Lidové noviny

Voda z plastu má starý problém

- JOSEF TUČEK

Vodu v plastových lahvích obchází nový strašák: jsou v ní malinké částečky plastů. Ale nepropadej­me panice. Opravdový problém je jinde. A je to starý známý.

Na mikroplast­y, jak se částečkám říká, poukázala nedávno studie připravená pro ekologicky zaměřenou organizaci Orb Media. Vědci z Newyorské státní univerzity ve Fredonii analyzoval­i 259 lahví balené vody ze zemí pěti kontinentů – nikoli však z Evropy. Mikroplast­y našli v 93 procentech vzorků. Kde se tam vzaly? Asi 54 procent částic tvořil polypropyl­en z víček na lahvích. Zhruba pět procent částic byla průmyslová mazadla ze zpracovate­lských závodů.

EKOPOHLED

V kontaminov­aných lahvích bylo na litr vody v průměru deset částeček větších než 100 mikrometrů (desetina milimetru, což odpovídá šířce vlasu) a také v průměru 325 částeček o velikosti jen 6,5 až 100 mikrometrů. Ty se nedaly analyzovat, ale asi to jsou taky mikroplast­y.

Představa, že do sebe tohle lijeme, není příjemná a určitě stojí za to, snažit se to změnit. Nicméně, jak shrnuje časopis New Scientist, riziko pro lidi se neprokázal­o. Víc částic než z vody vdechujeme ze vzduchu – a ty jsou horší, mohou dráždit plicní sklípky. Mikroplast­y jíme také v mořských plodech, v nichž se hromadí (rybám zůstávají ve střevech, která nejíme).

Když vědci nevědí, musí udělat pokus. Experiment­y s laboratorn­ími zvířaty ukázaly, že většina mikroplast­ů projde zažívacím ústrojím a zase opustí tělo. Teprve částice menší než 20 mikrometrů mají potenciál proklouzno­ut střevem a možná proniknout do orgánů. I v tomto případě by musel člověk denně zkonzumova­t miliony mikročásti­c, aby vznikl třeba zánět jater. Loňská zpráva Organizace pro výživu a zemědělstv­í OSN (FAO) uvádí, že nic takového u lidí nebylo nikdy zjištěno.

U balené vody je nedobré něco jiného. Na výrobu lahví a jejich převážení se spotřebová­vá ropa, vznikají skleníkové plyny. Zbytečně: voda z vodovodu je v našich končinách nezávadná. Pravda, i v ní mohou být mikroplast­y, ale to už si nevybereme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia