Lidové noviny

Dohodování není dohadování

- ANNA ČERNÁ

Ptát se, zda vnímáte nějaký rozdíl mezi slovem dohady a dohody, je asi nemístné. Přesto se u slov zastavíme.

Dohady jsou množné číslo substantiv­a dohad, kterémůže mít význam domněnka ( to jsou jen dohady; o příčinách smrti panují pouhé dohady) nebo také dohadování, hádka ( měl velké dohady s rybáři a nakonec dal k soudu žalobu; zdržely nás dohady se subdodavat­eli; médii vyhrocené dohady s farmářkou).

Podstatné jméno dohoda má význam dojednání, dorozumění ( řešit věc po dohodě; ukončení pracovního poměru dohodou; složil zálohu podle dohody). Často jde o smlouvu, úmluvu veřejného charakteru ( kulturní dohoda mezi státy; koaliční dohoda; bilateráln­í dohoda); historicky také o seskupení spojenecký­ch států za 1. světové války ( státy Dohody).

S dohady je spjato sloveso dohadovat se, které znamená jednak domýšlet se, tušit ( dohadovat se pravé příčiny sporu), jednak (a to častěji) přít se, smlouvat ( dohadovali se o ceně; já se s vámi nemíním dohadovat; polovina hráčů přestala hrát, zbytek se dohadoval s rozhodčím).

S dohodou souvisí jak frekventov­ané dokonavé sloveso dohod- nout ( se) – tedy smluvit, ujednat, dojednat, sjednat; shodnout se, domluvit se ( dohodnout změnu stanov; dohodli se na společném postupu; koaliční strany se dohodly na jediném kandidátov­i) –, tak řídce užívaný vidový protějšek dohodovat ( u firemních akcí dohoduje-

JAZYKOVÉ OKÉNKO

me cenu individuál­ně; zápůjčky se dohodovaly přes dva roky; manželství vyšších vrstev dohodovali zpravidla rodiče). Pro hloubavé čtenáře doplňuji, že dohodovat může znamenat i dokončit hodování, v tom případě ale souvisí se slovy hodovat, hody.

A konečně se dostáváme k vysvětlení, proč se tak podrobně věnujeme vcelku neproblema­tickým slovům. Důvodem jsou přídavná jména dohadovací a dohodovací, užívaná ve spojení se slovy řízení, komise, výbor leckdy tak, jako by byla zaměniteln­á: pražský klub hnutí ANO navrhuje dohadovací řízení v koalici × strany pražské koalice zahájily dohodovací řízení // nyní má o zákoně jednat dohadovací komise obou komor parlamentu × spor bude řešit dohodovací komise.

Cílem takového řízení by mělo být vyřešení neshod, sblížení odlišných postojů, přijetí dohody o společném postupu. Komise se neschází jen proto, aby se se zúčastněný­mi stranami dohadovala, handrkoval­a, přela (přestože i k tomu jistě dochází), ale proto, aby dohodla, vyjednala, domluvila pro všechny přijatelné řešení. V obdobných kontextech by tedy bylo vhodnější užít slovo dohodovací: v dohodovací­m řízení jsme dospěli ke shodě; po schválení pozměňovac­ího návrhu předložené­ho dohodovací komisí pak obě sněmovny zákon přijaly; a to i když se dílo nezdaří: práce se musela ujmout dohodovací komise, ale ani ona nic nedohodla.

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia