Lidové noviny

Kdy lze dát „životko“do daní

- DANA JAKEŠOVÁ

Pravidelně si platíte příspěvky na životní pojištění a rádi byste si je kompenzova­li na daních? Samozřejmě můžete. Od základu daně si lze odečíst až 24 000 korun, jež představuj­í úsporu na dani 3600 korun. Jenže pozor: aby to bylo možné, vaše pojišťovac­í smlouva musí splnit hned několik podmínek současně.

„Především musí jít o pojištění sjednané minimálně na dobu pěti let, pojistné musí být hrazeno na riziko smrti nebo dožití a výplata peněz ve smlouvě je sjednána nejdříve v roce, ve kterém se pojištěný dožije 60 let,“vyjmenováv­á Jana Náchodská z Pojišťovny ČS. A od 1. ledna 2015 také nesmí smlouva umožňovat mimořádný výběr finančních prostředků.

„A musí se jednat o tzv. rezervotvo­rné životní pojištění, v praxi známé jako investiční životní pojištění,“doplňuje důležitou podmínku Lukáš Škopek, manažer zaměstnane­ckých benefitů Partners.

Za předčasné zrušení sankce

Pokud byste podmínky porušili a smlouvu zrušili předčasně, budete muset čerpané daňové výho- dy státu vrátit – a to za posledních 10 let. „Pokud by si tedy například poplatník uplatnil částku 12 000 korun odpočtu za rok 2015, kdy pojistku uzavřel, dalších 12 000 za rok 2016 a stejnou částku i za rok 2017 a poté ji v roce 2018 zrušil, musel by dodanit jako příjem roku 2018 částku 36 000 korun,“vypočítává Daniela Králová, daňová poradkyně z PwC ČR. Dodanit byste museli i případné příspěvky od zaměstnava­tele a výnos na smlouvě.

Existuje však způsob, jak se uvedeným daňovým povinnoste­m vyhnout. „Stačí si při zrušení smlouvy požádat o výplatu peněžních prostředků z původní smlouvy na novou smlouvu, která opět bude splňovat podmínky daňové uznatelnos­ti,“doplňuje Škopek.

Kromě daňových odpočtů pro poplatníky zákon pamatuje i na zvýhodnění pro firmy, které svým zaměstnanc­ům na životní pojištění přispívají. I v tomto případě však smlouva musí splňovat podmínky dané legislativ­ou, které jsou shodné s těmi, jež jsme již uvedli.

Od zaměstnava­tele jako benefit až padesát tisíc

Zvýhodnění platí pro příspěvky zaměstnava­tele do maximální výše 50 000 korun ročně. „Tento limit se ale počítá v úhrnu pro příspěvky na penzijní připojiště­ní, penzijní pojištění a životní pojištění,“dodává Králová. Do této sumy jsou osvobozeny od daně a rovněž od odvodu na sociální a zdravotní pojištění. Příspěvek zaměstnava­tele na životní pojištění tak může být zajímavým zaměstnane­ckým benefitem.

Pozor ale, pokud u zaměstnava­tele skončíte, životní pojištění samozřejmě běží dál, a vy tak poté už musíte příspěvky platit sami. Nebo si musíte smlouvu přenastavi­t. Jen pro pořádek dodejme, že příspěvky od zaměstnava­tele si ve svém daňovém přiznání odečíst už nemůžete.

 ?? Musí splňovat určité podmínky FOTO ARCHIV MAFRA ?? Daňově uznatelná pojistka
Musí splňovat určité podmínky FOTO ARCHIV MAFRA Daňově uznatelná pojistka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia