Lidové noviny

Davidové z Bostonu zaváleli

- KODAŇ JAROSLAV TOMAS

Favorit je pokořen. Čeští hokejisté se na šampionátu radují z vítězství 4:3 po prodloužen­í nad Ruskem. Česko Rusko 4 3 v prodloužen­í

(od našeho zpravodaje) Přiletěli, nastoupili a zazářili. Bostonští Davidové Krejčí a Pastrňák ukázali, jak jsou výjimeční. Ač měli za sebou náročný let z USA, během něhož se ani jednomu ne- povedlo usnout, byli klíčovými postavami Česka. Bez nich by národní tým favoritovi z Ruska tak silně nevzdorova­l.

Oba před zápasem vykládali, jak se těší na vzájemnou souhru, která jim v NHL není dopřána (každý hraje v jiném útoku), a hned ukázali, že hokej v jejich podání je radost.

Je pravda, že reprezenta­ce zase nesplnila své předsevzet­í a opět inkasovala na začátku (první i druhé třetiny), jenže tentokrát to zase tolik nevadilo. Krejčí se famózně zorientova­l v závaru před brankou a krásně zavěsil do horního růžku, Pastrňák stejně pohotově přihrál zpoza branky Jaškinovi, jenž bez přípravy pálil k tyči.

Pro Rusy byl tohle tak trochu šok. Pravda, moc dobře věděli, že už je nečeká tak snadná práce jako dosud, kdy během tří zápasů své soupeře zničili celkovým skóre 20:0 (hráli s Francií, Rakouskem a Běloruskem), tak velký vzdor je však zaskočil.

Přesto nezabránil­i duu D+D zařídit i třetí gól: Krejčí chytře od zadního mantinelu protečoval kotouč k Pastrňákov­i, jenž se dopředu postavil na správné místo a jen doklepával do odkryté branky.

Jen škoda, že za minutu a půl přišlo vyrovnání. A nutno sportovně uznat, že po krásné akci, kdy Zajcev naznačil v mezikruží střelu, ale místo toho nahrál na volného Barabanova, jenž zakončoval do prázdné.

Svěřenci trenéra Jandače se zlepšili v disciplíně a nenechali se tolik vylučovat. A když už, tak dokázali důsledně a obětavě brá- nit. Což je dvojnásob cenné vzhledem k dosavadní více než 60% úspěšnosti Rusů v této disciplíně na turnaji.

Vyrovnaný duel nakonec dospěl do prodloužen­í...

Do divokého prodloužen­í, protože v něm mohli Češi několikrát skórovat.

Asi největší šanci měl po přečíslení dvou na jednoho a Nečasově přistrčení Polášek, jenže ruského gólmana neprostřel­il.

Až rozhodl – kdo jiný než David Pastrňák...

 ?? David Pastrňák se v prodloužen­í dostal s kotoučem za branku a poté ho chytře odrazil od obránce do sítě. FOTO REUTERS ?? Rozhodujíc­í moment utkání.
David Pastrňák se v prodloužen­í dostal s kotoučem za branku a poté ho chytře odrazil od obránce do sítě. FOTO REUTERS Rozhodujíc­í moment utkání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia