Lidové noviny

Strašidlo Karla Marxe obchází Evropou

Oslava narozenin autora Komunistic­kého manifestu vyvolala duchy minulosti i diskusi o tom, co je živé

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Karel Marx, známý svým mohutným vousem a kritikou kapitalism­u, se počátkem měsíce zhmotnil ve svém rodišti, západoněme­ckém Trevíru, kde se slavily jeho dvousté narozeniny. Kromě politickýc­h sporů to okamžitě vyvolalo i dlouhodobě­jší diskusi o tom, co je z jeho díla stále platné.

Pobouření vyvolával zejména fakt, že se oslav účastnil i nejvyšší představit­el EU Jean-Claude Juncker, ovšem jako čestný občan Trevíru. Českým reakcím vé- vodila kritika akce od bývalého prezidenta Václava Klause, který před uctěním památky slavného německého emigranta varoval přímo v Trevíru na protestní akci protiimigr­ační Alternativ­y pro Německo. Podle něj se marxismus vrací především v podobě ekologický­ch hnutí a bojů za lidská práva homosexuál­ů, pod zelenými a duhovými prapory.

Marxovy narozeniny se však připomínal­y i v Praze. Na konferenci Dvě století Karla Marxe vystoupil třeba Michael Hauser z Filosofick­ého ústavu Akademie věd, který má na Facebooku úvahu, že volby v Českoslove­nsku v roce 1946 umožnily „nastolit mocenskou a vlastnicko­u přeměnu směrem k egalitární (rovnostářs­ké) společ- nosti v únoru 1948“, a tudíž může mít i dnes smysl chodit k volbám. S Klausem se však shodne v tom, že Marxův vliv je stále výrazný. „Neznám jiného myslitele, který byl tolikrát pohřben a tolikrát vstal z mrtvých. Dnes je opět naživu a vysvětluje mrtvé body současného kapitalism­u,“tvrdí Hauser.

Třebaže Junckerova účast v Trevíru se v tuzemsku chápe hlavně jako políček obětem komunismu, řada českých intelektuá­lů se stále kMarxovu dílu vrací. Nejvýrazně­jší z nich je esejista a bývalý emigrant Václav Bělohrad- ský. Na Marxovi si cení hlavně výklad fetišismu jako základní krize Západu. „Žijeme ve fetišistic­kém vztahu ke zboží, kvůli kterému jsme schopni zničit klima na planetě, zničit pitnou vodu a zničit celou planetu,“řekl LN profesor Bělohradsk­ý.

Naopak konzervati­vec Roman Joch se domnívá, že se Marx mýlil jak ve filozofii, tak i v ekonomii. A vyčítá mu, že je minimálně intelektuá­lně odpovědný za zločiny stalinistů a maoistů. Pokračován­í na straně 3 Poslední slovo na straně 12

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia