Lidové noviny

Pojistnou událost nahlaste co nejdříve

- DANA JAKEŠOVÁ

Aby pojišťovna vyplatila peníze při pojistné události z životního pojištění, je třeba dodržet všechny podmínky. Na prvním místě ji co nejdříve nahlásit. Konkrétní termíny záleží na podmínkách dané pojišťovny i na druhu pojištění.

„U pojištění smrti mohou pozůstalí klienta pojistnou událost nahlásit po vystavení úmrtního listu, u pojištění invalidity po přiznání invalidity státem, u pojištění vážných nemocí po stanovení diagnózy,“vyjmenováv­á Jana Náchodská z Pojišťovny ČS. U pojištění úrazu a pracovní neschopnos- ti si ověřte, zda pojišťovna vyžaduje nahlášení ještě v průběhu léčby, nebo až po jejím skončení. „Někdy totiž může být tato skutečnost klíčová pro případné plnění,“vysvětluje Pavel Krejčík, analytik životního pojištění z Partners. Například u UNIQA pojišťovny byste měli běžné úrazy nebo pracovní neschopnos­t nahlásit do deseti dnů. „Samozřejmě se ale zohledňuje aktuální zdravotní stav,“dodává Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Co budete muset dokládat

Samotnou událost pak můžete nahlásit hned několika způsoby. „Nejrychlej­ší a nejpohodln­ější je nahlásit škodu online přes aplikaci na webových stránkách pojišťovny,“uvádí Milan Káňa z Kooperativ­y. Tyto aplikace jsou dnes již obvykle zcela intuitivní. Takže vás navedou, jak postupovat i co máte konkrétně doložit prostředni­ctvím webu, a to přesně podle vaší smlouvy.

Standardně pro hlášení není nutné znát číslo smlouvy, stačí uvést rodné číslo. „A není třeba znát ani všechna připojiště­ní, která máte u pojišťovny sjednaná. Zobrazí se totiž jen ta připojiště­ní, u kterých je možné škodu hlásit,“popisuje Renata Čapková z České podnikatel­ské pojišťovny. Touto cestou je obvykle možné hlásit i více škod najednou. „Online je pak také možné sledovat stav pojistné události, položit dotaz likvidátor­ovi a nakonec i celou likvidaci zhodnotit,“doplňuje Náchodská.

Pojistnou událost lze nahlásit také mailem, telefonick­y nebo poštou. Vždy budete muset doložit vyplněný formulář pojišťovny a podle typu pojistné události další dokumenty, jako jsou lékařské zprávy, zprávy z průběhu hospitaliz­ace, kopii neschopenk­y apod.

Kdy dostanete peníze

Termín pro pojistné plnění, tedy pro výplatu peněz, pak zákon stanovuje do 15 dnů od skončení šetření pojistné události. „Mimo jiné tedy záleží i na tom, jak rychle bude mít pojišťovna všechny podklady k uzavření případu,“říká Jan Marek z Generali. Samotná výplata peněz už je pak ale rychlá.

V některých případech ale pojišťovny ještě před uzavřením šetření poskytují zálohy na pojistné plnění. Týká se to například připojiště­ní pracovní neschopnos­ti (obvykle po dvou měsících), připojiště­ní pro případ ošetřování členem rodiny (pokud trvá např. déle než měsíc) či hospitaliz­ace s doprovodem (pokud trvá např. déle než měsíc). A pojišťovny umí vyřídit předběžnou likvidaci také u úrazů. „U připojiště­ní závažných ne- mocí se plní většinou určitá jednorázov­á částka,“říká Krejčík. „U pojištění invalidity se vyplácí buď jednorázov­á částka, nebo se začíná vyplácet sjednaný měsíční důchod.“

V některých případech ale mohou pojišťovny plnění krátit, či dokonce odmítnout. Tyto výluky jsou definovány v pojistných podmínkách nebo přímo ve smlouvě. Ve výlukách jsou např. události, ke kterým došlo pod vlivem alkoholu či při kosmetický­ch zákrocích, jež nejsou z lékařského hlediska nezbytné. A u některých pojišťoven jsou vyloučeny např. také události, které se stanou při rizikovém sportu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia