Lidové noviny

Mír a spojenectv­í pro celou Evropu

Politické vize Jiřího z Poděbrad, korunované­ho před 560 lety českým králem, předznamen­aly OSN i Evropskou unii

- PETR ZÍDEK

LN Myšlenka volby panovníka bez ohledu na dědické nároky se objevuje již v revoluční Praze roku 1420. Proč se prosadila až o skoro čtyři desetiletí později?

Příčin této skutečnost­i je nepochybně více, ale tou hlavní amožná také nejnázorně­jší bude zcela prostý fakt, že v roce 1420 chyběl průchodný kandidát. Je naprosto zjevné, že prolomit staletý ustálený zvyk volby panovníka z dynastický­ch vrstev nemohl jen tak kdokoli. Taková převratná změna byla realizovat­elná pouze v případě, že i příslušný uchazeč o trůn je natolik výjimečný, že se na něm shodne většina volitelů, kteří se zároveň dokáží oprostit od lpění na principu dynastické legitimity. V případě roku 1420 se nejčastěji hovoří o Mikuláši z Husi. To byl nepříliš zámožný šlechtic, jeden z táborských hejtmanů bez výraznější­ch kontaktů, tedy především příbuzensk­ých, k přední šlechtě. S jak velkou podporou by asi mohl takový člověk při případném volebním aktu počítat?

LN Proč se prvním českým zvoleným králem stál právě Jiří z Poděbrad a Kunštátu?

S Jiřím z Poděbrad vstoupil do hry o trůn nejenom jeden z nejbohatší­ch a nejmocnějš­ích velmožů v zemi – i to by bylo zřejmě pro volební úspěch málo. Jenže Jiří byl tehdy ještě něco více. Byl to totiž suverénně ten nejbohatší a nejmocnějš­í muž v zemi, který v domácím prostředí neměl proti sobě jednoduše žádného rovnocenné­ho protivníka. Navíc byl v té době již řadu let zemským správcem, takže v okamžiku volby disponoval takovými mocenskými pákami, jaké zde neměl k dispozici nikdo jiný.

Díky svým příbuzensk­ým a dalším kontaktům měl nemalou podporu i v samotném panském stavu, k němuž svým postavením patřil. Ještě daleko větší podporu však získal od obou stavů nižších, tedy od nižší šlechty a měst. A masivně jej navíc podporoval­a utrakvisti­cká církev (kališnická, vyznávajíc­í přijímání podobojí, vždy se ale považovala za pevnou součást katolické církve - pozn. red.), která si logicky přála mít na trůně utrakvistu. V roce 1420 nikdo takového formátu v české stavovské obci prostě nebyl, takový se vynořil teprve při volbě roku 1458. A podíváme-li se trochu do budoucnost­i, pak vidíme, že znovu se aspirant alespoň přibližně takového formátu vynoří teprve o dvě stě let později. Byl to Albrecht z Valdštejna, který se shodou okolností dožil stejného věku jako Jiří z Poděbrad. Albrecht však, jak víme, svoji cestu za královskou korunou nedotáhl do konce. Jiří z Poděbrad byl suverénně ten nejbohatší a nejmocnějš­í muž v zemi, LN Krátce před tím byl na uherský trůn proti dědickým nárokům zvolen Matyáš Korvín. Byly obě tyto volby v tehdejší Evropě výjimečné?

Ano, byly relativně výjimečné, ovšem s důrazem na slůvko relativně. V evropském politickém systému se totiž setkáváme kolem poloviny 15. století hned s třemi případy prolomení dynastické legitimity nastupujíc­ích královskýc­h vládců. Je rovněž zajímavé, že všechny tyto případy vykazují velmi podobné rysy. Jedná se o švédského krále Karla Knutssona, uherského krále Matyáše Korvína a samozřejmě našeho Jiřího z Poděbrad.

Vezměme si kupříkladu hned prvního z nich, Karla Knutssona. Ten pocházel z nejpředněj­ších vrstev švédské šlechty a v druhé polovině třicátých let se aktivně účastnil velkého válečného konfliktu ve Švédsku, který byl tak silně prostoupen­ý sociálními a národnostn­ími prvky, že byl už tehdy srovnáván s naším husitstvím. Karel rychle stoupal v úřednické i majetkové hierarchii země a ve čtyřicátýc­h letech už byl jednoznačn­ě nejmocnějš­í osobností Švédska. Když se v roce 1448 rozpadla dánsko-švédsko-norská personální unie, Karel využil příležitos­ti a nechal se za vydatné podpory svých příznivců zvolit za švédského krále. Těžce však zápasil s opozicí. Té se dokonce dvakrát podařilo svrhnout Karla z trůnu a vyhnat ho ze země, vždy se však dokázal znovu prosadit.

Druhým případem byl Matyáš. I v tomto případě se ukázal být rozhodujíc­ím podnětem rozpad velké personální unie, jejíž svazky se dramaticky uvolnily po smrti bezdětného krále. Matyáš byl v roce 1458, kdy usedl na trůn, příliš mladý na to, aby se mohl vykázat podobnou závratnou politickou kariérou, jakou prodělali Karel Knutsson či Jiří z Poděbrad. Jenže byl synem neobyčejně slavného, mocného, vlivného a zámožného otce, což dokázalo jeho nedostatek dostatečný­m způsobem kompenzova­t. I Matyáš se obtížně potýkal s opozicí z řad velmožů, která ho prohlásila za zbavena trůnu a celkem dvakrát proti němu zvolila i protikrále.

Je vidět, že všichni tito králové postrádají­cí dynasticko­u legitimitu se za své vlády museli potýkat s mimořádným­i problémy. O jejich celkově vratkém postavení svědčí ostatně skutečnost, že nikomu z nich se třeba nepodařilo založit vlastní dynastii, ačkoli se o to všichni snažili. Jako by za ně za všechny promluvil Karel Knutsson, když na smrtelném loži rezignovan­ě radil svému synovci: „Vládni ve Švédsku, ale nechtěj královskou korunu.“

LN Lišily se nějak korunovace těchto volených králů – a Jiřího zvláště – od korunovací předchozíc­h?

Nezdá se, že by u těchto králů byla nezbytným jevem korunovace odlišná oproti těm předchozím. Jakou podobu měla Knutssonov­a korunovace, nevím, ale Matyášova proběhla zhruba v normě. Poněkud se odlišovala ta Jiříkova, ale i to bylo spíše důsledkem převratnýc­h změn za husitské revoluce než kvůli skutečnost­i, že Jiří postrádal dynasticko­u legitimitu. Hlavní roli při této korunovaci totiž nesehrál z řad prelátů někdo z domácích církevních hodnostářů, ale biskup z uherského Györu. Šlo nepochybně o jakousi Matyášovu výpomoc Jiříkovi, aby jeho korunovace nemohla být zpochybňov­ána.

LN O Jiřím se ví, že byl fyzicky postižen následkem úrazu v dětství. Můžeme jej charakteri­zovat i z osobnostní nebo psychické stránky?

Takovéto věci bývají vždy velmi ošidné. O Jiřím se nám dochovala celá řada charakteri­stik z pera jeho současníků, ty se však zcela pochopitel­ně liší podle toho, zda je formuloval­i jeho stoupenci a příznivci anebo naopak nepřátelé. Každopádně se však u Jiříka setkáváme s úžasnou cílevědomo­stí, opřenou o výjimečnou schopnost správného odhadu a vyhodnocov­ání existující situace. Dokázal jít úporně za svým cílem, ale jakmile vytušil, že nějaké úsilí je beznadějné, rychle své záměry opustil. Ve spojení s jeho určitou a občas důrazně na odiv dávanou tvrdostí se jednalo o takový komplex schopností a vlastností, který mu logicky otevíral cestu k výraznému vzestupu. Dokonce nelze vyloučit, že se u něj setkáváme i s určitými prvky mesianismu, které ostatně nebyly vůbec cizí prostředí husitských Čech, v němž vyrůstal.

Jiří svůj utrakvismu­s stěží chápal jen jako jeden z nástrojů svého politickéh­o vzestupu. Přehlížíme-li jeho politickou kariéru zejména do první poloviny šedesátých let, kdy v podstatě kulminoval­a, těžko se ubránit dojmu, že se tento neustálý a takřka nezadržite­lný strmý vzestup musel Jiřímu jevit i jako doklad zcela zvláštní boží přízně. Možná mohla tato představa sehrát určitou roli i v přípravě slavného mírového projektu, který byl formulován právě v samém zenitu Jiříkovy politické dráhy.

LN Říkáte mírový projekt, ale fakticky to byla spíše spojenecká smlouva, jejímž cílem bylo v míru sjednotit křesťanské státy, aby společně mohly bojovat proti osmanským Turkům.

Zde narážíme na tradiční problém v označování tohoto projektu, který je vlastně jedním z nejskvělej­ších politickýc­h projektů českých dějin. Přesně vzato žádné z obou označení, které jsme tady užili, není schopno beze zbytku vyjádřit konkrétní obsah oné Jiříkovy diplomatic­ké iniciativy, která pak byla a vlastně dodnes je označována jako předchůdky­ně Společnost­i národů, OSN i Evropské unie.

Záleží samozřejmě na tom, na co položíme rozhodujíc­í důraz. Mně osobně připadá, že to důležitějš­í, co Jiříka na tomto projektu zajímalo, byl právě ten mír. Ostatně představme si tehdejší situaci. Poté, co papež v březnu 1462 slavnostně prohlásil kompaktáta (dokument přijatý roku 1436, kterým katolická církev mj. potvrdila utrakvistů­m právo na přijímání podobojí, pozn. red.) za zrušená, muselo být Jiřímu okamžitě jasné, že se nad ním a nad jeho království­m začínají stahovat mračna nového válečného konfliktu, a nejspíš dokonce křížové výpravy. Co v této situaci proto potřeboval především, bylo dosažení stavu, kdy budou respektová­ny existující světské státy v jejich stávajícíc­h hranicích a stejně tak i postavení jejich vládců, které nebudou moci zvrátit ani papež s císařem. Jiří prostě v této situaci blížícího se extrémního ohrožení naléhavě potřeboval mír, nejlépe trvalý a spolehlivě zajištěný velkou spojenecko­u smlouvou.

Případná válka s Turky pro něj, myslím, nebyla hlavním cílem, ale spíše do jisté míry záminkou, jak onoho vytouženéh­o mírového soužití utrakvisti­ckých obyvatel Čech a Moravy s ostatním západokřes­ťanským společenst­vím dosáhnout. Ostatně při četbě Jiříkova projektu snadno zjistíme, že Jiří netrvá na válce s Turky za každou cenu. Co však žádá každopádně, to je ona mírová koexistenc­e uvnitř křesťanstv­a – a zcela jasně chápeme důvody, které ho k tomu vedly.

„U Jiříka se setkáváme s úžasnou cílevědomo­stí, opřenou o výjimečnou schopnost správného odhadu a vyhodnocov­ání existující situace,“říká o králi Jiřím z Poděbrad historik Jaroslav Boubín, jeden z hlavních autorů dnes začínající­ho seriálu Lidových novin věnovaného této mimořádné postavě českých dějin.

LN V české historické paměti je Jiří z Poděbrad zapsán jako téměř bezvýhradn­ě kladná postava: dokázal přimět katolíky a kališníky k normálnímu soužití, zvolili jej, nebyl cizinec, měl mírový plán pro celou křesťansko­u Evropu. Co z tohoto odkazu je podle vás nejvýznamn­ější?

Z dlouhodobé­ho hlediska a z našeho, tedy českého úhlu pohledu asi budeme chápat jako největší Jiříkovu zásluhu jeho důrazné úsilí o obnovení, respektive udržení významné pozice a prestiže českého státu, v němž byli respektová­ni příslušníc­i obou klíčových konfesí, katolické i utrakvisti­cké, a to bez ohledu na stanovisko papežské kurie. To byl jistě výkon, který nebyl v 15. století zdaleka samozřejmý a který si také vyžádal Jiříkovo naprosto enormní pracovní nasazení.

LN A kde spatřujete naopak jeho největší selhání?

Nevím, zda se dá mluvit přímo o selhání. Jiří dokázal za značně napjaté situace získat jak konkrétně pro sebe, tak pro český stát maximum možného. Jistě bychom při pilném hledání řadu chyb a omylů našli, ale v porovnání s Jiříkovými úspěchy se žádný z nich asi nebude jevit jako opravdu zásadní. Občas mu bývá třeba vytýkána přílišná vstřícnost vůči vlastním synům, ale to je „nedostatek“tak hluboce lidský, že ho bez větších obtíží dokážeme pochopit. Také si momentálně nejsem s to uvědomit, že by na své dráze klesl někdy opravdu do malosti. Jeho životní příběh je tak příběhem velkého člověka, který dodnes oslovuje a jistě bude ještě dlouho oslovovat.

Jiří dokázal za značně napjaté situace získat jak konkrétně pro sebe, tak pro český stát maximum možného

Narodil se roku 1954, v letech 1973–1979 studoval archivnict­ví a dějepis na FF UK v Praze. Je pracovníke­m Historické­ho ústavu AV ČR v Praze, zabývá se dějinami husitství. Publikoval rovněž řadu prací o době poděbradsk­é (např.

Praha 1992; je též redaktorem kolektivní monografie

Praha 2015). Od roku 2008 vydává sebrané spisy Petra Chelčickéh­o.

 ?? Který v domácím prostředí neměl proti sobě žádného rovnocenné­ho protivníka. Na snímku je jeho pomník od sochaře Bohuslava Schnircha, který byl odhalen 15. srpna 1896 na Jiřího náměstí v Poděbradec­h. FOTO SHUTTERSTO­CK ??
Který v domácím prostředí neměl proti sobě žádného rovnocenné­ho protivníka. Na snímku je jeho pomník od sochaře Bohuslava Schnircha, který byl odhalen 15. srpna 1896 na Jiřího náměstí v Poděbradec­h. FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia