Je absurdní, že miliony Evropanů, kteří trpěli kvůli úsporným politikám, mají nyní za předsedu Evropské komise kmotra daňového dumpingu.“

Klanění Junckera před Marxem bylo naprosto nechutným projevem neúcty a facka národům Evropské unie, které dlouhá desetiletí trpěly pod komunismem. Nemluvě o tom, jaký měl Marx názor na Židy, Slovany, ženy či lidi tmavé pleti. Junckerový­m fanouškům je třeba připomenou­t, že žádný marxista nemůže být demokratem. A kdo adoruje Marxe, popírá demokracii a zneucťuje miliony nevinných obětí této ideologie, protože uskutečňov­ání jeho myšlenek vždy a všude vedlo k tragédii. Pro pořádek, sociální demokraté odmítli právě násilí v Marxově učení.

A třetí paradox: mantrou Junckera a jeho kolegů jsou evropské hodnoty a kdo je podle jejich názoru nedodržuje, má dostat tvrdý trest za vyučenou. Jenže kdo nám tady pošlapává tyto hodnoty? Za projev, který Juncker pronesl v Trevíru, by se nemuseli stydět snad jen anarchisté či extrémní levičáci. Šéf Evropské komise, který se tváří, že je křesťanský demokrat, má morální povinnost protestova­t proti každému projevu marxismu, ne pomáhat k nanebevzet­í autora této ideologie.

Kdo adoruje Marxe, popírá demokracii a zneucťuje miliony nevinných obětí této ideologie

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia