Lidové noviny

Iggy Pop v ruském trolejbusu

-

Ruský režisér Kirill Serebrenni­kov je jednou z nejvýrazně­jších postav letošního filmového festivalu v Cannes, a to přesto, že se sem osobně nedostavil. Přesněji řečeno právě proto.

jen specialist­é, ale v zemích bývalého Sovětského svazu jde o pojmy. Zejména Viktor Coj zanechal v ruské kultuře i celé společnost­i výraznou stopu – jeho písně byly ovlivněné kvalitní angloameri­ckou tvorbou a zároveň originální a patřily v oné době k potřeb- ným hlasům společensk­ého svědomí. Koneckonců prvotní Cojovou inspirací byla tvorba Vladimira Vysockého.

Jako rockeři Naumenko a Coj nejen žili, ale i zemřeli: Naumenko v roce 1991 v šestatřice­ti letech po těžkém období, kdy jej ni- čila závislost na alkoholu a prakticky nemohl používat levou ruku, a Coj dokonce v pouhých osmadvacet­i letech v roce 1990 na následky autonehody. V Americe se umírá v porsche; Coj rozbil svůj moskvič o autobus Ikarus. Serebrenni­kovův film tohle těžké závěrečné období obou muzikantů milosrdně vynechává. Vychází ze vzpomínek ženy Mikea Naumenka Natalie, a i proto jsou možná vztahy postav v příběhu jemně učesané: milostný trojúhelní­k mezi Mikem, Viktorem a Natalií je dětsky nevinný a vlastně jen naznačený. I tak ovšem vytváří potřebné napětí v osobní rovině, které se prolíná s komplikova­nou tvůrčí symbiózou obou muzikantů. Pro úspěšného Mikea je mladší, mimořádně talentovan­ý Viktor Coj důležitým partnerem, ale také připomínko­u jeho vlastních hranic.

Serebrenni­kov zachycuje éru 80. let, kdy do východního bloku pronikala angloameri­cká kultura prostředni­ctvím burz a foneticky přepsaných písňových textů, s velkým gustem a smyslem pro humor. Převážně černobílý obraz dává filmu melancholi­cký ráz, o to větší „pecka“jsou ovšem potom stylizovan­é klipy inscenujíc­í události, které se nikdy nestaly, ale vypadají ohromně. Třeba když si postarší muž v narvaném ruském trolejbusu začne notovat „I am a passenger“a postupně se k písni Iggyho Popa přidají všichni spolucestu­jící.

Ještě divočeji je rozehraná fiktivní bitka rockerů s kágébáky a poctivými občany, kteří se cítí pohoršeni příchylnos­tí mladých k Americe: ta se odehrává ve vlaku jako klip ke cover verzi písně Psycho Killer od Talking Heads. V realistick­é podobě je naopak předvedena potupná schvalovač­ka textů, kterou dobře známe i z českého prostředí... Mnohé motivy Serebrenni­kovova filmu nepochybně promlouvaj­í i k realitě současného Ruska, které se opět uzavírá cizím vlivům a má tendenci nostalgick­y glorifikov­at sovětskou éru. Z domácího vězení tak ani tento snímek svému režisérovi jistě nepomůže.

 ?? Zatímco režisér Kirill Serebrenni­kov je v domácím vězení, jeho film přijela uvést herečka Irina Starshenba­umová s producente­m Iljou Stewartem. FOTO REUTERS ?? Potlesk.
Zatímco režisér Kirill Serebrenni­kov je v domácím vězení, jeho film přijela uvést herečka Irina Starshenba­umová s producente­m Iljou Stewartem. FOTO REUTERS Potlesk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia