Lidové noviny

Migrace zůstane konstantou západní politiky

-

Generace politickýc­h konzultant­ů byla vychována pod kuratelou iritujícíh­o sloganu „it is the economy, stupid“(řekněme „volby rozhoduje ekonomika, hlupáku“) z historické­ho předvolebn­ího souboje George Bushe st. a Billa Clintona v roce 1992.

Komentátor Financial Times Gideon Rachman se domnívá, že imigrace se stala rivalem stavu ekonomiky jako „řídící síla“či hlavní faktor západní politiky.

Čistě ekonomicky vzato má pro bohaté a stárnoucí západní země smysl lákat nové dělníky, pracovníky a občany z chudších sousedních zemí. Ale zvolení Donalda Trumpa a odhlasován­í brexitu byly způsobeny strachem z nekontrolo­vané migrace. Trump sliboval, že postaví zeď na hranici s Mexikem, a brexitéři plédovali za navrácení kontroly hranic, i když Británie o hraniční kontroly nikdy nepřišla.

Nejde pouze o anglosaský fenomén. Týká se to i Německa. Pokles politické síly Angely Merkelové souvisí s jejím rozhodnutí­m vpustit do země milion uprchlíků v roce 2015. V maďarských volbách zvítězil Viktor Orbán s kampaní, která vyšlehala strach z migrace na nejvyšší možnou míru. V Rakousku je antiimigra­ční strana svobodných ve vládě a italská protiimigr­ační Liga severu ji bude následovat. Ve Francii se Národní fronta dostala do druhého kola prezidents­kých voleb. Podle průzkumů má švédská ultrapravi­cová strana Švédští demokraté okolo 20 procent.

Migrační vlna v poslední době poněkud polevila, ale v příštích dekádách se může kvůli ekonomický­m a demografic­kým tlakům v Africe jedině zvýšit. Například největším zdrojem migrace do Itálie je Nigérie. V roce 1960 měla 45 milionů lidí, dnes má 187 milionů lidí a v roce 2050 bude mít 410 milionů lidí. V roce 2060 bude v Nigérii více lidí než v EU27.

Během třiceti let vzroste populace Afriky o další jednu miliardu lidí. Bez migrace se bude evropská populace zmenšovat a stárnout. Demografic­ké tlaky nejsou tak jasné v Latinské Americe. Lidi ale žene na sever chudoba a násilí.

S tím, jak budou migrační tlaky narůstat, budou poskytovat munici pro politiky typu Trumpa a Orbána. Antiimigra­ční hnutí jsou také propojena. Steve Bannon, bývalý Trumpův hlavní ideologick­ý stratég, byl blízko kampaně za brexit a Orbána označil za hrdinu. Před italskými volbami se Bannon pohyboval v blíz- kosti Ligy severu. Bannon, Orbán a Salvini (Liga severu) chtějí zachránit „západní civilizaci“před islamizací. Liberálové je osočují z rasismu a strašení, je ale jisté, že tento strach u části voličů jasně rezonuje. I politici s liberálním­i instinkty, jako je německá kancléřka, už pochopili, že musí uzavřít hrdlo lahve mimo německé hranice. Na základě dohody s Ankarou zůstávají v Turecku tři miliony migrantů. Ale samo Turecko zavřelo hranice se Sýrií, kde je bez domova dalších 1,5 milionu lidí.

Populační trendy ukazují, že migrace zůstane v příští generaci hlavním hybatelem západní politiky. Pokud main- streamoví politici nepřijdou na to, co s tím, bude populismus akcelerova­t.

Tolik Rachman. Bohužel se už nepouští do návodu pro centristy, jak na to. Tak třeba populační politika. Musí skončit politicky korektní tabu, že politici nemají nabádat občany, aby měli děti, a vymýšlet k tomu silné ekonomické nástroje. Možná to činil Hitler, ale to nevadí. Dnes je situace taková, že se to obává napsat i pravicový Rachman.

Další tabu je, že jednotlivé země si mohou vybírat migranty, kteří se dobře integrují na místním trhu práce. Pro nás jsou to třeba Vietnamci a Ukrajinci. Voliči se bojí hlavně ilegální a nekontrolo­vané migrace. Ta musí skončit. Kanada nebo Austrálie ji také netolerují. A rozvojová a stabilizač­ní pomoc zemím, které jsou zdrojem migrace, musí být mnohem – řádově – masivnější než dosud.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia