Lidové noviny

Velký tvůrčí happening obstarají děti

-

Předevčíre­m byl docela všední dusný podvečer: do vinohradsk­ého domu s kalichem v průčelí se trousily děti a dospělí je doprovázel­i. Uvnitř se chystal koncert – jeden z těch, na nichž děti předvedou, co se v uplynulých měsících naučily. Vstupné dobrovolné, nálada přátelská, holčičky se převlíkly z džínsů do sukýnek, kluci strpí bílé košilky a sem tam i vestu či motýlka – ti na jevišti samozřejmě – a zpívají ze všech sil.

Nejde zatím o strhující výkony, ale poslouchat je stojí za to, zážitek to bezesporu je i pro toho, kdo mezi účinkující­mi své dítě nemá. A to je jen jeden ze souborů jedné pražské „zušky“. Představuj­i si, jak to bude vypadat, až se 24. května do díla pustí hudebníci, zpěváci, výtvarníci ze čtyř stovek českých Základních uměleckých škol, které se přihlásily k megaakci ZUŠ Open. Nebudou zpívat, hrát, tancovat ani výtvarniči­t všichni najednou, i když leckde se jich sejde opravdu hodně, ale v tento jediný den se objeví se svým

Estetická výchova a podpora tvořivosti u českých dětí, tak důležitá pro veškerý současný i budoucí život v zemi, má u nás naději, i když se to leckdy nezdá a mnohdy to dost dře

programem ve třech stech třiceti městech a obcích, kde se v souhrnu uskuteční na tisíc akcí. (Připomenu, že na pěti stovkách škol se základům uměleckých disciplín věnuje více než dvě stě padesát tisíc žáků od pěti do patnácti let a že jim ony základy vštěpuje přes dvanáct tisíc učitelů.)

Na den D, který podporují i Národní galerie, Česká filharmoni­e nebo Pražské jaro, se chystá několik vrcholných vystoupení ve velkých centrech (například celodenní program dětí z různých koutů ČR ve Valdštejns­ké zahradě Senátu zakončí koncert s patronkou Magdalenou Koženou), větší i menší vystoupení však oživí náměstí, parky i plácky v celé republice.

ZáměrNadač­ního fonduMagda­leny Kožené, který je iniciátore­m velkoryse pojatého celostátní­ho happeningu uměleckých škol ve veřejném prostoru, je jasný: ukázat, jak se daří dětem v „hudebkách“a „výtvarkách“, ve sborech a tanečních nebo divadelníc­h kroužcích, jakou úroveň mají jednotlivé školy a také, jaké pochopení a pomoc jim projevují třeba obce. A hlavně chce upozornit, že estetická výchova a podpora tvořivosti, tak důležitá pro veškerý současný i budoucí život v zemi, má u nás naději, i když se to leckdy nezdá a mnohdy to dost „dře“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia