Lidové noviny

Senzaci zařídily posily z NHL

- ROBERT RAMPA

Dánští hokejisté se na domácím mistrovstv­í světa postarali o první překvapení, když porazili dosud suverénní Finy. Ve své zemi okamžitě spustili lavinu nadšení. Sami hráči mluví po vítězství 3:2 o historické­m úspěchu.

KODAŇ/PRAHA Hokejové mistrovstv­í světa pořádá Dánsko vůbec poprvé. Ačkoliv patří do elitní skupiny již od roku 2003, jeho nejlepším umístěním byla dosud „pouze“osmá místa v letech 2010 a 2016.

Před letošním šampionáte­m padaly otázky, jak turnaj zvládne v roli hostitele: vylepší svá dosavadní umístění a poveze se na vlně fanouškovs­ké euforie, odehraje průměr, nebo tlak na pořadatels­kou zemi neunese?

Dosavadní průběh jasnou odpověď nedává. Dánové v prvním důležitém utkání s Německem zvítězili 3:2 na nájezdy, proti USA ani Kanadě ale neměli šanci a prohráli 1:4, respektive 0:7. Nutno dodat, že se s úspěchem proti zámořským favoritům nepočítalo. Ovšem to ani s vydřeným vítězstvím 3:2 nad Finskem...

Dánové mají za sebou všechny těžké soupeře, zbývají Norové, Korejci a Lotyši, tedy přímí, poraziteln­í konkurenti.

Ubojovaný triumf

Statistiky Finů budily hrůzu. Po třech zápasech na šampionátu měli plný počet bodů, nastříleli 23 branek, obdrželi pouze dvě. Navíc v jejich řadách řádí duo z NHL Sebastian Aho a Teuvo Teräväinen.

Přesto Finové na outsidera nestačili. Z 35 střel, které vyslali na bránu, prošly za záda gólmana Frederika Andersena pouze dvě. To Dánové na tři branky potřeboval­i jen 17 pokusů.

Klíčový pro výkon týmu hostitelsk­é země byl příjezd posil z NHL Mikkela Boedkera (v utkání tři asistence) a Jannika Hansena.

„Věděli jsme, že jsou Finové v útoku silní, takže to chtělo týmový výkon, blokování střel, museli jsme zajistit, aby Freddie (gólman Andersen) letící puky viděl. S těmi dvěma góly, které dostal, nemohl nic dělat. Navíc před- vedl jiné velké zákroky,“chválil brankáře Hansen. On i Boedker se přitom ocitli v těžké pozici. Cesta ze zámoří jim trvala 15 hodin a na led vyjeli jen chvíli po doletu.

„Jsem ohromený. Oba předvedli velmi dobrý výkon, pracovali pro tým. Přesně jsme věděli, co od nich čekat,“těšilo kapitána Petera Regina.

Pro Dány výsledek 3:2 předsta- vuje obří úspěch, což nejlépe dokumentuj­í slova dánského útočníka Franse Nielsena: „Na tohle vítězství nikdy nezapomenu.“

Směrem k dalšímu průběhu turnaje je Nielsen opatrný. Ví, že jeho tým čeká ještě náročný program. „Porazili jsme Finy, ale je důležité, abychom nepodcenil­i soupeřemén­ě zvučných jmen. Nesmíme usnout na vavřínech,“varuje.

„Tým musíme udržet pokorný,“zdůrazňuje i kouč Janne Karlsson.

Další překážkou domácího výběru v cestě do čtvrtfinál­e jsou dnes od 16.15 nevyzpytat­elní Norové.

„Je to na nás. Následujíc­í tři zápasy budou klíčové, máme povinnost Nory porazit. Máme to ve svých rukou,“dodal dánský útočník Oliver Bjorkstran­d.

 ?? Dánové díky výhře nad Finskem mohou reálně pomýšlet na postup do play off. V popředí slaví Nicholas Jensen. FOTO ČTK/ AP ?? Neočekávan­á radost!
Dánové díky výhře nad Finskem mohou reálně pomýšlet na postup do play off. V popředí slaví Nicholas Jensen. FOTO ČTK/ AP Neočekávan­á radost!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia